Politika i društvo

U teoriji je moguća i treća opcija

Odbor za Ustav u srijedu odlučuje: Referendum ili Ustavni sud

Za inicijativu „Dosta je stožerokracije“ pravovaljanih je bilo 372.635 potpisa, a inicijativu "Odlučujmo zajedno!" njih 370.310


 
1 min
HINA
Pixell

Za inicijativu „Dosta je stožerokracije“ pravovaljanih je bilo 372.635 potpisa, a inicijativu "Odlučujmo zajedno!" njih 370.310

Saborski Odbor za Ustav i Poslovnik u srijedu će odlučiti hoće li Hrvatskom saboru predložiti raspisivanje referenduma o ukidanju covid potvrda i „stožerokracije“ ili će od Ustavnog suda zatražiti provjeru referendumskih pitanja.

U teoriji je moguća i treća opcija, da Odbor predloži raspisivanje jednog referenduma, a da drugo pitanje pošalje na ocjenu ustavnosti.

Odbor je na potezu nakon što je Vlada Sabor izvijestila da je za dvije Mostove referendumske inicijative prikupljen dovoljan broj potpisa, više od 368.867 potrebnih.

Za inicijativu „Dosta je stožerokracije“ pravovaljanih je bilo 372.635 potpisa, a inicijativu "Odlučujmo zajedno!" njih 370.310.

Za obje referendumske inicijative utvrđen je dovoljan broj potpisa, dakle 10 posto od ukupnog broja birača, rekao je resorni ministar Ivan Malenica.

Provjera potpisa provedena je od 25. veljače do 14. ožujka.

Taj je postupak proveden na zakonit i maksimalno transparentan način, istaknuo je Malenica, dodavši da su predstavnici inicijativa bili prisutni u svim fazama postupka, od preuzimanja kutija, unosa podataka i provjere, do vraćanja kutija Hrvatskom saboru.

Pred Odborom je izbor - uputiti plenarnoj sjednici zaključak da se provede referendum ili od Ustavnog suda zatražiti mišljenje jesu li referendumska pitanja u skladu s Ustavom. U tom slučaju, Ustavni sud ima rok od 30 dana za svoj pravorijek.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.