Politika i društvo

tvrtki Momperlon zajam od 3,6 milijuna kuna

Održana izvanredna sjednica općinskog Vijeća Tar-Vabrige. Nisu platili dug za uljaru kojom se načelnik Nivio Stojnić hvalio

Valja napomenuti da je sjednica održana u petak, sazvana samo dan ranije, u četvrtak. Vijećnicima, dakle, nije ostavljeno mnogo vremena da se informiraju o točki o kojoj su trebali glasati. To Stojniću, pak, ne predstavlja ni najmanji problem. Iako od veljače 2020. godine više nije u IDS-u, većinu u Vijeću drže mu bivše stranačke kolege koje bespogovorno izglasavaju sve njegove zamisli. Bile one transparentne ili ne


 
3 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Valja napomenuti da je sjednica održana u petak, sazvana samo dan ranije, u četvrtak. Vijećnicima, dakle, nije ostavljeno mnogo vremena da se informiraju o točki o kojoj su trebali glasati. To Stojniću, pak, ne predstavlja ni najmanji problem. Iako od veljače 2020. godine više nije u IDS-u, većinu u Vijeću drže mu bivše stranačke kolege koje bespogovorno izglasavaju sve njegove zamisli. Bile one transparentne ili ne

Na posljednjoj, izvanrednoj, sjednici općinskog Vijeća Tar-Vabrige, prošlog petka, donesena je odluka o davanju zajma općinskoj tvrtki Momperlon u iznosu od čak 3,3 milijuna kuna jer to poduzeće nema novca da plati dug izvođaču radova, tvrtki Đusto, za uljaru otvorenu još 2020. godine.

U obrazloženju odluke, međutim, ima i više nego nekoliko rupa.

Momperlonu ukupno 3,6 milijuna kuna

Financijski nadzor je nepodmirene obaveze Momperlona prema izvođaču radova ustanovio još lani u kolovozu, a Ministarstvo financija je plaćanje duga naložilo 1. prosinca prošle godine, s rokom od 90 dana. Tako barem piše u prijedlogu odluke općinskog načelnika Nivija Stojnića.

No, u odluci se navodi da su sredstva o davanju zajma Momperlonu osigurana u Proračunu. A to nije istina. U navedenoj stavci Proračuna za 2022. godinu osigurano je svega dva milijuna kuna, a ne 3,3, koliko se navodi u odluci.

Tim više što je ukupni iznos za dva zajma Općine prema Momperlonu 3,6 milijuna kuna. Naime, na dnevni red iste sjednice naknadno je ubačena još jedna točka – o davanju još jednog zajma Momperlonu - ovaj je u iznosu od 300 tisuća kuna za Ribarsku kuću Santa Marina.

Također, u odluci o izvršenju Proračuna za 2022. godinu uopće ne postoji mogućnost davanja zajma općinskom trgovačkom društvu. Tamo je, naime, navedeno samo jamstvo. A to su dvije bitno različite stvari.

Za dobivanje jamstva Momperlon je već trebao dignuti kredit, što, kako je potvrdio i direktor Đankarlo Žužić, nije slučaj. Stoga ostaje nejasno na koji će način ta tvrtka vratiti višemilijunski iznos Općini.

Žužić nije znao odgovoriti na to pitanje. Kazao je tek da je kontrola iz Ministarstva financija utvrdila da postoje neplaćeni računi van rokova prema izvođaču radova, poduzeću Đusto.

„Čekali smo kredit, ali još ga nismo dobili. U međuvremenu je bila korona i sve je stalo. Jer nismo isposlovali kredit. Banke su promijenile uvjete, tražile su više garancija“, pojašnjava Žužić.

Rok ipak prekoračen

Ovdje valja napomenuti da je sjednica održana u petak, sazvana samo dan ranije, u četvrtak. Stojnić je prijedlog odluke o davanju zajma Momperlonu uputio predsjedniku Vijeća Mladenu Vojinoviću (IDS) 3. ožujka, a on je istog časa sazvao sjednicu za sutradan. Vijećnicima, dakle, nije ostavljeno mnogo vremena da se informiraju o točki o kojoj su trebali glasati.

To Stojniću, pak, ne predstavlja ni najmanji problem. Iako od veljače 2020. godine više nije u IDS-u, većinu u Vijeću drže mu bivše stranačke kolege koje bespogovorno izglasavaju sve njegove zamisli. Bile one transparentne ili ne.

Ipak, rok za isplatu duga bio je četvrtak, a s obzirom na to da je sjednica održana u petak, rok je ipak prekoračen barem za jedan dan.

Upravo je spomenuta uljara na Paparnici, na cesti prema Rogovićima, koja je, prema Žužićevim riječima, koštala ukupno 12,1 milijuna kuna, Niviju Stojniću bila svojevrsni trofej u vremenu pred lokalne izbore, da bi se sada ispostavilo da se hvalio nečime što nije ni plaćeno.

Uljara je otvorena, naime, još 2020. godine pa dug nikako nije od jučer, a Općina je od prosinca znala do kada može platiti obvezu.

A opet, sjednica vijeća održana je na ho-ruk, na zadnji mogući dan kada je dug trebao biti plaćen, i još k tome elektronskim putem.

Još je zanimljivije da je Momperlon lani u kolovozu krenuo u projekt izgradnje Ribarske kuće iako za to očigledno nema sredstva.

Novca pak ne fali maloj Općini koja ima proračun od 50 milijuna kuna. A gdje ima novca, ima i - pokazalo se bezbroj puta - dima.

Upravu za financijski i proračunski nadzor Ministarstva financija pitali smo može li se dati zajam u iznosu koji nije osiguran u Proračunu i za koji nije predviđeno da se daje odlukom o izvršenju Proračuna. Odgovor ćemo objaviti kad stigne.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.