Politika i društvo

TEŽAK PUT DO ZAPOSLENJA I NAPREDOVANJA

Okrugli stol na Dan žena: Žene s invaliditetom na udaru višestruke diskriminacije

Žene s invaliditetom teže dolaze do zaposlenja i napredovanja, a problem je i reproduktivno zdravlje žena s invaliditetom kojima treba pružiti podršku i osigurati pristupačnost zdravstvenih pregleda, poput ginekoloških


 
2 min
HINA
Rada Borić, Foto: PIXSELL/Josip Regović

Žene s invaliditetom teže dolaze do zaposlenja i napredovanja, a problem je i reproduktivno zdravlje žena s invaliditetom kojima treba pružiti podršku i osigurati pristupačnost zdravstvenih pregleda, poput ginekoloških

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom obilježili su Međunarodni dan žena okruglim stolom "Održivost spolova danas za održivo sutra", na kojem su upozorili da žene s invaliditetom često doživljavaju višestruku diskriminaciju.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak upozorila je da su žene s invaliditetom u Hrvatskoj zbog tradicionalno konzervativnih stavova u nepovoljnijem položaju u odnosu na muškarce s invaliditetom, ali i žene bez invaliditeta.

Žene s invaliditetom teže dolaze do zaposlenja i napredovanja, a problem je, prema njezinim riječima, i reproduktivno zdravlje žena s invaliditetom kojima treba pružiti podršku i osigurati pristupačnost zdravstvenih pregleda, poput ginekoloških.

Ženska aktivistica i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba Rada Borić poručila je da bez žena nema demokracije.

Ustvrdila je da žene s invaliditetom spadaju u grupu žena s najviše raznovrsnih diskriminacija, a ako su pripadnice manjinske zajednice, kaže, možemo govoriti o neobičnim vrstama novog rasizma.

Upozorila je pritom na prijepore u društvu oko toga može li žena s invaliditetom uopće razmišljati o seksualnosti, majčinstvu, napredovanju, dostupnosti zdravstva i kulture.

"Kad govorimo o ženama s invaliditetom govorimo o različitim vrstama fizičkih prepreka, ali potrebno je za početak mijenjati prepreke u glavama", zaključila je Borić na okruglom stolu održanom putem Zoom platforme.


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.