Politika i društvo

DANAS PRIMOPREDAJA U NACIONALNOM PARKU

OMOGUĆIO TOMISLAV ĆORIĆ: USKOK-ov optuženik Marno Milotić ostaje na Brijunima, novi v.d. ravnatelja Eduard Kolić: 'Osjećao sam da će doći do promjena'

Kako neslužbeno doznajemo, Milotiću je u jednom trenutku u ugovoru o radu osvanuo dodatak kojim mu se, ako dođe do njegove smijene, omogućava da ostane u sustavu na nekom drugom „adekvatnom radnom mjestu“. Takvu je stavku, prema našim saznanjima, potpisao bivši HDZ-ov ministar Tomislav Ćorić. Što će Milotić ubuduće raditi, zasad je nepoznanica. Izvori bliski ministarstvu tvrde da se bivši ravnatelj ne želi zadovoljiti s ničim manje od toga da u NP Brijuni ostane kao pomoćnik ravnatelja


 
2 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Kako neslužbeno doznajemo, Milotiću je u jednom trenutku u ugovoru o radu osvanuo dodatak kojim mu se, ako dođe do njegove smijene, omogućava da ostane u sustavu na nekom drugom „adekvatnom radnom mjestu“. Takvu je stavku, prema našim saznanjima, potpisao bivši HDZ-ov ministar Tomislav Ćorić. Što će Milotić ubuduće raditi, zasad je nepoznanica. Izvori bliski ministarstvu tvrde da se bivši ravnatelj ne želi zadovoljiti s ničim manje od toga da u NP Brijuni ostane kao pomoćnik ravnatelja

Nakon što je Marno Milotić jučer smijenjen s pozicije v.d. ravnatelja Javne ustanove Nacionalni park Brijuni, njegovom nasljedniku Eduardu Koliću počeo je teći šestomjesečni mandat na toj funkciji. Kolić je, naime, imenovan v.d. ravnateljem na pola godine, ali s mogućnošću produljenja do godine dana, odnosno do raspisivanja natječaja za ravnatelja.

HDZ-ovac Marno Milotić je, naime, USKOK-ov optuženik. Protiv njega se vodi kazneni postupak na Županijskom sudu u Osijeku radi zlouporabe položaja i ovlasti i trgovinu utjecajem. USKOK je još 2019. godine pokrenuo istragu zbog sumnji da je Milotić mimo javnog natječaja zaposlio nećaka ravnatelja Javne ustanove Park Prirode Kopački rit, Tomislava Bogdanovića.

Kao što je Istra24 pisala još u siječnju, Milotić je za ravnatelja odabran u rujnu 2017. godine, a bez obzira na optužnicu svejedno je postavljen za v.d. ravnatelja i to nakon što je u srpnju prošle godine raspisan novi natječaj za to radno mjesto s posebno skrojenim uvjetima: od kandidata koji od nadležnog suda ili sustava E-građanin nije mogao pribaviti potvrdu da se protiv njega ne vodi kazneni postupak, mogao je dostaviti izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika pod kaznenom i materijalnom odgovornošću da nije pravomoćno osuđivan za kaznena djela.

Iako je Milotiću dužnost v.d. ravnatelja istekla 4. listopada, novi natječaj nije raspisan, a on je na toj funkciji bio do jučer. Danas će pak Milotić sa svojim nasljednikom, ali i prethodnikom, jer Eduard Kolić je bivši ravnatelj te ustanove koji je kasnije radio kao voditelj faune, obaviti primopredaju dužnosti.

No, to ne znači da Milotić, unatoč svemu, napušta Nacionalni park. Istra24 je još 15. rujna od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Uprave tražila na uvid anekse ugovora o radu Marna Milotića. Odgovor međutim nikada nismo dobili. Iz Ministarstva su nam kazali da je to u nadležnosti Javne ustanove NP Brijuni. Upit smo ponovili, ali uzalud.

Naime, kako neslužbeno doznajemo, Milotiću je u jednom trenutku u ugovoru o radu osvanuo dodatak kojim mu se, ako dođe do njegove smijene, omogućava da ostane u sustavu na neko drugo „adekvatno radno mjesto“. Takvu je stavku, prema našim saznanjima, potpisao bivši HDZ-ov ministar Tomislav Ćorić, kao i ravanteljima ostalih hrvatskih nacionalnih parkova.

Ministar Tomislav Ćorić sa suprugom Dubravkom uživao je u predstavi kazališta Ulysses na Brijunima

Što će Milotić ubuduće raditi, zasad je nepoznanica. Izvori bliski ministarstvu tvrde da se bivši ravnatelj ne želi zadovoljiti s ničim manje od toga da u NP Brijuni ostane kao pomoćnik ravnatelja. Milotić se, po običaju, ne javlja na pozive novinarima. Kao što smo u e-mailu upućenom i ministru istaknuli, Marno Milotić ne odgovara na upite, gubi signale tijekom poziva, a onda troši javni novac da bi angažirao odvjetničke urede kako bi reagiranjima zastrašio one koje propitkuju.

Istra24 je krajem kolovoza također pisala o potencijalnim imenima za novog ravnatelja, pa je, među ostalima, iskrsnulo i ono Eduarda Kolića. Tada, navodno, nije bio zainteresiran vratiti se na staru funkciju. Danas ga pitamo je li ga jučerašnje imenovanje iznenadilo te hoće li se javiti na natječaj kada napokon bude raspisan.

- Nisam znao da ću biti imenovan, ali sam osjećao da će doći do promjena. Hoću li se javiti na natječaj, tek ću odlučiti s obzirom na situaciju. Najvjerojatnije neću zato što nemam takvih ambicija. Ali ako bude trebalo dati obol, svoj doprinos za razvoj i dobrobit Nacionalnog parka, onda postoji i ta mogućnost, kratko je jutros komentirao Kolić.


Nastavite čitati

Istra
 

ZA TROFEJNE ROGOVE JELENA AKSISA LOVCI NA BRIJUNIMA PLAĆAJU I DO 10 TISUĆA KUNA Novi šef Brijuna Eduard Kolić odbacuje optužbe o ilegalnim lovačkim seansama: 'Zapošljavanje moje kćeri i zeta na Brijunima nema veze sa mnom!'

Bavio sam se zebrama, Lankom, tovarima, ovcama i 'drugim životinjama', ali nisam ubijao. Lovci uplate spavanje u vili koja košta 500 ili 600 eura po jednoj noći. Idu na čeku, uglavnom se fotografiraju i idu dalje. Znaju stajati i do tri dana, a da ništa ne upucaju. Ja nikad nisam ubio niti jednu životinju, iako imam lovačku iskaznicu. Sada sam u poziciji da neke stvari mogu promijeniti osobito što se tog lovnog turizma tiče koji Brijunima donosi prihod od možda 50 tisuća kuna godišnje što je zanemariv iznos.

Istra
 

IDS predstavio anketu za stambeno zbrinjavanje i prijedloge za proračun Poreča

U prijedlog je uvršten nastavak uređenja starogradskih ulica, poput Trga Marafor, a u planu je i obnova Cimare, odnosno Trga Joakima Rakovca. U starom gradu, stavit planira se staviti u funkciju palaču Becich uz zadržavanje vlasništva * Predložili smo i dogradnju Doma za starije osobe, kao i nastavak izgradnje objekata nogometnog kampusa u zoni Košambra", rekao je Roland Kosinožić

Istra
 

"MA ŠTO REĆI, DOBRO SE DOBRIM VRAĆA!" Dobri duh Vodnjana Grga Softić i društvo 'Rovinjske njuškice' macama lutalicama osigurali krov nad glavom. Pomogao je i Grad Rovinj

Rovinjske mačke ove su godine pod bor unaprijed dobile jedan sasvim jedinstven poklon – krov nad glavom. Siguran dom. Grad Rovinj odlučio je financirati izradu kućica za četveronožne lutalice, a koje posredstvom i na inicijativu Društva za zaštitu životinja i prirode 'Rovinjske njuškice' izrađuje dobro poznati Vodnjanac dobrog srca Zajim Softić Grga. I nisu to bilo kakve kućice. To su Grgine unikatne kućice za životinje! Personalizirane, ručno oslikane * "Radi se tutta forza. Osim što me zovu privatno, radim i za udruge. To je moj život! Uvijek se na kraju uspije napraviti kućica. Napravi se  kućica i kad mislim da nemam za kupiti materijal. Na kraju se uvijek nađe. Ali pretresem i sve baje u potrazi za paletama", veli Grga

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.