Politika i društvo

produbljivanje gruzijsko-hrvatskih odnosa

Otvoren počasni konzulat Gruzije u Puli

"Naša suradnja počiva na zajedničkim europskim vrijednostima. U tom duhu još jednom želim potvrditi kako Hrvatska pruža punu potporu Gruziji u nastojanju da postane članica Europske unije i NATO-a" - poručio je Grlić Radman dodavši kako čvrsto vjeruje da gruzijski narod pripada europskoj zajednici naroda te da je mjesto Gruzije unutar Europe i Europske unije


 
3 min
HINA

"Naša suradnja počiva na zajedničkim europskim vrijednostima. U tom duhu još jednom želim potvrditi kako Hrvatska pruža punu potporu Gruziji u nastojanju da postane članica Europske unije i NATO-a" - poručio je Grlić Radman dodavši kako čvrsto vjeruje da gruzijski narod pripada europskoj zajednici naroda te da je mjesto Gruzije unutar Europe i Europske unije

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u petak navečer zajedno s gruzijskim ministrom vanjskih poslova Ilijom Darčiašvilijem na otvaranju počasnog konzulata Gruzije u Puli i ponovio kako Hrvatska podržava pridruživanje te zemlje Europskoj uniji.  

Susret je započeo sastankom dvaju ministara kojom prigodom je Gordan Grlić Radman podsjetio kako je u srpnju prošle godine službeno otvoreno veleposlanstvo Gruzije u Zagrebu, što je obilježilo početak produbljivanja gruzijsko-hrvatskih odnosa. 

"Obje prigode dolaze u vrijeme kada obilježavamo 30. obljetnicu uspostave naših diplomatskih odnosa, a sa zadovoljstvom mogu reći da naša suradnja raste na svim područjima djelovanja. Naši bilateralni odnosni su dobri i prijateljski i razvijaju se na svim razinama", naglasio je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman dodavši kako Hrvatska i Gruzija dijele slična povijesna iskustva te se ponose kulturnim blagom. Stoga, smatra on, otvaranje gruzijskog konzulata u Puli na čelu s počasnim konzulom Marinom Franinovićem predstavlja priliku za jačanje suradnje tvrtki i kulturnih institucija te šansu za turističko povezivanje i unaprjeđenje ukupnih veza.

"Naša suradnja počiva na zajedničkim europskim vrijednostima. U tom duhu još jednom želim potvrditi kako Hrvatska pruža punu potporu Gruziji u nastojanju da postane članica Europske unije i NATO-a" - poručio je Grlić Radman dodavši kako čvrsto vjeruje da gruzijski narod pripada europskoj zajednici naroda te da je mjesto Gruzije unutar Europe i Europske unije.

Gruzijski ministar vanjskih poslova Ilija Darčiašvili istaknuo je kako je otvaranje počasnog konzulata Gruzije zapravo jasan nastavak nedavnog pojačanog političkog dijaloga i partnerstva između dviju zemalja.

"Sretan sam što smo prošle godine svjedočili aktivnoj razmjeni posjeta na visokoj razini, kao i pojačanoj sektorskoj suradnji. Prošle smo godine proslavili i otvaranje Veleposlanstva Gruzije u Zagrebu, istinsku prekretnicu u našim odnosima koja je proširila naš angažman u jugoistočnoj Europi", poručio je gruzijski ministar dodavši kako povijesne, kulturne i teritorijalne sličnosti Gruzije i Hrvatske čine čvrst temelj uspješnog partnerstva, koje je dodatno osnaženo zajedničkim europskim vrijednostima.

"Drago mi je što je Hrvatska istinski prijatelj i partner od povjerenja, kao i čvrsti podupiratelj europskog i euroatlantskog integracijskog puta Gruzije. Uvjeren sam da će Hrvatska zadržati nepokolebljiv stav prema našim vanjskopolitičkim ciljevima, što je posebno važno nakon povijesne odluke Europskog vijeća kojom je Gruziji dodijeljen status zemlje kandidata", zaključio je dodavši kako se otvaranjem Počasnog konzulata u Puli još jednom potvrđuje obostrana predanost daljnjem jačanju odnosa.

Izrazio je uvjerenje da će počasni konzul iskreno služiti jačanju suradnje u različitim područjima s neiskorištenim potencijalom, igrajući tako ključnu ulogu u promicanju sektorske suradnje uključujući gospodarske, kulturne i međuljudske veze.
 


Nastavite čitati

Pula
 

(VIDEO) Pulska magistra farmacije Martina Meštrović napustila je ljekarnu i okrenula se izradi unikatnih botaničkih terarija: "Umjesto jednog stalnog posla, sada radim šest, ali u svakom uživam"

"Mama je 36 godina bila cvjećarka na Brijunima, radila je aranžmane još za Tita. Naša je kuća uvijek bila ispunjena biljem, cvijećem i ta je ljubav prema prirodi uvijek bila u meni, sada je napokon izašla na površinu. Želja mi je ljudima omogućiti da u svoj životni prostor unesu energiju biljaka putem prirode koju uspijevam ugurati u bocu", veli nam Martina Meštrović

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.