Politika i društvo

HND DAO PODRŠKU DJELATNICIMA GLASA ISTRE

"OVO JE KULTUROCID": Uprava Novog lista provodi nasilje nad Glasom Istre

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko naglasio je kako je razlog konferencije teška situacija u Glasu Istre. "Današnji datum ima puno simbolike jer su točno prije dvije godine, kada su kolegice i kolege koji su upozoravali na situaciju u Glasu Istre, na cenzuru i sve nepravilnosti dobili otkaz * Na tiskovnoj je prepričan razgovor kolege iz Glasa Istre s predsjednicom Uprave Novog lista Ankicom Kruljac koja mu je, povodom susreta za novi ugovor o radu, rekla "Vi ste za nas nitko i ništa"


 
4 min
Dean Mladenović
Vodstvo HND-a na današnjoj konferenciji za medije/Foto: Hina

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko naglasio je kako je razlog konferencije teška situacija u Glasu Istre. "Današnji datum ima puno simbolike jer su točno prije dvije godine, kada su kolegice i kolege koji su upozoravali na situaciju u Glasu Istre, na cenzuru i sve nepravilnosti dobili otkaz * Na tiskovnoj je prepričan razgovor kolege iz Glasa Istre s predsjednicom Uprave Novog lista Ankicom Kruljac koja mu je, povodom susreta za novi ugovor o radu, rekla "Vi ste za nas nitko i ništa"

Danas je na pulskom Forumu održana konferencija za novinare o "Slučaju Glas Istre" Hrvatskog novinarskog društva na kojoj su govorili predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, potpredsjednica HND-a Chiara Bilić glavna tajnica HND-a Melisa Skender.

Povod konferencije bila je teška situacija u Glasu Istre; HND je upozorio na posljedice do kojih će doći "utapanjem" Glasa Istre u Novi list, a koje proteklih dana provodi aktualna uprava Novog lista.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko odmah je naglasio kako je razlog konferencije teška situacija u Glasu Istre. "Današnji datum ima puno simbolike jer su točno prije dvije, kada su kolegice i kolege koji su upozoravali na situaciju u Glasu Istre, na cenzuru i sve nepravilnosti, dobili otkaz. Otkaze su tada dobili novinarke i novinari Chiara Bilić, Borka Petrović, Danijela Bašić-Palković i Zoran Angeleski", podsjetio je Zovko.

"Tada, prije dvije godine, glavni urednik Glasa Istre Robert Frank je kazao kako Glas Istre nikada nije bio stabilniji, pa se s pravom postavlja pitanje što se to dogodilo u dvije godine da je novina došla na rub pred gašenje," upitao je Zovko. "Onda su kolegice i kolege šutjeli, a žao mi je što i sada šute" istaknuo je Zovko i kazao kako su oni ovdje došli zbog njih i poručiti im da ne trebaju šutjeti i bojati se represije koju provode Ivica Tomić, Ankica Kruljac, Ivica Božan i svi ostali, jer su to egzekutori novinarstva.

"Ovo što se događa s Glasom Istre je prvorazredni politički skandal, kulturocid, zločin za koji netko mora odgovarati" opisao je stanje u Glasu Istre Zovko. Odgovoran je IDS, a i država koja ovo gleda, Ministarstvo kulture i Vlada koji gledaju kako ljudi koji zastupaju Slovački fond koji ima u vlasništvu sva tri medija, uništavaju Glas Istre, Novi list i Zadarski list.

Osvrnuo se Zovko na činjenicu da  slavimo deset godina članstva u Europskoj uniji, te je osnivanje Glasa Istre prije osamdeset godina i njegovu antifašistiku prošlost usporedio s citatom kolege Branka Mijića: "Pod još jedan spomenik antifašizmu je postavljen dinamit", te zaključio kako će ova situacija izazvati domino efekt koji će srušiti medije diljem Hrvatske.

Chiara Bilić, potpredsjednica HND-a, bivša novinarka Glasa Istre, napomenula je kako bi mogla govoriti o glavnom uredniku Glasa Istre Robertu Franku, te kazala: "Robert Frank ne zaslužuje da ga se spominje u istoj rečenici s novinarstvom". Bilić je potom pročitala izjavu predsjednice Sindikata novinara Hrvatske Maje Sever u kojoj Sever daje punu podršku radnicama i radnicima Glasa Istre, potvrđuje da je sindikalni povjerenik aktivno uključen u razgovore s Upravom te kolegama iz Glasa Istre poručuje da su im osigurani pravna pomoć i savjeti.

Chiara Bilić je prepričala razgovor kolege iz Glasa Istre kojemu je rečeno kako će u petak moći vidjeti ugovor koji će potpisati s Novim listom i predsjednicom Uprave Novog lista Ankicom Kruljac: "Jeste li zainteresirani doći kod nas" pitala je Kruljac, na što je djelatnik Glasa Istre pitao može li vidjeti ugovor, a  Kruljac replicirala "vidim da niste zainteresirani doći kod nas". Da bi na kraju razgovora Ankica Kruljac kazala "Vi ste za nas nitko i ništa."

Melisa Skender, glavna tajnica HND-a, istaknula je kako su ovdje došli dati glas podrške kolegicama i kolegama iz Glasa Istre koji su ucijenjeni mogućnošću da će im se ponuditi neki ugovor na određeno vrijeme, a što je učinjeno samo zato kako bi se novinari ušutkali, te ih je pozvala da se ne plaše. "Ovo je poslovna politika Novog lista i Slovačkog fonda koji nisu zainteresirani za novinarstvo i medijsku proizvodnju, već za prodaju utjecaja", poručila je Skender.

Obraćanje vodstva HND-a, uz znakovit izostanak zaposlenika Glasa Istre, obilježio je istup novinara Tonija Perinića koji se predstavio kao izvršni urednik Zadarskog lista. Čelnici HND-a su mu poručili kako je na ovu konferenciju za tisak došao kao koordinator predsjednice Uprave Novog lista Ankice Kruljac. Chiara Bilić mu je dodatno poručila: "Vi ste sramota za novinarstvo."

Izvršni urednik Zadarskog lista Toni Perinić (u sredini)

Predsjednik HND-a Zovko ga je podsjetio kako ga je svojedobno od ozbiljnih prijetnji koje je dobiva, zaštitio baš HND. Zovko ga je dodatno podsjetio i na situaciju kada je sindikalna povjerenica Zadarskog lista dobila otkaz, na što je Perinić kazao: "To sada nije bitno".

O Toniju Periniću se neslužbeno priča kao o novom mladom glavnom uredniku Glasa Istre.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.