Politika i društvo

Gradonačelnica održala briefing

Gradonačelnica Pazina Suzana Jašić: "Cilj nam je sustav potpune transparentnosti"

Jašić se osvrnula na financijski rezultat 2021. godine, pritom istaknuvši kako je financijska situacija Grada teška i da će se nastaviti voditi računa o neproizvodnji daljnjih novih minusa kako ne bi ušli u nelikvidnost te da se intenzivno radi na preduvjetima za ostvarenje većih prihoda


 
3 min
Istra24

Jašić se osvrnula na financijski rezultat 2021. godine, pritom istaknuvši kako je financijska situacija Grada teška i da će se nastaviti voditi računa o neproizvodnji daljnjih novih minusa kako ne bi ušli u nelikvidnost te da se intenzivno radi na preduvjetima za ostvarenje većih prihoda

Gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić danas je održala konferenciju za medije na kojoj je javnost izvijestila o trenutnim i planiranim kapitalnim i infrastrukturnim projektima Grada Pazina.

Uvodno se gradonačelnica osvrnula na financijski rezultat 2021. godine koji je prikazao deficit od 170 tisuća kuna, pritom istaknuvši kako je financijska situacija Grada teška i da će se nastaviti voditi računa o neproizvodnji daljnjih novih minusa kako ne bi ušli u nelikvidnost te da se intenzivno radi na preduvjetima za ostvarenje većih prihoda.

- S druge strane, potreba u svim dijelovima Pazina ima jako puno, a mnoge od njih neće se moći ostvariti u ovoj godini, a neke ni u sljedećoj, kada dolaze novi veliki rashodi vezani uz Dom za starije i nove vrtićke skupine, rekla je Jašić.

Gradu Pazinu dugoročni je cilj povećati broj stanovnika Pazina koji će prirezima omogućiti veći proračun i omogućiti kadrove za  gospodarstvo, pa je tako u ovoj godini prioritet stvaranje preduvjeta za ostvarenje tog cilja: prihvat djece u jaslicama i vrtićima, stambena politika zbrinjavanja deficitarnih kadrova i mladih obitelji i poduzetnička zona. Jedan od preduvjeta je donošenje novog Generalnog urbanističkog plana Grada Pazina čiji je nacrt u završnoj fazi izrade i koji će uskoro na javno savjetovanje, a potom i na Gradsko vijeće u drugoj polovici ožujka.

Isto tako, Jašić je kazala da se izmjenama i dopunama GUP-a predviđa i nova radna zona „Pazinska III“, koja će se prostirati na 3,47 hektara o čemu će Grad Pazin dati konkretnije informacije nakon izmjene GUP-a.

Dogradnja mjesnog groblja u naselju Stari Pazin

U naselju Stari Pazin planira se dogradnja postojećeg mjesnog groblja s jugozapadne strane, čime će se postojeće groblje povećati i omogućiti dodatnih 127 ukopnih mjesta. U tijeku je izrada Glavnog projekta i troškovnika za čiju je izradu sklopljen ugovor s društvom Vema-ing d.o.o. iz Pićna. Ishođenje građevinske dozvole očekuje se u svibnju.

Foto Središnja Istra

Radovi na Domu za starije osobe

Jašić je rekla kako radovi na Domu za starije osobe i Centra za pružanje izvan institucijskih socijalnih usluga u sklopu projekta S.O.S. – skrb o starijima, započeti prije godinu dana, teku prema vremenskom i financijskom planu.

- Do sada su izvedeni radovi u vrijednosti od 5 milijuna kuna, a ugovorena vrijednost radova iznosi 35 milijuna kuna. Upravo zbog tendencije starenja stanovništva i sve većeg broja zahtjeva za smještaj u instituciju, izgradnjom prve faze u plan je pružiti siguran smještaj za 52 korisnika. Kraj radova očekuje se prema planovima – sredinom 2023.godine tijekom koje slijedi borba za kvalificirane kadrove koji će raditi u Domu, rekla je Jašić.

Započela rekonstrukcija dječjeg odmarališta Špadići u Poreču

Početkom veljače započeli su i pripremni radovi dječjeg odmarališta te je i službeno otvoreno gradilište na rekonstrukciji  i dogradnji dječjeg odmarališta Špadići u Poreč.

Sredstva su Gradu Pazinu dodijeljena u sklopu projekta od Ministarstva poljoprivrede, u visini od 2,6 milijuna kuna, dok je ukupan iznos investicije procijenjen na nešto više od 5 milijuna kuna, a ostatak sredstava osigurat će Grad Pazin i općine Pazinštine sukladno suvlasničkom udjelu.

Jašić je naglasila da Grad Pazin nastavlja s uređenjem komunalne infrastrukture, ali i pokreće uređenje gradske ribarnice.

Rasteretit će se i mali obrtnici

Radi ukazane potrebe s ciljem pomoći malim trgovcima, krajem prošlog tjedna gradonačelnica Jašić donijela je Zaključak o mjerama pomoći gospodarstvu Grada Pazina tijekom trajanja epidemije bolesti COVID-19 za zakup poslovnih prostora čiji je cilj pomoći i rasteretiti trgovce tijekom siječnja i veljače u vidu smanjenja iznosa poslovnog zakupa gradskih prostora u iznosu od 50%.

- Namjera je poticanje zadržavanja radnih mjesta te, barem u nekoj mjeri, pomoći u rješavanju problema nelikvidnosti onima čija je poslovna aktivnost smanjena uslijed epidemije koronavirusa, rekla je Jašić.

Informacije o potpori za trgovce objavljene su na web stranicama Grada, a svu potrebnu dokumentaciju  dostaviti na e-mail adresu gospodarstvo@pazin.hr do 31. ožujka 2022. godine.

Gradonačelnica Pazina također je kazala da se prikupljaju ponude za izradu Registra imovine Grada Pazina te izradu Strategije i plana upravljanja imovinom Grada Pazina s ciljem izgradnje sustava upravljanja i potpune transparentnosti, “otključavanja” potencijala, jačanja poduzetničkog potencijala i sređivanja grada.


FOTO: Grad Pazin

Nastavite čitati

Istra
 

IDS-ov mladi lav Marin Lerotić digao sidro iz stranke koja se urušava poput kule od karata. Župan Miletić zadovoljno trlja ruke i sprema listu za Sabor?

Lerotić je jučer izašao iz stranke zbog brojnih, kako kaže, loših poteza vodstva, bezidejnosti, nedostatka programa i krivog smjera u kojem stranka ide. Sada je već prilično jasno da Lerotić smatra da je pod palicom Borisa Miletića IDS išao u najboljem mogućem smjeru. Taj ih je smjer doveo do potpune demontaže na zadnjim lokalnim izborima

Istra
 

FAŽANSKO OPĆINSKO VIJEĆE PROŠLO BEZ DRAME Lidija Udovički nije se pojavila na sjednici, većina prijedloga usvojena jednoglasno, bez rasprave

Od važnijih i opsežnijih tema izdvojili su se prijedlozi o izmjenama i dopunama urbanističkih planova za uređenje naselja Fažana te za uređenje Poduzetničke zone „San Pellegrino“ * Usvojena je i Odluka o socijalnoj skrbi, koja je jasnije definirala neophodnu dokumentaciju za dobivanje socijalne pomoći te, kao najvažnije, podigla cenzus prihoda za samce sa 146 na 340 eura

Istra
 

NEZAVISNI MARIN LEROTIĆ:' Članovi IDS-a dovoljno su sposobni i kvalitetni da mogu odabrati novo vodstvo ukoliko do toga dođe. Ne bude li tako, Dalibor Paus će i dalje biti predsjednik. I ja im želim svu sreću'

Da li će župan ići s nekom listom to morate njega pitati. Ja s njim nikad o tom nisam razgovarao. Moj fokus je biti što aktivniji i kvalitetniji saborski zastupnik i gradski vijećnik. Što će biti u budućnosti, to će vrijeme pokazati*Sve ovisi na koji će se način Daniel Deković postaviti prema pulskom gradonačelniku Filipu Zoričiću. Meni je koalicija s Zoričićem neprihvatljiva. Ako bude na tom tragu, onda možemo razgovarati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.