Politika i društvo

Gradonačelnica održala briefing

Gradonačelnica Pazina Suzana Jašić: "Cilj nam je sustav potpune transparentnosti"

Jašić se osvrnula na financijski rezultat 2021. godine, pritom istaknuvši kako je financijska situacija Grada teška i da će se nastaviti voditi računa o neproizvodnji daljnjih novih minusa kako ne bi ušli u nelikvidnost te da se intenzivno radi na preduvjetima za ostvarenje većih prihoda


 
4 min
Istra24

Jašić se osvrnula na financijski rezultat 2021. godine, pritom istaknuvši kako je financijska situacija Grada teška i da će se nastaviti voditi računa o neproizvodnji daljnjih novih minusa kako ne bi ušli u nelikvidnost te da se intenzivno radi na preduvjetima za ostvarenje većih prihoda

Gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić danas je održala konferenciju za medije na kojoj je javnost izvijestila o trenutnim i planiranim kapitalnim i infrastrukturnim projektima Grada Pazina.

Uvodno se gradonačelnica osvrnula na financijski rezultat 2021. godine koji je prikazao deficit od 170 tisuća kuna, pritom istaknuvši kako je financijska situacija Grada teška i da će se nastaviti voditi računa o neproizvodnji daljnjih novih minusa kako ne bi ušli u nelikvidnost te da se intenzivno radi na preduvjetima za ostvarenje većih prihoda.

- S druge strane, potreba u svim dijelovima Pazina ima jako puno, a mnoge od njih neće se moći ostvariti u ovoj godini, a neke ni u sljedećoj, kada dolaze novi veliki rashodi vezani uz Dom za starije i nove vrtićke skupine, rekla je Jašić.

Gradu Pazinu dugoročni je cilj povećati broj stanovnika Pazina koji će prirezima omogućiti veći proračun i omogućiti kadrove za  gospodarstvo, pa je tako u ovoj godini prioritet stvaranje preduvjeta za ostvarenje tog cilja: prihvat djece u jaslicama i vrtićima, stambena politika zbrinjavanja deficitarnih kadrova i mladih obitelji i poduzetnička zona. Jedan od preduvjeta je donošenje novog Generalnog urbanističkog plana Grada Pazina čiji je nacrt u završnoj fazi izrade i koji će uskoro na javno savjetovanje, a potom i na Gradsko vijeće u drugoj polovici ožujka.

Isto tako, Jašić je kazala da se izmjenama i dopunama GUP-a predviđa i nova radna zona „Pazinska III“, koja će se prostirati na 3,47 hektara o čemu će Grad Pazin dati konkretnije informacije nakon izmjene GUP-a.

Dogradnja mjesnog groblja u naselju Stari Pazin

U naselju Stari Pazin planira se dogradnja postojećeg mjesnog groblja s jugozapadne strane, čime će se postojeće groblje povećati i omogućiti dodatnih 127 ukopnih mjesta. U tijeku je izrada Glavnog projekta i troškovnika za čiju je izradu sklopljen ugovor s društvom Vema-ing d.o.o. iz Pićna. Ishođenje građevinske dozvole očekuje se u svibnju.

Foto Središnja Istra

Radovi na Domu za starije osobe

Jašić je rekla kako radovi na Domu za starije osobe i Centra za pružanje izvan institucijskih socijalnih usluga u sklopu projekta S.O.S. – skrb o starijima, započeti prije godinu dana, teku prema vremenskom i financijskom planu.

- Do sada su izvedeni radovi u vrijednosti od 5 milijuna kuna, a ugovorena vrijednost radova iznosi 35 milijuna kuna. Upravo zbog tendencije starenja stanovništva i sve većeg broja zahtjeva za smještaj u instituciju, izgradnjom prve faze u plan je pružiti siguran smještaj za 52 korisnika. Kraj radova očekuje se prema planovima – sredinom 2023.godine tijekom koje slijedi borba za kvalificirane kadrove koji će raditi u Domu, rekla je Jašić.

Započela rekonstrukcija dječjeg odmarališta Špadići u Poreču

Početkom veljače započeli su i pripremni radovi dječjeg odmarališta te je i službeno otvoreno gradilište na rekonstrukciji  i dogradnji dječjeg odmarališta Špadići u Poreč.

Sredstva su Gradu Pazinu dodijeljena u sklopu projekta od Ministarstva poljoprivrede, u visini od 2,6 milijuna kuna, dok je ukupan iznos investicije procijenjen na nešto više od 5 milijuna kuna, a ostatak sredstava osigurat će Grad Pazin i općine Pazinštine sukladno suvlasničkom udjelu.

Jašić je naglasila da Grad Pazin nastavlja s uređenjem komunalne infrastrukture, ali i pokreće uređenje gradske ribarnice.

Rasteretit će se i mali obrtnici

Radi ukazane potrebe s ciljem pomoći malim trgovcima, krajem prošlog tjedna gradonačelnica Jašić donijela je Zaključak o mjerama pomoći gospodarstvu Grada Pazina tijekom trajanja epidemije bolesti COVID-19 za zakup poslovnih prostora čiji je cilj pomoći i rasteretiti trgovce tijekom siječnja i veljače u vidu smanjenja iznosa poslovnog zakupa gradskih prostora u iznosu od 50%.

- Namjera je poticanje zadržavanja radnih mjesta te, barem u nekoj mjeri, pomoći u rješavanju problema nelikvidnosti onima čija je poslovna aktivnost smanjena uslijed epidemije koronavirusa, rekla je Jašić.

Informacije o potpori za trgovce objavljene su na web stranicama Grada, a svu potrebnu dokumentaciju  dostaviti na e-mail adresu gospodarstvo@pazin.hr do 31. ožujka 2022. godine.

Gradonačelnica Pazina također je kazala da se prikupljaju ponude za izradu Registra imovine Grada Pazina te izradu Strategije i plana upravljanja imovinom Grada Pazina s ciljem izgradnje sustava upravljanja i potpune transparentnosti, “otključavanja” potencijala, jačanja poduzetničkog potencijala i sređivanja grada.


FOTO: Grad Pazin

Nastavite čitati

Istra
 

Kipi u IDS-u. Dio članova pita se tko doista vodi stranku: Paus ili Jakovčić?

Nije prvi put da stranački veteran IDS-a Edi Gobo kritizira vodstvo stranke na čelu s aktualnim predsjednikom Daliborom Pausom. Ovaj put na red je došao počasni predsjednik Ivan Jakovčić koji i dalje vuče konce u stranci zbog čega dio članova Pausa smatra marionetom počasnog predsjednika * Postoji li istarska tolerancija i convivenza? IDS-ova političarka pozvala je sve one koji ne razumiju domaću besidu da ostanu „zgor Učke”. Detalje donosimo sutra

Istra
 

20 nam je godina tek!

Spajajući tradiciju s obrazovanjem i slavljem, Škola soljenja sardela ne samo da odaje počast fažanskoj ribarskoj baštini, već i osigurava njen životni nastavak za generacije koje dolaze, stoga pridružite nam se 20. travnja na fažanskoj rivi i „posolite kako treba“

Istra
 

Motociklist skrenuo izvan kolnika i zabio se u suhozid

Nesreća se dogodila kada je 33-godišnjak upravljao motociklom, pulske registracijske oznake, kolnikom županijske ceste 5192 te se nije kretao na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika, već je skrenuo u desno na travnati teren i udario u suhozid, nakon čega se prevrnuo na kolnik

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.