Politika i društvo

U Pazinu 30 do 40 raseljenih Ukrajinaca

“Pazin solidarno s Ukrajinom”: Apelira se na građane da ustupe prazne stanove u gradu i selima

Gradonačelnica Suzana Jašić: "Najveći i ključni problem je nedostatak smještaja. Mi nemamo ni hotele, ni kampove, sve smo opcije razmotrili i moramo apelirati na građane/ke koji imaju prazne stambene jedinice u gradu i selima da ozbiljno razmisle da ih aktiviraju"


 
4 min
Zoran Angeleski
Damir Bubić, Marijana Krbavac Žulic, Suzana Jašić, Mladen Kiković i Pavita Jelinčić

Gradonačelnica Suzana Jašić: "Najveći i ključni problem je nedostatak smještaja. Mi nemamo ni hotele, ni kampove, sve smo opcije razmotrili i moramo apelirati na građane/ke koji imaju prazne stambene jedinice u gradu i selima da ozbiljno razmisle da ih aktiviraju"

"Grad Pazin želio bi biti u mogućnosti prihvatiti veći broj raseljenih osoba iz Ukrajine. Naše ustanove mogu odgovoriti na potrebe većeg broja stanovnika u Pazinu, a naši poslodavci iz svih sektora mogu ih integrirati u tržište rada. Međutim, najveći i ključni problem je nedostatak smještaja. Mi nemamo ni hotele, ni kampove, sve smo opcije razmotrili i moramo apelirati na građane/ke koji imaju prazne stambene jedinice u gradu i selima da ozbiljno razmisle da ih aktiviraju", kazala je danas na zajedničkoj konferenciji za medije "Pazin solidarno s Ukrajinom" u pazinskoj Velikoj vijećnici, na kojoj su sudjelovali i Mladen Kiković, voditelj Službe civilne zaštite Pazin, Pavita Jelinčić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Pazinu, Marijana Krbavac Žulić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pazin i Damir Bubić, predsjednik udruge “Istra pomaže”.

Aktiviranje praznih stambenih jedinica građani mogu učiniti prijavom na Javni poziv Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova RH za dostavu ponuda vlasnika stambenih jedinica za stambeno zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine u pojedinačnom smještaju kojima će se podmirivati troškovi korištenja stambenih jedinica (https://www.pazin.hr/obavijest-za-stambeno-zbrinjavanje-raseljenih-osoba-iz-ukrajine-u-pojedinacnom-smjestaju/ili iskazom interesa Gradu Pazinu o volji da se stambena jedinica iznajmi po tržišnim uvjetima kako bi Grad Pazin prikupio informacije o broju takvih stambenih jedinica i omogućio povezivanje sa zainteresiranim stranama (ured.grada@pazin.hr s naznakom Iskaz interesa - najam).

Na području Grada Pazina i okolice trenutno se nalazi između 30 i 40 raseljenih osoba od kojih je i nekolicina djece uključenih u osnovnu školu.

Samcima jednokratno 2.500, a obiteljima 3.500 kuna

Osobe koje su regulirale status privremene zaštite (pri MUP-u) ostvaruju niz prava - pravo na boravak, rad, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, osnovna sredstva za život i smještaj, besplatan željeznički prijevoz, a putem Centra za socijalnu skrb ostvaruje se i pravo na prvu socijalnu uslugu savjetovanje, smještaj za osobe koje podliježu pod Zakon o socijalnoj skrbi te jednokratnu naknadu od 2.500 kuna za samca ili 3.500 za obitelj.

Tijekom ožujka u Pazinu je oformljena koordinacija pravnih osoba koje su uključene u podršku ili brigu za raseljene osobe iz Ukrajine na području Grada Pazina radi praćenja situacije i proaktivnog djelovanja svih uključenih s ciljem pomoći raseljenim osobama koje su pristigle na područje Pazina.

Gradsko društvo Crvenog križa Pazin vodi evidenciju raseljenih osoba iz Ukrajine u sklopu djelatnosti Službe traženja s ciljem obnavljanja obiteljskih veza u slučaju razdvajanja članova obitelji i spajanja razdvojenih članova obitelj.

Prijava Službi traženja nije obavezna, ali se preporučuje radi ostvarivanja prava na humanitarnu pomoć i može pomoći osobama u procesu integracije u društvo. Gradsko društvo Crvenog križa Pazin evidentiranim osobama pruža humanitarnu pomoć, psihosocijalnu podršku, razne informacije i upute u vezi ostvarivanja ostalih prava u Hrvatskoj (liječnička skrb, upis u škole, zapošljavanje,…).

Također, Grad Pazin i udruga “Istra pomaže” iz Pule sklopili su Ugovor o privremenom korištenju poslovnog prostora u vlasništvu Grada Pazina u svrhu prikupljana i distribucije pomoći za Ukrajinu, a udruga trenutno radi i na osiguravanju online tečajeva hrvatskog jezika.

Muzej Grada Pazina i Etnografski Muzej Istre u Pazinu omogućavaju besplatan ulaz, a Gradska knjižnica Pazin besplatan upis raseljenim osobama iz Ukrajine.

Grad Pazin objavit će Vodič za raseljene osobe iz Ukrajine “Dobrodošli u Pazin” te je u postupku prijave na novu platformu „Cities4Cities“ koja povezuje gradove u Ukrajini s europskim gradovima koji mogu pružiti pomoć.

Radi se o platformi koja omogućuje zainteresiranim lokalnim vlastima da podijele svoje potrebe ili ponude pomoć u svega nekoliko klikova. Inicijativa je pokrenuta u Njemačkoj uz potporu Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeće Europe.

Pomoć putem Centra za socijalnu skrb

Putem Centra za socijalnu skrb mogu ostvariti dio prava iz sustava socijalne skrbi: pravo na prvu socijalnu uslugu (informiranje o različitim pravima i načinu njihova ostvarivanja), jednokratnu naknadu u iznosu do 2.500,00 kn za samca, odnosno do 3.500,00 kn za obitelj, te uslugu privremenog smještaja u kriznim situacijama u dom socijalne skrbi, udomiteljsku obitelj ili organizirano stanovanje za osobito osjetljive kategorije korisnika, kao što su djeca, te starije i nemoćne osobe.

Ukoliko se na području nadležnosti CZSS-a zatekne maloljetno dijete bez roditelja ili zakonskog zastupnika, Centar će, sukladno Protokolu o postupanju prema djeci bez pratnje, ispitati prilike u kojima se dijete zateklo, imenovati  mu skrbnika i, vodeći računa o najboljem interesu djeteta, privremeno ga povjeriti na skrb fizičkoj ili pravnoj osobi koja ima mogućnosti brinuti se o njemu.“

 


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.