Politika i društvo

KARDINALNA GREŠKA NATO-a

PILOT IVAN SELAK: Smiješno je da NATO nije uočio dron koji je preletio toliku udaljenost, što je najbolje usred rata i nadomak Ukrajine

"U ovakvoj situaciji smjesta treba podići lovce i srušiti neidentificiranu letjelicu u vašem zračnom prostoru. Mađari imaju lovce da ga skinu. Imamo i mi, ali Banožić je rekao da naši avioni ne mogu letjeti noću (smijeh). Sada očekujem da će NATO slati razna priopćenja da se operu, ali ubija ih to što je pao baš na grad", kaže nam Selak


 
1 min
Ivan Dobran
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

"U ovakvoj situaciji smjesta treba podići lovce i srušiti neidentificiranu letjelicu u vašem zračnom prostoru. Mađari imaju lovce da ga skinu. Imamo i mi, ali Banožić je rekao da naši avioni ne mogu letjeti noću (smijeh). Sada očekujem da će NATO slati razna priopćenja da se operu, ali ubija ih to što je pao baš na grad", kaže nam Selak

Pitali smo jednog od najpoznatijih hrvatskih vojnih pilota, Ivana Selaka, koji svoje umirovljeničke dane provodi u Premanturi, za komentar slučaja koji se sinoć dogodio u Zagrebu, gdje je vrlo vjerojatno došlo do pada bespilotne letjelice.

Greška je, kaže Selak, prije svega kod NATO-a koji očito nema kontrolu nad zračnim prostorom pod svojom zaštitom.

Radi se, kaže, o sovjetskoj bespilotnoj letjelici koja spada među prve dronove. Stara je 30 do 40 godina. Vjerojatno su je Ukrajinci osposobili za izviđačke misije, a onda izgubili nad njom kontrolu. Njezin je radijus nekoliko stotina kilometara i postoji mogućnost da je posve nekontrolirano otišla u nepoznatom smjeru.

Jesu li trebali javiti okolnim zemljama da otvore širom oči zbog potencijalne opasnosti, pitamo Selaka.

- Rat je i u takvim uvjetima ako ne znaš gdje je otišla kome ćeš javljati? Ne znaš ni kamo ide. Ne znaš ni broj telefona nikoga. Kome da javi?

Ministar Banožić tvrdi da naši avioni ne mogu letjeti noću što je Selak više puta javno razvrgnuo kao besmislicu

S obzirom na to da nije bilo požara zaključuje da je istrošila gorivo i srušila se.

- Najveći je propust NATO-a da njihova baza u španjolskom Torrejonu nije imala taj podatak i nije naredila rušenje letjelice. Oni će se sada opravdavati raznim priopćenjima ali ubija ih što je pala baš na grad, na naseljeno mjesto i što je mogla prouzrokovati stotine ljudskih žrtava. Da je pala na neku livadu rekli bi da su je pratili i srušili, ovako sada ne znaju što će, pojašnjava nam Selak.

NATO je odgovoran za kontrolu i zaštitu zračnog prostora svojih zemalja članica. Slike s radara vide baze u pojedinim zemljama ali vidi ih i glavna baza NATO-a u Torrejonu u Španjolskoj koja je zadužena za izdavanje zapovjedi. Mađarska ima dvije baze s kojih se mogu dići lovci. Mi imamo zapovjedni centar u Gorici koji je mogao uočiti ovaj dron. Sve te informacije ima i NATO baza u Torrejonu koja je očito zakazala, zaključuje naš sugovornik.


Nastavite čitati

Nezavisni tim evaluatora smatra da je Zakon o pravu na pristup informacijama kvalitetan

Voditelj evaluacijskog tima Edmond Miletić kao glavnu preporuku za unapređenje zakona istaknuo je nastavak institucionalne i organizacijske potpore instituciji povjerenika za informiranje, permanentnu edukaciju svih obveznika zakona i potrebu nastavka proaktivne objave informacija tijela javne vlasti  * Anketa je pokazala da čak 75 posto ispitanika nije znalo da građani imaju pravo žalbe povjereniku ako im tijelo javne vlasti uskrati pravo na informaciju te da nijedan ispitanik nije znao ime institucije koja štiti pravo građana na pristup informacijama

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.