Politika i društvo

sjednica Predsjedništva i Nacionalnog odbora HDZ-a

Plenković: "Iz inata ću doći do 76 ruku i formirati novu Vladu"

Smatramo da imamo daleko najkvalitetniju, najjaču listu za ove izbore i na taj način želimo pokazati hrvatskim biračima koliko nam je stalo da zastupnici u EP-u budu oni koji će zastupati hrvatske nacionalne interese, kao što su to i do sada", rekao je Plenković


 
6 min
HINA Istra24

Smatramo da imamo daleko najkvalitetniju, najjaču listu za ove izbore i na taj način želimo pokazati hrvatskim biračima koliko nam je stalo da zastupnici u EP-u budu oni koji će zastupati hrvatske nacionalne interese, kao što su to i do sada", rekao je Plenković

Smatramo da imamo daleko najkvalitetniju, najjaču listu za izbore za Europski parlament (EP), rekao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog odbora HDZ-a i donošenja odluke o 12 kandidata koji će biti na HDZ-ovoj listi.

"Želimo pokazati hrvatskim biračima koliko nam je stalo da zastupnici u EP-u budu oni koji će zastupati hrvatske nacionalne interese, kao što su to i do sada", rekao je Plenković koji i predvodi listu.

Ja ću predvoditi tu listu, rekao je, kako bih dao podršku našim kandidatima da još jednom uvjerljivo pobijedimo, nakon parlamentarnih izbora, i na izborima za EP.

"Pogotovo s obzirom da je HDZ, kad je riječ o hrvatskoj europskoj politici dala najveći obol", dodao je Plenković te, među inim, istaknuo da su politikom modernog suverenizma Hrvatsku učinili "utjecajnijom nego što je ikada bila".

Na listi će, redom, biti i aktualna potpredsjednica Europske komisije i potpredsjednica Europske  pučke stranke Dubravka Šuica, predsjednik Kluba EPP-a u okviru Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Davor Ivo Stier, aktualni zastupnik i voditelj HDZ-ove delegacije u EP-u Karlo Resler, aktualna ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, potpredsjednica Kluba EPP-a u EP-u i predstavnica HDZ-a BiH Željana Zovko, aktualni zastupnici u EP-u Sunčana Glavak i Tomislav Sokol, bivši ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić, tajnik županijske organizacije HDZ-a u Splitskoj-dalmatinskoj županiji Ante Mihanović, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić te bivša europarlamentarna zastupnica Marijana Petir.

"Smatramo da imamo daleko najkvalitetniju, najjaču listu za ove izbore i na taj način želimo pokazati hrvatskim biračima koliko nam je stalo da zastupnici u EP-u budu oni koji će zastupati hrvatske nacionalne interese, kao što su to i do sada", rekao je Plenković.

- Ostvarili smo sjajan uspjeh, a svjedočili smo i flagrantnom kršenju Ustava od strane Milanovića - kazao je na početku Plenković. - Kad bude sazvana nova sjednica Sabora, ponovno ćemo predložiti Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora. Danas smo odradili prve preliminarne razgovore s predstavnicima DP-a, a prošli tjedan s predstavnicima nacionalnih manjina. U sljedećim danima razgovarat ćemo sa zastupnicima koji nisu ni članovi SDP-a, ni Možemo ni Mosta, prenosi Jutarnji list.

Novinari su ga pitali i hoće li oprostiti DP-ovcima koji su ga prije izbora nazivali lopovom i slično.

- Jedno je prije izbora, a drugo nakon - kazao je Plenković. - Mi smo čuli poruku birača i trenutno s DP-om i Suverenistima dolazi do 85 mandata. Dakle centar i desno. Mi ćemo to uvažiti, rekao je.

Rekao je i da su u timu za pregovaranje o novoj Vladi on, Medved, Anušić, Katušić i Milić. - Što se tiče prava manjina - sve ostaje kao i do sada. Imali smo odličnu suradnju, glasali su za sve predložene zakone... Nije bilo niti jednog pitanja vezanog za nacionalne interesa, a da manjinci nisu pružili podršku.

- Mi smo u fazi preliminarnih razgovora s DP-om. I mi i oni tek okupljamo timove. Znamo koja su njihova stajališta oko migracija, povratka stanovništva i ostalih tema..., rekao je i dodao kako postoji velik broj tema oko kojih se slažu s Domovinskim pokretom.

- Možemo se naći s njima oko temeljnih strateških pitanja. Kad precizno definiramo stajališta partnera (DP), donijet ćemo odluku kojom će svi biti zadovoljni, rekao je.

Novinari su ga pitali i za reakcije na gostovanje Milorada Pupovca u Nedjeljom u 2 koji je spomenuo da se na njega vrše pritisci.

- Gubitnici koji su odmah trebali dati ostavke poput Grbina i njegovog strica Milanovića sada rade pritiske. Orkestriraju se medijska pitanja, to su očajnički potezi... To je politička smijurija u kojoj gubitnici žele promijeniti Vladu. To se neće dogoditi, nema šanse da dođu do 76 zastupnika. Evo, ja to jamčim!, rekao je Plenković.

Novinari su ga pitali i za komentar na istupe SDP-a i Možemo! da će, čim dođu na vlast, maknuti Turudića i izmijeniti tzv. lex AP.

- Dobre sam volje pa ću po 500. put objasniti naše usklađivanje sa zakonima EU. Izmjene zakona išle su u paketu. U Hrvatskoj je kao normalno da službene osobe podatke nastale odlukom suda, službi i DORH-a kasnije zlorabe. To je postala praksa koja se krivo zove ‘interes javnosti‘. Nema tu javnog interesa ni istraživačkog novinarstva. Time se ruši presumpcija nevinosti da bi se optuženog medijski likvidiralo. Ti ljudi su izgubili financije, obitelj, osramoćeni su a nitko za to nije odgovarao. To nije normalno..., rekao je.

- Nije to nikakv lex AP, nego puštanju informacija da bi se nekom učinila šteta. Nije bitno o kome je riječ. To služi za difamiranje. Ne želimo progoniti medije, radimo samo ono što kulturne i sređene zemlje već imaju.

Novinare je opet zanimalo današnja Grbinova izjava.

- Neće imati ruku dovoljno za to. Jedino ako meni pokuca na vrata... To je potpuna deluzija.

- Vidim da se razvio neki debatni klub gubitnika pa ću ovih dana više pričati.

Upitan o komentarima da Hrvatsku čeka najdesnija vlada dosad, rekao je: - Narod treba slušati. Neki drugi akteri su dobili više od očekivanog i mi ćemo s njima razgovarati, rekao je.

- Kršitelj Ustava da ima ruke sazvao bi Sabor sutra. Mi ćemo biti spremni da imamo dovoljno ruku i natjeramo gubitnike da prihvate poraz. Narod je tako htio. Imali su kampanju u kojoj je njihov kvazi kandidat kao izašao iz zone komfore. Da je frajer dao bi ostavku na mjesto predsjednika, a ja bih to volio više nego išta. A ne znam što čekaju Grbinom da ga otrpeme. Pa to je smijurija, čovjek je glumio da će biti premijer i onda odustao zadnji dan.

Rekao je i da će on "iz inata doći do 76 ruku i formirati novu Vladu".

- Na ovim izborima ništa nije bilo OK jer je službujući predsjednik došao u stožer SDP-a. To se ne radi, to nije normalno. Vrijeđate nam zdrav razum. To neće proći. Pa ću iz inata i dišpeta formirati 76 ruku. Kakvo je to političko i pravno okružje? Ne možemo to prihvatiti, bez obzira što ga mediji podržavaju, rekao je.

Rekao je i da je "pohvalio Domovinski pokret što su protiv njega digli kaznenu prijavu". - Ne bih to tolerirao, ali sada iz dišpeta hoću, rekao je.

- Ako me ne mogu likvidarati fizički, šalju me u Bruxelles. Imamo mi odličnu kandidatkinju. Sad sam ovdje svaki dan spreman za razgovor za medije pa me slobodno kontaktirajte.

Plenković je rekao da će sad svaki dan dolaziti pred medije, a novinar N1 Televizije Ilija Radić pitao ga je i hoće doći na intervju. Plenković je odgovorio da neće, a na Radićev komentar da je nekim medijima davao intervju, Plenković je rekao - "prema zaslugama".


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.