Politika i društvo

Povećanje kapaciteta lng terminala

Plenković kaže da se razmatra povećanje kapaciteta krčkog LNG terminala

“Smatramo da se to može napraviti s postojećom infrastrukturom našeg LNG broda i svih postrojenja koji tamo postoje”, rekao je premijer Andrej Plenković i dodao da se strateška odluka o izgradnji toga terminala pokazala punim pogotkom u sadašnjoj krizi


 
2 min
HINA
Foto: HINA/ European Union/ Mario Salerno/ ua

“Smatramo da se to može napraviti s postojećom infrastrukturom našeg LNG broda i svih postrojenja koji tamo postoje”, rekao je premijer Andrej Plenković i dodao da se strateška odluka o izgradnji toga terminala pokazala punim pogotkom u sadašnjoj krizi

Hrvatska razmatra mogućnost povećanja kapaciteta LNG terminala na Krku sa sadašnjih 2,6 na 2,9 milijardi kubičnih metara plina godišnje, što se može postići i sa sadašnjom infrastrukturom, izjavio je danas u Bruxellesu premijer Andrej Plenković.

“Smatramo da se to može napraviti s postojećom infrastrukturom našeg LNG broda i svih postrojenja koji tamo postoje”, rekao je Plenković nakon završetka samita EU-a, na kojem su osim rasprave o ruskoj agresiji na Ukrajinu dominirala pitanja energije i velikog rasta cijena energenata.

Dodao je da se strateška odluka o izgradnji toga terminala pokazala punim pogotkom u sadašnjoj krizi.

“Da nemamo ovakvu mogućnost diversificiranog pravca opskrbe plinom objektivno bi bili u puno težoj situaciji nego što sada jesmo”, rekao je.

S obzirom na potpisano partnerstvo EU-a i SAD-a o isporuci ukapljenog plina, Plenković je rekao da će sigurno doći do povećanja investicija u LNG terminale i potrebnu infrastrukturu te da je pitanje koliko je tih brodova trenutno na raspolaganju.

Što se tiče stanja u Ukrajini, gdje već više mjesec dana traje ruska agresija, Plenković je rekao da će se nažalost povećavati broj izbjeglica. Hrvatska je do sada već primila 10 tisuća Ukrajinaca.

“Ono što je sigurno jest da će doći još veći broj ljudi i da će ostati dulje”, rekao je.

Plenković je rekao da Hrvatska može sama financirati troškove prihvata ukrajinskih izbjeglica dok se ne pronađe neki model sufinanciranja na razini EU-a.


Nastavite čitati

Sudska službenica slala lažne ovrhe poznanicima s kojima nije bila u dobrim odnosima

Sumnjaju da je 55-godišnjakinja, od 28. veljače 2020. do 22. studenoga 2021., kao službenica u Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog građanskog suda u Zagrebu iskoristila dostupnost podataka iz raznih evidencija, a potom je za sedam osoba sačinila neistinita rješenja o ovrsi u kojima je navela da su donesena u ime suda i u njih unijela lažne podatke da su te osobe obveznici plaćanja sudskih pristoji, kao i da se zbog neplaćanja pristojbi nalaže Fini provođenje ovrhe na njihovim računima

Nova taktika ilegalnih migranata - iz BiH u Hrvatsku sada ulaze nasilno

Migranti pronalaze kombi vozila i potom u velikoj brzini pokušavaju projuriti cestama preko manje prometnih graničnih prijelaza ne obazirući se na policiju koja ih u tome pokuša zaustaviti. Nekoliko odvojenih incidenata takve vrste zabilježeno je na graničnim prijelazima koji gravitiraju Bosanskoj Gradišci te Unsko-sanskoj županiji u BiH, na krajnjem sjeverozapadu te zemlje

Vladajući su prešli crtu, tražimo raspuštanje Sabora

Ahmetović je u nabrajanju desetaka afera vladajućih spomenula i to da ni nakon sto dana od prometne nesreće bivši ministar Mario Banožić još nema optužnice, ali zato policija uhićuje po kratkom postupku kad se Plenkoviću zaprijeti da će ga se gađati smrdljivim jajima

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.