Politika i društvo

Nakon enormnog skoka cijena

Plenković: Sutra stupaju na snagu mjere za ublažavanje rasta cijena energenata

Vlada je pritom limitirala rast cjena struje na 9,6 posto, rast cijene plina za kućanstva na najviše 20 posto, također je smanjena stopa PDV-a na godinu dana na isporuke plina s 25 na 5 posto, smanjen je PDV na prehrambene proizvode, kao i na troškove u pojoprivredi, različite druge potrepštine, na kulturne i sportske aktivnosti i dr


 
2 min
HINA

Vlada je pritom limitirala rast cjena struje na 9,6 posto, rast cijene plina za kućanstva na najviše 20 posto, također je smanjena stopa PDV-a na godinu dana na isporuke plina s 25 na 5 posto, smanjen je PDV na prehrambene proizvode, kao i na troškove u pojoprivredi, različite druge potrepštine, na kulturne i sportske aktivnosti i dr

Premijer Andrej Plenković u četvrtak se na početku sjednice Vlade osvrnuo na paket mjera usmjeren na suzbijanje udara rasta cijena energenata na građane i gospodarstvo, ukupno vrijedan gotovo pet milijardi kuna, koji stupa na snagu u petak, 1. travnja.

Plenković je naveo da uslijed ruske agresije na Ukrajinu i geopolitičkih previranja, cijene energenata (nafte, plina, struje) rastu, pa Vlada mjerama vrijednim gotovo 5 milijardi kuna od sutra ublažava taj udar na građane i gospodarstvo. 

Vlada je pritom limitirala rast cjena struje na 9,6 posto, rast cijene plina za kućanstva na najviše 20 posto, također je smanjena stopa PDV-a na godinu dana na isporuke plina s 25 na 5 posto, smanjen je PDV na prehrambene proizvode, kao i na troškove u pojoprivredi, različite druge potrepštine, na kulturne i sportske aktivnosti i dr.

"Također, vodili smo računa o najugroženijima u našem društvu, onima koji žive na rubu siromaštva, kojima je povećan iznos socijalnih transfera sa 200 na 400 kuna, a odnose se i na račune za plin, a ne samo za struju. Na taj način brinemo o našim sugrađanima kojima je solidarnost, kao jedna od temeljnih društvenih kategorija, najviše i potrebna u ovome trenutku", izjavio je Plenković.

 Naveo je i poseban program mjera za poljoprivrednike i ribare te podsjetio da su odobrene i izravne jednokratne potpore umirovljenicima.

 "Sa sveobuhvatnošću našeg paketa uspjeli smo u najvećoj mogućoj mjeri dovesti do situacije da se u mjesecima pred nama taj udar osjeti što manje na kućne proračune naših građana", kazao je Plenković, navevši da je Vlada više puta  intervenirala i kad je riječ o cijenama naftnih derivata. 

 Sredinom veljače Vlada je predstavila, a u prvoj polovici ožujka i usvojila paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata, ukupno vrijedan 4,8 milijardi kuna. Među tim mjerama su uz ostalo i izmjene Zakona o PDV-u, odluke o subvencioniranju cijena plina kućanstvima i malim poduzetnicima, o jednokratnoj pomoći umirovljenicima i pomoći socijalno ugroženima.


FOTO: Hina

Nastavite čitati

(VIDEO) POČINJE DORA 2024.! U prvoj polufinalnoj večeri LET3 s Baba Rogom pokušava dobiti novu 'vizu' za Eurosong

Ludilo može početi! Prvih dvanaest polufinalista ovogodišnje Dore predstavit će nam se večeras, dok nas preostalih dvanaest očekuje sutra. Prošlogodišnji pobjednici LET 3, koji tvrde da ih je kidnapirala zločesta perad, večeras će (pod prisilom) izvesti Babarogu, a najveći favorit, čudo iz Istre Baby Lasagna, prvu prepreku na putu za Malmö pokušat će prijeći sutra. Donosimo vam raspored natjecatelja po danima

Nekadašnji inspektor iz antikorupcijske službe optužen za - sudjelovanje u korupciji!

Uskok Luetića tereti da je, od svibnja 2021. do kraja srpnja 2022., kao policijski službenik PU splitsko-dalmatinske, u vrijeme dok je provodio kriminalističko istraživanje zbog nezakonitosti u poslovanju Ana Kamen projekta, od direktorice ove tvrtke, talijanske državljanke Yan Xu, zatražio da mu pokloni rezane kamene ploče kako više ne bi imali problema s policijom koja ih istražuje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.