Politika i društvo

Iz grada šturi odgovori

Pogledajte gdje će uskoro graditi desetak stanova za mlade - pulske vlasti još nisu utvrdile kriterije dodjeljivanja

O jasnim kriterijima dodjeljivanja stanova gradske vlasti nam nisu znali reći jer, kako kažu, to je predmet odluke koju tek treba razraditi. "Ove godine planiramo izgraditi osam do deset stanova", kazao je Zoričić, a posve je jasno da postoji ogromna jaz između gradonačelnikovih desetak stanova i tisuće onih kojima treba stan


 
1 min
Matea Čelebija
FOTO: Google Maps

O jasnim kriterijima dodjeljivanja stanova gradske vlasti nam nisu znali reći jer, kako kažu, to je predmet odluke koju tek treba razraditi. "Ove godine planiramo izgraditi osam do deset stanova", kazao je Zoričić, a posve je jasno da postoji ogromna jaz između gradonačelnikovih desetak stanova i tisuće onih kojima treba stan

U tijeku je priprema za izradu projektne dokumentacije i snimanje geodetske podloge za gradnju stanova za mlade na Gregovici, točnije u Ulici Proštinske bune, svega nekoliko desetaka metara od Lidla i dvjestotinjak metara od Croduxa, doznajemo iz Grada Pule.

Ovu gradnju najavio je gradonačelnik Filip Zoričić prije tri dana, tijekom razgovora s mladima u Cvajneru.

- Intenzivno razmišljamo o stambeno-poticajnoj gradnji pa tako ove godine, za početak, planiramo izgraditi osam do deset stanova. Želimo da mladi i obitelji ovdje dolaze, kazao je Zoričić u utorak te dodao da bi gradnja stanova trebala biti završena kroz godinu dana.

No, posve je jasno da postoji ogroman jaz između gradonačelnikove ponude (8 do 10 stanova) i tisuće onih kojima je stan potreban.

Kome će se stanovi dodjeljivati?

U gradskom je proračunu za ovu investiciju predviđeno 10 milijuna kuna, a, kako navode iz Grada Pule, izvor sredstava je višak prihoda od prodaje stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

S obzirom na to da se radi o poprilično širokom pojmu "mladi", nije poznato hoće li ti stanovi biti namijenjeni isključivo mladim obiteljima, samcima ili studentima u privatnom smještaju, a to je ono što je okupljene u utorak u Cvajneru ponajviše zanimalo.

Nameće se, dakle, osnovno pitanje kriterija prema kojima bi se ti stanovi uopće dodjeljivali, a iz Grada poručuju kako je "to predmet odluke koju tek treba razraditi".

FOTO: Geoportal

Mladi se teško osamostaljuju

Kako doznajemo, ovo bi trebao biti tek početak stambeno-poslovne politike u Puli, koja bi mladima trebala osigurati povoljnije životne uvjete.

Naime, mladima je sve teže riješiti stambeno pitanje i osamostaliti se jer potpore nisu dovoljne, a cijene nekretnina na tržištu u posljednjih nekoliko godina lete u nebo.

Mnogo je mladih koji žive s roditeljima ili u skupom podstanarstvu te nerijetko izdvajaju i polovinu mjesečne plaće za najam stana.


Nastavite čitati

Pula
 

Maksimalnih 1,2 milijuna kuna za energetski učinkovitiju Gradsku palaču

Riječ je o projektu zamjene klimatizacije Gradske palače čiji sustav nije u upotrebi zbog zastarjele tehnologije, a za ovaj poziv Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost udio sufinanciranja nije uvjetovao indeksom razvijenosti, poput onog za sufinanciranje energetske obnove zgrada sa svojstvom kulturnog dobra, te je i iznos koji je Pula dobila znatno viši

Pula
 

NISU POZVALI INVESTITORA NA TRIBINU ZA LUNGOMARE Aleksej Orel: "Pozvali smo sve gradske vijećnike i gradonačelnika Zoričića, nitko nam nije odgovorio"

Ne, naša je pozicija da na drugoj strani ne stoji investitor nego predstavnici Grada Pule. Naime, donošenje urbanističkih planova je u nadležnosti Gradskog vijeća, a ne investitora. S druge strane, nismo sigurno hoće li postojeći investitor, a koji je sam rekao da je projekt kupio 2016. godine, to i ostati u perspektivi, kazao je Orel i dodao: "Pozvali smo na tribinu sve gradske vijećnike i gradonačelnika Pule Filipa Zoričića, no nitko nam nije poslao službeni odgovor. Nadamo se da će bar kao privatna lica sudjelovati na današnjoj tribini"

Pula
 

BIRA SE UMJETNIČKI RAVNATELJ PULA FILM FESTIVALA Pavo Marinković: "Prijavit ću se na natječaj, posao nije završen" - Zlatko Vidačković: "Kandidirat ću se"

Prije godinu i pol dana za mjesto umjetničkog ravnatelja PFF-a, osim tada izabranog Pava Marinkovića i Zlatka Vidačkovića, kandidirali su se i povjesničarka umjetnosti i kustosica Paola Orlić, producentica Zdenka Gold, filmski i glazbeni kritičar Željko Luketić, redatelj David Lušičić, redatelj i pisac Sergej Stanojkovski, glumac Igor Galo i skladatelj filmske glazbe Ozren K. Glaser * Ovaj put umjetnički ravnatelj bira se na četiri godine

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.