Politika i društvo

MOŽEMO! O SJEČI STABALA NA VALKANAMA

"Prethodna vlast je betonirala kvartove - sadašnja počinje betonirati šume"

Nažalost, divljačko i nepotrebno rušenje šume na Valkanama oko nogometnog igrališta se nastavlja. Jučer, 28. rujna, srušeno je još 5 gorostasa koji su desetljećima okruživali nogometno igralište, a hladna rušilačka sila ne staje


 
4 min
Istra24
Ilustracija

Nažalost, divljačko i nepotrebno rušenje šume na Valkanama oko nogometnog igrališta se nastavlja. Jučer, 28. rujna, srušeno je još 5 gorostasa koji su desetljećima okruživali nogometno igralište, a hladna rušilačka sila ne staje

U priču o sječi stabala na Lungomareu uključilo se i pulski Možemo! koji je na tu temu poslao priopćenje.

Dok je prethodna vlast betonirala kvartove - sadašnja počinje betonirati šume.

"Prije nekoliko mjeseci gradonačelnik je izjavio da mu se ne sviđaju objekti u šumi te da će pokrenuti postupak kojim će se oni izbrisati iz plana. Iz priloženog vidimo da je to bila samo još jedna laž.

Premda je pročelnica Ademi na izravno pitanje o broju srušenih stabala za potrebe izgradnje staze odgovorila da se radi o samo 9 stabala, mnogi građani imaju prilike vidjeti da se radi o puno većem broju. I nažalost, divljačko i nepotrebno rušenje šume na Valkanama oko nogometnog igrališta se nastavlja. Jučer, 28. rujna, srušeno je još 5 gorostasa koji su desetljećima okruživali nogometno igralište, a hladna rušilačka sila ne staje.

Revolt i zgražanje građana je uistinu veliko i opravdano se pitaju je li i tko je to dopustio.
Nakon što su Grad Pula i Pula sport pompozno objavili sklapanje ugovora o donaciji umjetne trave s HNS-om, kao pljuska je došla informacija da Hrvatske šume nisu dale dozvolu za sječu šume za potrebe proširenja nogometnog igrališta.
Situacija postaje još zanimljivija kada se zna da su obje nadležne institucije Ministarstvo
poljoprivrede, koje izdaje doznaku (dozvolu za sječu) vlasniku šume, i Hrvatske šume, koje izdaju doznaku (dozvolu za sječu) ukoliko tražitelj nije vlasnik šume - odbile dati dozvolu, upravo zbog postojanja zabilježbe spora oko vlasništva.

Upravo to je razlog zašto ni Grad Pula ni Pula sport nisu u stanju odgovoriti na pitanje koliko stabala će se ukloniti kako bi se proširilo nogometno igralište.
Jučer smo poslali prijavu Državnom inspektoratu i zatražili objašnjenje o provedenoj sječi na trasi pješačke staze bez doznake Hrvatskih šuma.
U međuvremenu smo odlučili reagirati i obavijestiti javnost o svim spornim detaljima,
odnosno greškama u koracima, koje su napravljene kako bi se pod svaku cijenu provela ova sumnjiva gradska investicija.

12. travnja 2023. Istarska županija, Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo,
ribarstvo i vodno gospodarstvo izdalo je Pula sportu Rješenje kojim se dopušta krčenje šume Lungomare za potrebe proširenja nogometnog igrališta. Zanimljivosti ovog olakog rješenja su dvije:
• u Rješenju se navodi da je dopušteno kršenje šume u jednom dijelu, ali nigdje nije
navedeno koliki je to dio, gdje se smije krčiti i koliko točno stabala;
• isto Rješenje navodi samo da je čestica upisana kao posjed Grada Pule, ali se u
potpunosti ignorira činjenica da je gotovo punu godinu prije zemljište dobilo
zabilježbu o pokretanju spora od strane Republike Hrvatske.

Stoga se otvara nekoliko pitanja - kako je i na osnovu čega nadležni Upravni odjel Istarske županije mogao dati dozvolu za krčenje šume? Kako, ukoliko je tada već odavno bilo poznato i jasno vidljivo da na čestici postoji javna zabilježba o sporu? Nespominjanje spora u Rješenju ne može biti slučajno. Točnije, više miriše na pogodovanje.
Uz to, Grad Pula bio je dužan procijeniti vrijednost porezanih stabala i zatražiti od Pula sporta da plate ili osiguraju zamjensku sadnju i to prema procjeni vrijednosti stabala, koja je trebala biti obavljena prije sječe. Pozivamo Grad Pulu da objavi procjenu i barem obavijesti građane gdje će i koliko zamjenskih stabala posaditi nakon ovog suludog plana sječe.
Postoji niz činjenica koje ukazuju na promašenost i nepotrebnost radova koji se upravo
izvode.
Prvo - postoje pravni temelji za upisivanje Grada Pule u vlasništvo cijelog SRC Valkane,
uključujući i igralište na kojem se planira hotel - dakle već imamo dovoljno veliko igralište koje zahtijeva preuređivanje bez rušenja stabala.
Drugo - s ogromnim novcem koji se baca u ovaj promašeni projekt uz opasnost da Grad
izgubi zemljište u sporu s državom, mogli smo imati mnogo funkcionalnije terene na
Marsovom polju - koje također možemo izgubiti ukoliko ga ne stavimo u sportsko rekreativnu funkciju u danom roku.

Jedini logičan zaključak koji možemo izvesti iz spomenutih činjenica jest taj da se javnim
novcem priprema teren i infrastruktura za planirani hotel koji se, sada je to već sasvim jasno, zbog svih sumnjivih pravnih pitanja vrlo vjerojatno - nikada neće izgraditi.

U vrijeme kada gradovi u cijeloj EU ubrzano ozelenjuju svoje gradove jer je to jedan od
najuspješnijih načina borbe s klimatskim promjenama, Pula svoje ruši u velikom broju.
Želimo znati zbog koga i zašto.", piše u priopćenju pulskog Možemo!


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.