republika - dugi
Politika i društvo

Traže referendum i 3. izmjenu plana

Pulski Možemo! Gradu dostavio primjedbe na izmjene i dopune UPU-a Lungomare: 'Marsovo polje je bolja lokacija za igralište'

Navode da su suglasni da je zbog gubitka lokacije pomoćnog nogometnog igrališta NK Uljanika, na mjestu sadašnjih Gradskih bazena, potrebno pronaći odgovarajuće rješenje za treniranje mladih. Međutim, Valkane je za pulski Možemo! neodgovarajuća lokacija


 
6 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Navode da su suglasni da je zbog gubitka lokacije pomoćnog nogometnog igrališta NK Uljanika, na mjestu sadašnjih Gradskih bazena, potrebno pronaći odgovarajuće rješenje za treniranje mladih. Međutim, Valkane je za pulski Možemo! neodgovarajuća lokacija

Pulski Možemo dostavio je u petak Gradu Puli primjedbe na prijedlog II. izmjena i dopuna UPU-a Lungomare.

U primjedbi navode da su suglasni da je zbog gubitka lokacije pomoćnog nogometnog igrališta NK Uljanika, na mjestu sadašnjih Gradskih bazena, potrebno pronaći odgovarajuće rješenje za treniranje mladih. Međutim, Valkane je za pulski Možemo! neodgovarajuća lokacija.

Navode sedam razloga zbog koji to smatraju. Prenosimo ih u cijelosti:

       1. Postojeće igralište je dimenzija pomoćnog nogometnog igrališta te bi se kao takvo uređenjem moglo vrlo brzo privesti svrsi, što bi odmah prihvatili. Ukoliko za klub dimenzije nisu dovoljne (iako je na mjestu bazena također bilo igralište manjih dimenzija), smatramo da je puno veći negativni utjecaj na  očuvanje prirode nego što bi to bilo da se planira gradnja na drugoj lokaciji ravnog terena. Sadašnje igralište ima površinu 50 x 90 m, a planirano bi trebalo imati 70 x 106 m plus nužni okolni prostor za klupu za rezervne igrače koja je smještena izvan gabarita igrališta (minimalna udaljenost od ruba terena 3 metra) te kosinu i prolaz mehanizacije. Na javnoj raspravi je potvrđeno od izrađivača da se  igralište širi u šumu 12 m po dužini i 6 m po širini što nije točno, budući da u dokumentaciji dostavljenoj od direktora Pula Sporta vidimo da je širenje u šumu 14 m po dužini i 10 m po kraćoj stranici igrališta, što daje najmanje 2000 m2 (vjerojatno i više), na što moramo dodati okolni prostor za prolaz mehanizacije i kosinu. Intervencijom u krčenje stabala na tolikoj površini kao i iskopom kamena velikih kubika, proces izvođenja radova je usporen, poskupljuje cijenu radova i negativno djeluje na prirodnu ravnotežu lokacije. Šumu je potrebno čuvati i unaprjeđivati, a ne smanjivati.

        2. Investicija  je veća od onih koje nalazimo u službenim objavama drugih gradova pa je tako npr. u Zaboku investicija vrijedna 3,5 milijuna kuna, od čega se 2,2 milijuna odnosi na umjetnu travu, također doniranu od Hrvatskog nogometnog saveza dok je  tek 1,3 milijuna kuna trošak pripremnih radova za postavljanje umjetne trave. U Zagrebu je cijena pripreme 1,5 milijuna (bez PDV-a) plus umjetna trava 1,5 mil (bez PDV-a), što daje ukupno ulaganje od 3,75 milijuna kuna. Kako navodi direktor Pula Sporta za igralište na Valkanama „Predviđena investicija planirana proračunom je u okvirnom iznosu od 4 milijuna kuna, a vrijednost koju osigurava HNS je oko 250.000 EUR“. Planirano ulaganje u igralište na Valkanama iznosi preko 6 milijuna kuna.

       3. Navodimo i bitan dio mišljenja Društva arhitekata Istre „Prijedlogom širenja nogometnog igrališta zadire se u strmi teren postojeće šume, što je neracionalno iz perspektive troškova gradnje i uređenja jer podrazumijeva velike izdatke za iskop terena u živoj stijeni, a osim samog igrališta bilo bi potrebno osigurati i pokos kako bi se spriječio odron terena''. Zaključak je stoga da se konkretnim prijedlozima izmjena UPU-a Lungomare ne dobiva adekvatno nogometno igralište jer je njegova izgradnja neracionalna na toj lokaciji, odnosno da je lokacija jednostavno premala za predloženo širenje igrališta, a osim toga ukupna tendencija izmjena nije usklađena s ishodišnom koncepcijom prostora Lungomare koja bi se trebala manifestirati u širenju šumskog i zelenog fonda te razvoju pješačko biciklističkog prometa.“

      4. Plan predviđa postavljanje manjih montažno-demontažnih prenosivih tribina i to na  sjeverozapadnom dijelu (za sad jedinom slobodnom) na kojem bi pogled na igralište bio iz ugla što nije uobičajeno. Ukoliko su tribine potrebne, a vjerujemo da jesu, budući da se radi o igralištu natjecateljskih dimenzija, bit će nužno naknadno naći odgovarajuće mjesto za njih, što znači dodatno krčenje šume uzduž igrališta na istok, što bi bila standardna pozicija tribina.

     5. Ukida se javno parkiralište (34 parkirna mjesta) koje je postojalo u planu, s tim da su u funkciji prihvata posjetitelja sportskih, rekreativnih i ostalih sadržaja predviđena javna parkirna mjesta u profilu duž prometnice Lungomare unutar obuhvata Plana i izvan obuhvata - rubno uz obuhvat Plana i pristupne prometnice hotelu (povećava se za 70 mjesta).

     6. Prometnica Lungomare postaje cijelom dužinom jednosmjerna te se ukida kružni tok kod ulaza u igralište, a posljedica toga je nužno prometovanje cijelom prometnicom Lungomare. Na četiri lokacije, tri kod ugostiteljskih objekata u šumi i jednoj kod lifta koji povezuje hotel s morem, predviđena je pješačko-kolna površina, namijenjena zajedničkom prometu pješaka i vozila (bez crte razgraničenja), što će dodatno usporiti promet jer bi sva vozila morala obavezno voziti duž cijelog Lungomare, a tako bi se povećala nesigurnost pješaka. Takvo prometno rješenje onemogućava da se u budućnosti razmišlja o ukidanju prometa na Lungomareu.

     7. Vrlo bitan podatak koji dovodi u pitanje utemeljenost svih ciljeva i pokazatelja opravdanosti ulaganja u projekt je onaj iz Sažetka za javnost uz UPU Lungomare iz 2012. gdje se na 13. stranici eksplicitno navodi: „Postojeći Sportski centar Valkane konceptom Planskog rješenja planira se rekonstruirati na način da se omogući višefunkcionalna namjena i kvalitetnije korištenje. Tako su u ovoj zoni planirana nogometna igrališta, zona tenis terena te ugostiteljsko servisni i prateći sadržaji. Istočna strana usjeka bivšeg kamenoloma namijenjena je izgradnji sport hotela visoke kategorije (4 – 5 zvjezdica) kapaciteta do 170 ležaja, kako bi bila postignuta zaokružena ponuda vezana uz sportski turizam.“ Budući da navedeno ukazuje na planiranje javnog/gradskog ulaganja u igralište koje će koristiti privatnom hotelu,  pitamo se nije li cilj ovih izmjena drugačije definiran, a u svojoj biti ostao jednak jer su vlasnički odnosi ostali jednaki tj. područje hotela je privatno, a igralište gradsko. Ukidanje parkinga i tribina (koje su sada moguće samo montažne) potvrđuje oprez jer ni jedno ni drugo u slučaju da korisnici igrališta budu istovjetni korisnicima hotela, nije potrebno. UPU je 2015. godine na zahtjev investitora izmijenjen samo zato da bi se povećali kapaciteti i dimenzije hotela sa 170 na 360 postelja, s 22 na 27 metara i sa 6 na 7 etaža.

Kao bolju lokaciju za nogometno igralište pulski Možemo predlaže Marsovo Polje, koje je po GUP-u već definirano kao sportsko-rekreacijska zona. Navode da je tamo moguće izgraditi dva nogometna igrališta.

“Lokacija terena na Marsovom polju je pristupačnija, ima mjesta za parkiranje, mogu se izgraditi prikladne tribine i razvijati sportsko-rekreacijski kompleks - jer mjesta ima. Uz to, lokacija je okružena velikim gradskim kvartovima: Valdebek, Gregovica, Monte Zaro, Nova Veruda, Vidikovac i Centar i nalazi se uz Pragrande, što je zasigurno prednost”,sugerira Možemo.

Za planirani hotel, ugostiteljski objekti u šumi i pročistač na Lungomareu, smatraju da treba pokrenuti 3. izmjene UPU-a Lungomare te građanima dati prlliku da se izjasne o njima na referendumu. Rezultate referenduma trebalo bi, govore, ugraditi u novi plan.

“Možemo! će se prikloniti volji većine građana, a pozivamo i ostale političke opcije da učine isto. Lungomare je prevrijedan i nezamjenjiv prostor našeg grada s kojim su mnogi emocionalno vezani i greške betoniranja područja Lungomare neće biti oproštene”.

Zaključuju da se na prostoru današnjeg pomoćnog nogometnog igrališta na Valkanama može, bez zadiranja u šumu, izgraditi igralište za odbojku na pijesku, malonogometno igralište i drugi sadržaji prema potrebi i interesu građana, koji se mogu održavati cijenom najma igrališta.


Nastavite čitati

Pula
 

PULA Vozio motocikl s preinakama pa dobio novčanu kaznu

Obavljenim izvanrednim pregledom na motociklu je utvrđeno sedam većih nedostataka (u vidu zamijenjenog auspuha, bez ugrađenih retrovizora, registracijska pločica pričvršćena na neodgovarajućoj poziciji, preinake na karoseriji, blatobranu, uređaju za kočenje i dr.) koji predstavljaju opasnost u prometu. Zbog počinjenog prekršaja Iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 260 eura

Pula
 

Zbog gradnje prilaznog puta najavljena sječa dva stabla ladonje u Mutilskoj ulici. Teodora Beletić: U sukobu javnog i privatnog može i mora postojati kompromis

Da se ladonje namjeravaju posjeći te da za taj pothvat posjeduju dozvolu, potvrdili su nam iz tvrtke "Gradimo marljivo", investitora prilaznog puta i zgrade s 80 stanova. "Točno je, dozvole za rušenje imamo, kao i ostalu potrebnu dokumentaciju. Čekali smo ih tri godine", kazali su nam iz te tvrtke. Na pitanje jesu li razmišljali o alternativnom prilazu, kažu da su jesu, no da učinjeni elaborati ne idu tome u prilog.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.