Politika i društvo

PRIOPĆENJE VEZANO UZ HOTEL VALKANE

PULSKI MOŽEMO! "Veliki preokret u slučaju Lungomare"

U priopćenju pulske platforme Možemo! ističe se kako "Županijsko državno odvjetništvo je u siječnju pokrenulo zahtjev za povratom zemljišta u šumi Lungomare u vlasništvu Hotela Valkane d.o.o." * "Koalicija s NL F. Zoričića i SDP-om pukla je upravo na slučaju Lungomare, a naša predsjednica Gradskog vijeća Dušica Radojčić je zbog njega i smijenjena"


 
3 min
ⒸFOTO: Manuel Angelini
Predaja potpisa za referedum o Lungomareu Dušici Radojčić, tadašnjoj predsjednici Gradskog vijeća

U priopćenju pulske platforme Možemo! ističe se kako "Županijsko državno odvjetništvo je u siječnju pokrenulo zahtjev za povratom zemljišta u šumi Lungomare u vlasništvu Hotela Valkane d.o.o." * "Koalicija s NL F. Zoričića i SDP-om pukla je upravo na slučaju Lungomare, a naša predsjednica Gradskog vijeća Dušica Radojčić je zbog njega i smijenjena"

O slučaju gradnje hotela Valkane na Lungomareu danas se oglasio pulski Možemo! Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Prošlu je godinu obilježio referendum za Lungomare održan na zahtjev građana. Možemo! je bila jedina politička opcija u pulskom gradskom vijeću koja je zahtijevala referendum i potom na sve načine podržala građansku inicijativu koja ga je i provela. 10.000 Puležana i Puležanki podržalo je zahtjev za onemogućavanjem gradnje velikog hotela na Lungomareu. To nije bilo dovoljno da se referendum proglasi uspješnim, ali nas je potaknulo na nastavak rada na slučaju.

Dugo smo upozoravali na sumnjivu pretvorbu i privatizaciju te u dokumentaciji koju smo proučavali pronašli uporište za to. Od Grada smo tražili da se uključi u propitivanje pretvorbe i privatizacije društvenog vlasništva koje je trebalo pripasti Gradu, držeći da je u tim procesima Grad oštećen, ali ova gradska vlast na čelu sa Zoričićem za to nije imala sluha (prilog video isječak sjednice). Koalicija s NL F. Zoričića i SDP-om pukla je upravo na slučaju Lungomare, a naša predsjednica Gradskog vijeća Dušica Radojčić je zbog njega i smijenjena.

Netko je sluha ipak imao.

Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je 17. siječnja 2023.  zahtjev za povratom šumskog zemljišta na Lungomareu na koje se upisao Hotel Valkane d.o.o. Vjerujemo da je to tek početak jer i za mnoge druge dijelove privatiziranog zemljišta postoji u dokumentaciji uporište za sumnju u zakonitost.

Iz obrazloženja ŽDO za povratom šumskog zemljišta jasno je da je sve što smo sada navodili o slučaju pretvorbe i privatizacije tvornice cementa bilo točno:

- nije provedena revizija pretvorbe i privatizacije za navedeno trgovačko društvo

- pretvorba nije obrađena s imovinsko-pravnog aspekta jer je u pretvorbu ušlo zemljište koje prema propisima RH ne može ući u procjenu

- uvažavajući recentnu sudsku praksu, pravni prednik Hotela Vlakne d.o.o. nije mogao steći pravo vlasništva na šumama i šumskom zemljištu

- Rješenje Hrvatskog fonda za privatizaciju o pretvorbi nije moglo biti temelj za promjenu vlasničkog statusa šumskog zemljišta na Lungomareu

Inzistirat ćemo da Grad Pula pokrene postupak za povrat zemljišta na kojem je nalazi gradski pročistač, na tom se zemljištu pročistač nalazio i prije procesa pretvorbe. Upitan je i postupak pretvorbe sportsko-rekreacijskog centra Valkane, koji je također mogao pripasti Gradu - da je itko brinuo o javnom interesu.

Nećemo odustati sve dok posljednji komadić Lungomarea ne bude vraćen građanima.

Podsjećamo da je cijelo Gradsko vijeće Grada Pule na posljednjoj sjednici još jednom demonstriralo sluganski odnos prema istom investitoru, a Možemo! se još jednom istaknuo kao jedina politička opcija koja zaista radi u interesu građana", zaključuju iz Možemo!


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.