Politika i društvo

PONOVNO KORIŠTENJE PROČIŠĆENE VODE

Rovinj: Projektom od gotovo 260 milijuna kuna znatno će se smanjiti količina mulja. Paliaga o reciklažnom centru još uvijek bez komentara

Projektu je nedavno uključeno povećanje financiranja od strane Europske unije i to za čak 35 milijuna kuna, kako su u gradu objasnili - zbog dodatnih sredstava koja su se javila radi kompliciranog procesa javne nabave za izgradnju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda i postrojenja za solarno sušenje mulja


 
1 min
Matea Čelebija
Foto: Istra24.hr

Projektu je nedavno uključeno povećanje financiranja od strane Europske unije i to za čak 35 milijuna kuna, kako su u gradu objasnili - zbog dodatnih sredstava koja su se javila radi kompliciranog procesa javne nabave za izgradnju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda i postrojenja za solarno sušenje mulja

Projekt za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda na području Rovinja napokon ulazi u završnu fazu. Barem tako tvrde predstavnici projekta, ali i rovinjska vlast.

Naime, projekt "Prikupljanje, odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda na području aglomeracije Rovinj", koji je započet još krajem 2016. godine, trebao bi do 31. prosinca 2023. biti konačno završen, a njegove završne faze predstavljene su danas u rovinjskoj Gradskoj palači.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 258.934.549,94 kuna, dok je čak 180.339.055,48 kuna financirano od strane Kohezijskog fonda Europske unije.

Komplikacije pri procesu javne nabave

Projektu je nedavno uključeno povećanje financiranja od strane Europske unije i to za čak 35 milijuna kuna, kako su u gradu objasnili, zbog dodatnih sredstava koja su se javila radi kompliciranog procesa javne nabave za izgradnju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda i postrojenja za solarno sušenje mulja.

Odvodnji Rovinj-Rovigno d.o.o., kao nositelju Projekta, odobreno je jednokratno sufinanciranje u iznosu od 35 milijuna kuna.

Nadalje, nositelj Projekta je ugovorom o sufinanciranju od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije dobio dodatnih 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava, poručili su iz Grada Rovinja.

Isto tako, s vremenom su se, kako kažu iz Grada, znatno povećale razlike u cijenama u građevinarstvu što je dodatno uzrokovalo produženje projekta.

Četiri puta manji troškovi odvožnje mulja

Prema projektu, uz pomoć modernog sustava solarnog sušenja mulja, troškovi njegove odvožnje smanjit će se za čak 4 puta te bi, s predviđenog uvoza 3 921 tone mulja, nakon obrade količina iznosila 993.33 tone.

Isto tako, istaknuto je kako će dehidracijom mulja moći dobiti 25% suhe tvari, što bi smanjilo ukupnu količinu mulja za tri puta.

Inače, dosad prikupljene informacije o projektu pokazuju da je ovaj rovinjski trenutno jedini koji ima planiran sustav ponovnog korištenja pročišćene vode, a uključuje i ultrafiltraciju vode prilikom čijeg pročišćavanja neće uspjeti proći mikročestice i bakterije.

Cilj ovog projekta prvenstveno je poboljšanje ekološkog stanja istarskog priobalja i smanjenje otpadnih voda koje zagađuju okoliš.

O Kaštijunu – bez komentara

Nedavno je naš portal pisao o novom projektu izgradnje reciklažnog centra u Istri, vrijednog 250 milijuna kuna, prilikom čega smo za mišljenje pitali i gradonačelnike najvećih istarskih gradova. Odgovor smo dobili od gradonačelnika Pule Filipa Zoričića, Poreča Lorisa Peršurića i Vodnjana Edija Pastrovicchija, no gradonačelnik Rovinja, Marko Paliaga, nije imao komentara na pitanje postoji li mogućnost izgradnje novog županijskog reciklažnog centra u Rovinju. Danas smo mu ponovno postavili isto pitanje, na što je tek izjavio da ni sada nema komentara na naš upit.


FOTO: Šima Kastelc

Nastavite čitati

Istra
 

DRAŽEN STILINOVIĆ: 'Financijska situacija nije dobra i uskoro ćemo sve objaviti, no ja sam optimist. Ukidamo bale, a rasuti SRF odmah će se plasirati na daljnje zbrinjavanje. To će pomoći centru da krene naprijed'

Ne znam koliko poznajete druge centre u Hrvatskoj, ali moje osobno mišljenje je da je Kaštijun jedan od najboljih, ako ne i najbolji centar za zbrinjavanje otpada u Hrvatskoj. Kaštijun s čitavom Istrom je po pitanju zbrinjavanja otpada daleko ispred svih drugih, ali to je moje subjektivno mišljenje. Imao sam priliku upoznati i druge centre u Hrvatskoj i stojim iza toga da je Kaštijun najbolji

Istra
 

BILO JEDNOM NA DIVLJEM ZAPADU ISTOČNE ISTRE (2) U Viškovićima se i poljoprivredno zemljište prodaje pod građevinsko

Legalni kriminal. U jeziku oksimoron, u prostorno-planskoj praksi - stvarnost. Uzmimo za primjer Viškoviće. To malo naselje na obronku zapadne obale Istre podno Skitače u općini Raša upravo proživljava nepovratnu urbanističku i strukturalnu metamorfozu. Naseobina koju sami investitori koji grade mnogobrojne vile oglašavaju kao mirno i okruženo zelenilom, upravo se pretvara u još jedno mjesto u Istri koje će svoj neprocijenjiv resur - prostor – prepustiti jednoličnim zdanjima koji će jedan drugome nalikovati kao jaje jajetu, koje će kupiti stranci s većom platežnom moći od domicilnog stanovništva, a koje je svoje parcele prodavalo za nekoliko desetaka eura po metru kvadratnom, većinu godine bit će prazne, dok ćemo one koji će u Viškovićima doista živjeti moći pobrojati na prste jedne ruke. Zasigurno će ih, kada se sve vile dovrše, biti manje nego bazena

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.