Politika i društvo

SAD IH IMA 18

Sabor izglasao novi ustroj Vlade: imamo dva nova ministarstva

Ustrojavanje Ministarstva demografije i useljeništva te Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije posljedica su koalicijskog sporazuma između HDZ-a i Domovinskog pokreta kojim su stranke došle do dovoljnog broja glasova za sastavljanje i podržavanje Vlade


 
2 min
HINA
Ivan Penava. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Ustrojavanje Ministarstva demografije i useljeništva te Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije posljedica su koalicijskog sporazuma između HDZ-a i Domovinskog pokreta kojim su stranke došle do dovoljnog broja glasova za sastavljanje i podržavanje Vlade

Hrvatski sabor u danas je sa 79 glasova izmijenio Zakon o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave kojima se ustrojavaju dva nova ministarstva, Ministarstvo demografije i useljeništva te Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije.

Time se operacionalizira dogovor HDZ-a i DP-a po kojemu će nova vlada, umjesto 16, imati 18 ministarstava. Protiv prijedloga zakona bila su 62 oporbena zastupnika a dva su bila suzdržana.

Ministarstvo demografije, kako je kazao tehnički ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, preuzeti će poslove demografije iz djelokruga dosadašnjeg Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade te djelomično poslove Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske koji se odnose na useljeništvo i povratak hrvatskih iseljenika u Hrvatsku i njihovo uključivanje u gospodarski i društveni život u zemlji.

Ministarstvo zaštite okoliša obavljati će pak poslove zaštite okoliša i prirode te vodnog gospodarstva iz djelokruga dosadašnjeg Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja koje nastavlja s radom kao Ministarstvo gospodarstva.

Uz to, izmjenama zakona Ministarstvo pravosuđa i uprave nastavlja s radom kao Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije te preuzima poslove sadašnjeg Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, koji prestaje s radom.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nastavlja s radom kao Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih te preuzima poslove dosadašnjeg Središnjeg ureda za demografiju i mlade koji se odnose na unapređenje kvaliteta života mladih.
Stupanjem na snagu zakona prestaju s radom Središnji državni ured za demografiju i mlade te Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva a Ministarstvo poljoprivrede mijenja naziv u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, kazao je Malenica.

Zakon će stupiti na snagu nakon što ga potpiše predsjednik Republike Zoran Milanović i bude objavljen u Narodnim novinama.

Nakon toga tehnički premijer Andrej Plenković može predstaviti novu Vladu i zatražiti povjerenje saborskih zastupnika za novi mandat.


Nastavite čitati

Danas sunčano, popodne moguća kiša

Vjetar će puhati slab, na Jadranu i umjeren jugozapadni i sjeverozapadni, ujutro uz obalu i bura. Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se između 22 i 27 Celzijevih stupnjeva

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.