Politika i društvo

ŠAJINI: NAJTUŽNIJA NOĆ U POVIJESTI ISTRE

Satima bio skriven ispod mamina mrtvog tijela: "Ja san bija mali, ali zna san da je mama mrtva"

Jedna od najtužnijih noći u povijesti Istre dogodila se u mjestu Šajini 9. siječnja 1944. godine kada su nacisti ubili 54 mještana među kojima i žene i djecu. Svim žrtvama, prigodnim komemorativnim programom, danas je odana dužna počast. Preživjelih svjedoka tragedije ima još nekoliko, a među njima je i Đino Matošić koji je te kobne noći ostao bez oba roditelja, bake, djeda, strica i tetka


 
3 min
Martina Pereša
Mate i Kata Matošić ubijeni 9. siječnja 1944.

Jedna od najtužnijih noći u povijesti Istre dogodila se u mjestu Šajini 9. siječnja 1944. godine kada su nacisti ubili 54 mještana među kojima i žene i djecu. Svim žrtvama, prigodnim komemorativnim programom, danas je odana dužna počast. Preživjelih svjedoka tragedije ima još nekoliko, a među njima je i Đino Matošić koji je te kobne noći ostao bez oba roditelja, bake, djeda, strica i tetka

U Šajinima u Općini Barban danas je održana komemoracija u povodu 78. obljetnice stradavanja sela u krvavom nacifašističkom pohodu kojim je sudbina tog mjesta zauvijek promijenjena u noći s 8. na 9. siječnja 1944. godine.

Spomenik u Šajinima/FOTO: Iva Kolić
Epidemiološkoj situaciji i kiši unatoč, Mjesni odbor Šajini i Općina Barban organizirali su odavanje počasti nevinim civilnim žrtvama kraj spomenika koji je, njima u čast, podignut u samom središtu sela.

Žrtve nedovoljno valorizirane

Preživjelih svjedoka tragedije ima još nekoliko, a među njima je i Đino Matošić koji je te kobne noći ostao bez oba roditelja, bake, djeda, strica i tetka.

Đino Matošić/FOTO: Martina Pereša
- To ti je stalno pred očima, nikad se ne zaboravlja i svega se sjećaš do u detalje. Najprije su ubili moga tatu Matu, a onda su pucali i u moju mamu Katu koja me nosila u naručju. Satima sam bio skriven ispod njezinog mrtvog tijela. Ja san bija mali, ali zna san da je mama mrtva. Iskre su padale po nama, od svih hiža ke su gorile u susjedstvu. Još nisan ni zna da san i ja ranjen, samo san leža dok ni finija pokolj, sve do četire ure ujutro. Teško mi je jer mislin da naše žrtve nisu nikad dovoljno valorizirane. Nidan he ne spominje osim nas - govori nam Matošić.

Zločin valja osuditi

Svi govornici današnjeg komemorativnog skupa osudili su ovaj strašan zločin, za koji krivci nisu nikad odgovarali, kao ni domaće izdajice. U Šajinima nije bilo dvorišta u kojemu nije bilo mrtvih. Sve su kuće bile spaljene, a gospodarski objekti uništeni.

Tulio Demetlika/FOTO: Iva Kolić
Po prvi puta u ulozi zamjenika župana Istarske županije, u Šajine je stigao Tulio Demetlika.

Odgovorni smo za prenošenje istine

- Danas smo ovdje radi ljudi koji su stvorili našu Hrvatsku i Europu koja se temelji na antifašizmu. Poklonimo im se radi toga i ne zatvarajmo uši pred govorom mržnje. Nećemo prihvatiti one koji negiraju i zatiru antifašističku borbu kao temelj naše Domovine. Odgovorni smo istinu prenositi novim generacijama i ne smijemo zaboraviti ovaj događaj kako se ništa slično više ne bi ponovilo. Antifašizam je dio našeg identiteta i njegove vrijednosti smo dužni prenositi našoj djeci. Prvi organizirani otpor fašizmu u okupiranoj Europi počeo je upravo u Istri, kazao je u Šajinima Demetlika.

Dalibor Paus/FOTO: Iva Kolić
Načelnik Općine Barban i predsjednik IDS-a, Dalibor Paus, podsjetio je na projekt koji je prije nekoliko godina zaživio u Osnovnoj školi Barban. Riječ je o terenskoj nastavi kojom se, u suradnji sa Savezom antifašističkih boraca Pule i podružnica, mlade naraštaje želi educirati o svemu što se tijekom Drugog svjetskog rata dogodilo na području općine.

Ne ponovilo se

- Jedino što mogu reći je: Neka se nikad ne ponovi i neka nikad nitko ne doživi ovo što ste doživjeli vi, zaključio je načelnik.

Memorijalna soba u Šajinima/FOTO: Martina Pereša
U povodu 70. obljetnice, 2014. godine, u Društvenom domu u Šajinima otvorena je Memorijalna soba koju je također moguće posjetiti i koja donosi brojna svjedočanstva te informacije o svemu što se dogodilo jedne od najstrašnijih noći u istarskoj povijesti.


Nastavite čitati

Istra
 

Turistička sezona? Radost za neke, tuga za podstanare

Vijesti o pulskom festivalu, reportaža o redu na 40 stupnjeva i priča, mit o otoku Cissi (istarskoj Atlantidi), požar u Bala i priča o Europsko-kulturnom-sportskom centru koji romska zajednica gradi u u mjestašcu Želiski pored Barbana obilježile su ovu subotu * Sutra pišemo o problemima podstanarstva u turističkoj Puli i simpatičnoj inicijativi istarskog vrtlara kojoj je cilj ukazati na važnost samoniklog bilja

Istra
 

U Bujama obnovljena kapelica Sv. Andrije

Na području Buja nalazi se ukupno 24 mjesta s kapelicama, što znači da preostaje još 20 kapelica za obnovu ili izgradnju. Cilj je povezati ih u šetnicu radi razvoja religijskog turizma

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.