Politika i društvo

ŠAJINI: NAJTUŽNIJA NOĆ U POVIJESTI ISTRE

Satima bio skriven ispod mamina mrtvog tijela: "Ja san bija mali, ali zna san da je mama mrtva"

Jedna od najtužnijih noći u povijesti Istre dogodila se u mjestu Šajini 9. siječnja 1944. godine kada su nacisti ubili 54 mještana među kojima i žene i djecu. Svim žrtvama, prigodnim komemorativnim programom, danas je odana dužna počast. Preživjelih svjedoka tragedije ima još nekoliko, a među njima je i Đino Matošić koji je te kobne noći ostao bez oba roditelja, bake, djeda, strica i tetka


 
2 min
Martina Pereša
Mate i Kata Matošić ubijeni 9. siječnja 1944.

Jedna od najtužnijih noći u povijesti Istre dogodila se u mjestu Šajini 9. siječnja 1944. godine kada su nacisti ubili 54 mještana među kojima i žene i djecu. Svim žrtvama, prigodnim komemorativnim programom, danas je odana dužna počast. Preživjelih svjedoka tragedije ima još nekoliko, a među njima je i Đino Matošić koji je te kobne noći ostao bez oba roditelja, bake, djeda, strica i tetka

U Šajinima u Općini Barban danas je održana komemoracija u povodu 78. obljetnice stradavanja sela u krvavom nacifašističkom pohodu kojim je sudbina tog mjesta zauvijek promijenjena u noći s 8. na 9. siječnja 1944. godine.

Spomenik u Šajinima/FOTO: Iva Kolić
Epidemiološkoj situaciji i kiši unatoč, Mjesni odbor Šajini i Općina Barban organizirali su odavanje počasti nevinim civilnim žrtvama kraj spomenika koji je, njima u čast, podignut u samom središtu sela.

Žrtve nedovoljno valorizirane

Preživjelih svjedoka tragedije ima još nekoliko, a među njima je i Đino Matošić koji je te kobne noći ostao bez oba roditelja, bake, djeda, strica i tetka.

Đino Matošić/FOTO: Martina Pereša
- To ti je stalno pred očima, nikad se ne zaboravlja i svega se sjećaš do u detalje. Najprije su ubili moga tatu Matu, a onda su pucali i u moju mamu Katu koja me nosila u naručju. Satima sam bio skriven ispod njezinog mrtvog tijela. Ja san bija mali, ali zna san da je mama mrtva. Iskre su padale po nama, od svih hiža ke su gorile u susjedstvu. Još nisan ni zna da san i ja ranjen, samo san leža dok ni finija pokolj, sve do četire ure ujutro. Teško mi je jer mislin da naše žrtve nisu nikad dovoljno valorizirane. Nidan he ne spominje osim nas - govori nam Matošić.

Zločin valja osuditi

Svi govornici današnjeg komemorativnog skupa osudili su ovaj strašan zločin, za koji krivci nisu nikad odgovarali, kao ni domaće izdajice. U Šajinima nije bilo dvorišta u kojemu nije bilo mrtvih. Sve su kuće bile spaljene, a gospodarski objekti uništeni.

Tulio Demetlika/FOTO: Iva Kolić
Po prvi puta u ulozi zamjenika župana Istarske županije, u Šajine je stigao Tulio Demetlika.

Odgovorni smo za prenošenje istine

- Danas smo ovdje radi ljudi koji su stvorili našu Hrvatsku i Europu koja se temelji na antifašizmu. Poklonimo im se radi toga i ne zatvarajmo uši pred govorom mržnje. Nećemo prihvatiti one koji negiraju i zatiru antifašističku borbu kao temelj naše Domovine. Odgovorni smo istinu prenositi novim generacijama i ne smijemo zaboraviti ovaj događaj kako se ništa slično više ne bi ponovilo. Antifašizam je dio našeg identiteta i njegove vrijednosti smo dužni prenositi našoj djeci. Prvi organizirani otpor fašizmu u okupiranoj Europi počeo je upravo u Istri, kazao je u Šajinima Demetlika.

Dalibor Paus/FOTO: Iva Kolić
Načelnik Općine Barban i predsjednik IDS-a, Dalibor Paus, podsjetio je na projekt koji je prije nekoliko godina zaživio u Osnovnoj školi Barban. Riječ je o terenskoj nastavi kojom se, u suradnji sa Savezom antifašističkih boraca Pule i podružnica, mlade naraštaje želi educirati o svemu što se tijekom Drugog svjetskog rata dogodilo na području općine.

Ne ponovilo se

- Jedino što mogu reći je: Neka se nikad ne ponovi i neka nikad nitko ne doživi ovo što ste doživjeli vi, zaključio je načelnik.

Memorijalna soba u Šajinima/FOTO: Martina Pereša
U povodu 70. obljetnice, 2014. godine, u Društvenom domu u Šajinima otvorena je Memorijalna soba koju je također moguće posjetiti i koja donosi brojna svjedočanstva te informacije o svemu što se dogodilo jedne od najstrašnijih noći u istarskoj povijesti.


Nastavite čitati

Istra
 

PALIAGA PRIZNAO DA JE SCHIOZZI KRIV, ali kaže da on to nije mogao znati

Danas se razbuktala afera „Pos stanovi Rovinj – Schiozzi“, objavili smo vijest da je Državni inspektorat naložio rušenje kuće s bazenom u naselju Grabri i detektirali gomilu smeća u bivšem Istrinom skladištu u pulskoj Šijani * Sutra objavljujemo što će s tim smećem učiniti i osoba koja ga je nagomilala - kontroverzni zagrebački poduzetnik Predrag Đorđević * Nastavlja se farsa s odgodama ročišta u slučaju pazinskih IDS-ovaca, a mišljenje o biciklistima po istarskim prometnicama zatražili smo od...uspješnih biciklista

Istra
 

MJESTO SUSRETA I POSEBNIH DOGAĐANJA: preuređuje se Trg Matka Laginje u Rovinjskom Selu

Planiraju se urediti zelene površine i rasvjeta čime će se zaokružiti uređenje Trga koji bi time vratio socijalnu ulogu mjesta okupljanja, komunikacije i posebnih društvenih događanja * Predviđena je i fizička barijera uz glavnu prometnicu za zaštitu pješačke zone trga, prostor za organizaciju javnih manifestacija, parkiralište uz prostor trga, mjesta za poček autobusa, oblikovanje partera koristeći kamenu strukturu različitih obrada, te integracija vegetacijske strukture kao sastavnog djela oblikovanja trga i ambijentalna rasvjeta

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.