Politika i društvo

uskoro veliki prosvjed - ZA DJECU I ODGAJATELJE

Sindikalist Rajko Kutlača: Naši će članovi prosvjedovati u Puli. Pregovori oko plaća u gradskim vrtićima idu teško, ali napreduju

Predsjednica udruge Sidro Katarina Turković Gulin kazala je da su se svi okupili ujedinjeni u cilju da zaustave izmjene lošeg zakona koje su štetne za svako dijete u Hrvatskoj. Inicijativa, rečeno je, okuplja četiri najveća sindikata, pet strukovnih udruga, odgojitelje, roditelje i akademsku zajednicu


 
3 min
Borka Petrović

Predsjednica udruge Sidro Katarina Turković Gulin kazala je da su se svi okupili ujedinjeni u cilju da zaustave izmjene lošeg zakona koje su štetne za svako dijete u Hrvatskoj. Inicijativa, rečeno je, okuplja četiri najveća sindikata, pet strukovnih udruga, odgojitelje, roditelje i akademsku zajednicu

Povodom najave Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, Udruga SIDRO i sindikati koji djeluju u predškolskim ustanovama te strukovne udruge odgajatelja održale su tiskovnu konferenciju pod nazivom "Zbog zakona na štetu djece i zaposlenih u dječjim vrtićima - svi na ulice"! na kojoj je istaknuto da se izmjene zakona donose na štetu djece i zaposlenih u dječjim vrtićima te su svi pozvani na veliki prosvjed koji će se održati na dan čitanja zakona u Saboru.

Podsjetimo, u 50-ak gradova na ovu se temu već prosvjedovalo prije nekoliko dana.

Peticija roditelja

Predsjednica udruge Sidro Katarina Turković Gulin, kazala je da su se svi okupili ujedinjeni u cilju da zaustave izmjene lošeg zakona koje su štetne za svako dijete u Hrvatskoj. Inicijativa, rečeno je, okuplja četiri najveća sindikata, pet strukovnih udruga, odgojitelje, roditelje i akademsku zajednicu.

Roditelji su, kazala je, sami pokrenuli potpisivanje peticije koja je u tri dana sakupila više od 18 tisuća potpisa, a brojka raste iz minute u minutu.

- Ukidanje državno-pedagoškog standarda nećemo dopustiti, djeci jamčimo zaštitu njihovih prava, bude li potrebno to ćemo pravo braniti na sve načine, poručila je Turković Gulin.

Na konferenciji je rečeno da će zajedno ustati protiv namjere zakona da se poveća obuhvat djece u ustanovama predškolskog obrazovanja na 95 posto, uz trošak države koji za to iznosi - nula kuna! Sav će teret, rečeno je, pasti na jedinice lokalne samouprave koje često ne mogu financirati ni trenutne potrebe.

Predškolski odgoj kao nužno zlo

Na konferenciji je bio i Rajko Kutlača, predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije koji se na temu osvrnuo s aspekta sindikata. Kazao je da se na predškolski odgoj nerijetko gleda kao nužno zlo, a jedinice lokalne samouprave često potrebe ne mogu financirati te se vrlo teško pregovara o pravima radnika u dječjim vrtićima.

- Danas predškolski odgoj nije primamljiva profesija, imamo puno kolega koji su se školovali za ovu profesiju pa iz vrtića odlaze raditi na blagajne trgovina, druga radna mjesta, to im je jednostavno isplativije, kazao je Kutlača, dodajući da to nije posao već poziv.

Ovakav pristup predškolskom odgoju i obrazovanju uz povećanjem troškova na jedinice lokalne uprave, koje i ovako već teško financiraju ove obveze, može donijeti samo do rušenja i onih prava koji radnici sada imaju, kazao je.

Plaće na rubu minimalca

- Bojim se da ćemo u budućnosti ovakvim pristupom odbiti sve one koji se žele baviti ovim poslom, a već nedostaje sedam tisuća radnika za provesti ovaj program, kazao je Kutlača naglasivši da se prije svega moraju zaštiti djeca, ali i radnici u predškolskom odgoju.

Zaključio je da su upravo oni potplaćeni i često imaju primanja na rubu minimalne plaće. "To je devastacija zanimanja koje djeci daje bazu i priprema ih za život odraslih", kazao je Kutlača.

Nakon konferencije, za portal Istra24, Kutlača je potvrdio da na dan prosvjeda njihovi članovi neće odlaziti u Zagreb već će se prosvjed organizirati u Puli, vjerojatno na Forumu.

- Samo u pulskim vrtićima imamo oko 120 članica, a u sindikatu je ukupno 26 vrtića s cijelog područja Istre, ali i s Kvarnera, kazao nam je Kutlača.

Pregovori s Gradom Pula

Na upit kako idu pregovori s Gradom Pula oko povećanja plaća djelatnicama predškolskih ustanova odgovorio je - teško.

- Razgovori još uvijek traju, plaće u vrtićima nisu povećavane od 2010. godine, a kakve su mogućnosti vidjet ćemo, kazao je Kutlača dodajući da će se više sigurno znati idućeg tjedna

Novim izmjenama vrtićima će biti dopušteno:

  • upisivati značajno veći broj djece nego je dopušteno
  • zapošljavati manji broj odgojitelja nego je potrebno
  • zapošljavati nestručni kadar koji je jeftiniji
  • površina soba u kojima djeca borave do deset sati dnevno iznosi manje kvadrata po djetetu nego što je kvadratura koju na raspolaganju imaju zatvorenici
  • djeca s teškoćama u razvoju još jednom su zaboravljena i stavljena u kategoriju „može“ umjesto „mora“

Nastavite čitati

Istra
 

BLAGO JADRANSKOG MORA: pokretna izložba od sutra do subote u Puli, potom u Umagu i Poreču

Izložba „Blago jadranskog podmorja“ postavljena je u 12 metarskom autobusu sa 225 eksponata od 65 vrsta ljuštura, oklopa i skeleta školjkaša, puževa, koralja, spužava i bodljikaša Jadranskog mora * Ovu  kombinaciju atrakcije i edukacije posjetitelji moći vidjeti u Puli na Rivi 7., 8. i 9., u Umagu na Trgu slobode 10., 11. i 12., te u Poreču na Peškeri 13., 14. i 15. lipnja

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.