Politika i društvo

nema dogovora

Sindikati javnih službi bez pomaka u kolektivnim pregovorima - štrajk moguće opcija

Mi smo svoje revidirali, rekli smo prošli put da idemo od 1. travnja na četiri posto povećanja osnovice i dva plus dva posto bi pregovarali od 15. svibnja, ali Vlada nije promijenila svoje stajalište, kaže Topolnjak


 
1 min
HINA
HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ kuzo

Mi smo svoje revidirali, rekli smo prošli put da idemo od 1. travnja na četiri posto povećanja osnovice i dva plus dva posto bi pregovarali od 15. svibnja, ali Vlada nije promijenila svoje stajalište, kaže Topolnjak

Sindikati javnih službi završili su u srijedu još jedan krug pregovora s Vladom o kolektivnom ugovoru nezadovoljni jer se Vlada ne želi maknuti od svoga prijedloga o povećanju osnovice plaća za dva posto, zbog čega kao moguću opciju spominju i štrajk.

Čelnik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak rekao je novinarima da na današnjem sastanku, već dvanaestom po redu, praktički nisu dogovorili ništa jer Vlada i dalje ustraje na povećanju osnovice za dva posto i naknadi za prijevoz od 1,20 kuna po kilometru, što je neprihvatljivo za sindikate.

Topolnjak je najavio da će sindikalni pregovarači sada te prijedloge iznijeti na svojim sindikalnim tijelima. "Ako naša tijela to ne prihvate prekidamo pregovore i idemo u proces mirenja, te dalje postupamo u skladu sa Zakonom o radu, a ako tijela tako odluče mogući su i štrajkovi", kazao je.

Nije želio prejudicirati što će odlučiti sindikalna tijela, no smatra da je za sindikate Vladina ponuda neprihvatljiva. Vlada, za razliku od sindikata, nije napravila nikakav pomak u odnosu na prve sastanke, kada je od sindikalaca tražila da revidiraju svoje zahtjeve, dodao je.

"Mi smo svoje revidirali, rekli smo prošli put da idemo od 1. travnja na četiri posto povećanja osnovice i dva plus dva posto bi pregovarali od 15. svibnja, ali Vlada nije promijenila svoje stajalište", kaže Topolnjak.

Nakon sindikata javnih službi pregovore s Vladom nastavili su predstavnici državnih službi.


Nastavite čitati

Ruski veleposlanik pozvan u MVEP

"Državna tajnica istaknula je da Republika Hrvatska ne priznaje i nikada neće priznati aneksiju navedenih pokrajina te je od Ruske Federacije zatražila poništenje takvog protupravnog  čina i povlačenje svih ruskih vojnih snaga i opreme s cjelokupnog državnog područja Ukrajine", navodi se u priopćenju hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP)

Danijel Žeželj predstavlja svoj rad u Muzeju suvremene umjetnosti

Osim zapaženih multimedijskih nastupa počevši od 1997., Žeželj je producirao osam kratkih animiranih filmova i autor je dvadeset i pet grafičkih romana, od kojih su neke objavile medijske kuće poput DC Comicsa, Marvela, Dark Horsea, Heavy Metala, Image, Glénat, Dargaud, Eris Edizioni, The New York Times i Harper's Magazine

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.