Politika i društvo

nema dogovora

Sindikati javnih službi bez pomaka u kolektivnim pregovorima - štrajk moguće opcija

Mi smo svoje revidirali, rekli smo prošli put da idemo od 1. travnja na četiri posto povećanja osnovice i dva plus dva posto bi pregovarali od 15. svibnja, ali Vlada nije promijenila svoje stajalište, kaže Topolnjak


 
2 min
HINA
HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ kuzo

Mi smo svoje revidirali, rekli smo prošli put da idemo od 1. travnja na četiri posto povećanja osnovice i dva plus dva posto bi pregovarali od 15. svibnja, ali Vlada nije promijenila svoje stajalište, kaže Topolnjak

Sindikati javnih službi završili su u srijedu još jedan krug pregovora s Vladom o kolektivnom ugovoru nezadovoljni jer se Vlada ne želi maknuti od svoga prijedloga o povećanju osnovice plaća za dva posto, zbog čega kao moguću opciju spominju i štrajk.

Čelnik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak rekao je novinarima da na današnjem sastanku, već dvanaestom po redu, praktički nisu dogovorili ništa jer Vlada i dalje ustraje na povećanju osnovice za dva posto i naknadi za prijevoz od 1,20 kuna po kilometru, što je neprihvatljivo za sindikate.

Topolnjak je najavio da će sindikalni pregovarači sada te prijedloge iznijeti na svojim sindikalnim tijelima. "Ako naša tijela to ne prihvate prekidamo pregovore i idemo u proces mirenja, te dalje postupamo u skladu sa Zakonom o radu, a ako tijela tako odluče mogući su i štrajkovi", kazao je.

Nije želio prejudicirati što će odlučiti sindikalna tijela, no smatra da je za sindikate Vladina ponuda neprihvatljiva. Vlada, za razliku od sindikata, nije napravila nikakav pomak u odnosu na prve sastanke, kada je od sindikalaca tražila da revidiraju svoje zahtjeve, dodao je.

"Mi smo svoje revidirali, rekli smo prošli put da idemo od 1. travnja na četiri posto povećanja osnovice i dva plus dva posto bi pregovarali od 15. svibnja, ali Vlada nije promijenila svoje stajalište", kaže Topolnjak.

Nakon sindikata javnih službi pregovore s Vladom nastavili su predstavnici državnih službi.


Nastavite čitati

Plavi Orkestar ovog ljeta u Opatiji i Vrsaru

Sarajevski bend, poznat po antologijskim pjesmama  "Suada", "Bolje biti pijan nego star", "Ako su to samo bile laži", izdalo je 8 albuma, koji su se ukupno prodali u tiražu od preko 5 milijuna primjeraka

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.