Politika i društvo

NOVI SAMOVOLJNI POTEZ

SRP O ZORIČIĆEVOM POSJETU UKRAJINI: Ako gradonačelnik u Lavovu pozdravlja sa „slava Ukrajini“, hoće li u uzvratnom posjetu pobratimi nas pozdravljati sa 'za dom spremni'?

Zoričić ne smije ispustiti iz vida da u toj zemlji aktivno u vojnim operacijama sudjeluju jedinice eksplicitno nacističkog obilježja, koje javno i bjelodano nastupaju pod insignijama i simbolima nacizma poput svastike, rekao je Vladimir Kapuralin * Samovoljnim postupcima i kršenjem statuta i procedura grada na čijem je čelu, Filip Zoričić građanima Pule šalje nedvosmislenu poruku - “radim to jer mogu!“, zaključuju u SRP-u


 
3 min
Maja Jokanović

Zoričić ne smije ispustiti iz vida da u toj zemlji aktivno u vojnim operacijama sudjeluju jedinice eksplicitno nacističkog obilježja, koje javno i bjelodano nastupaju pod insignijama i simbolima nacizma poput svastike, rekao je Vladimir Kapuralin * Samovoljnim postupcima i kršenjem statuta i procedura grada na čijem je čelu, Filip Zoričić građanima Pule šalje nedvosmislenu poruku - “radim to jer mogu!“, zaključuju u SRP-u

„Gradonačelnik ponovno solira i ponižava grad“, stav je pulskog ogranka Socijalističke radničke partije Hrvatske (SRP), koja je danas održala konferenciju za novinare povodom prošlotjednog putovanja gradonačelnika Pule Filipa Zoričića u Ukrajinu na bratimljenje s gradom Lavovom te njegovog izostanka s tradicionalnog obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom.

Vladimir Kapuralin i predsjednik pulskog SRP-a Davor Rakić

Samovoljni potez bez mandata

-  9. maja se tradicionalno obilježava Dan pobjede kao podsjetnik na završetak rata na teritoriju Europe. Taj dan ima poseban pijetet za građane Pule i Istre. Ne samo zbog 17 tisuća žrtava koje je Istra dala tijekom NOB-a, nego i zbog toga što je nakon toga Istra priključena Hrvatskoj i Jugoslaviji po prvi put otkad su Slaveni došli na ovo područje, rekao je u uvodu član predsjedništva stranke Vladimir Kapuralin i dodao kako ove godine po prvi put obilježavanju Dana pobjede nije prisustvovao prvi čovjek grada – gradonačelnik ili, kako se nekada zvao, predsjednik skupštine.

Prema njegovim riječima, informaciju o razlogu njegovog izostanka građani su pokušali dobiti od njegovog zamjenika Bruna Cergnula koji im je, navodi, uz „tajanstveni osmijeh“ priopćio kako gradonačelnik trenutno nije u gradu, ne smatrajući nužnim da njegovo izbivanje dodatno objasni.

-  U večernjim satima istog dana mediji su objavili da je gradonačelnik Filip Zoričić u Lavovu, kamo je otišao na bratimljenje Pule i Lavova, rekao je Kapuralin, naglasivši kako informacije koje su uslijedile u narednim danima smatra indikativnim za razlog prethodnog skrivanja putovanja od građana. Prema novim se podacima, dodaje, „dalo razabrati da gradonačelnik za taj potez nije imao mandat Gradskog vijeća, dakle institucije kojoj je na čelu“.

-  Ne samo da nije imao mandat i ne samo da Gradsko vijeće o tome nije raspravljalo, donijelo odluku ili zadužilo gradonačelnika da to učini, nego čak ni odbor koji prije donošenja odluke Gradskog vijeća razmatra prijedloge nije o tome imalo informaciju, rekao je Kapuralin, dodavši kako je na taj način prekršen Statut Grada Pule.

Ova je situacija, smatraju članovi SRP-a, rezultat još jednog u nizu samoinicijativnih Zoričićevih poteza u posljednje vrijeme.

- Još nije zaboravljena samovoljna gradonačelnikova odluka kojom je zabranio iznajmljivanje gradskog prostora za održavanje koncerta grupi 'Duško Kuliš i gosti' za koji je već bilo prodano 80% ulaznica, uz objašnjenje da to nije u duhu 'Mediterana i Pule' što, smatraju u SRP-u, nije bilo ništa drugo do izgovor za sirovi nacionalizam.

Uliana Moscarda, Vladimir Kapuralin i Davor Rakić

Pozdrav nacističkih kolaboracionista

Osim proceduralne greške, dodatni problem Zoričićevog odlaska u Ukrajinu vide u tome što je, na dan kada se u cijelom svijetu obilježava pobjeda nad fašizmom, otputovao u državu koja je u ratu i time se svrstao na jednu stranu.

- To je njegovo pravo kao čovjeka, no ne smije ispustiti iz vida da u toj zemlji aktivno u vojnim operacijama sudjeluju jedinice eksplicitno nacističkog obilježja, koje javno i bjelodano nastupaju pod insignijama i simbolima nacizma poput svastike. I ne samo to, nego je prilikom svog posjeta pulski gradonačelnik upotrijebio i pozdrav nacističkih ukrajinskih kolaboracionista iz Drugog svjetskog rata, a to je 'slava Ukrajini“. To je on izrekao i to su kamere zabilježile, naveo je Kapuralin naglasivši kako se radi o pozdravu koji je u rangu nacističkog pozdrava „Sieg Heil“ koji se u Njemačkoj ne smije koristiti, dok je ovaj ukrajinski u tamošnjoj javnosti rehabilitiran.

Ovaj Zoričićev postupak, smatraju članovi SRP-a, ne samo da vrijeđa žrtve koje je Pula dala za slobodu, nego i nameće retoričko pitanje hoće li u uzvratnom posjetu, ako do njega dođe, gosti iz zahvalnosti Filipu Zoričiću, nas pozdraviti sa „za dom spremni“.

Samovoljnim postupcima i kršenjem statuta i procedura grada na čijem je čelu, zaključuju, Filip Zoričić građanima Pule šalje nedvosmislenu poruku - “radim to jer mogu!“


Nastavite čitati

Pula
 

Otvoren počasni konzulat Gruzije u Puli

"Naša suradnja počiva na zajedničkim europskim vrijednostima. U tom duhu još jednom želim potvrditi kako Hrvatska pruža punu potporu Gruziji u nastojanju da postane članica Europske unije i NATO-a" - poručio je Grlić Radman dodavši kako čvrsto vjeruje da gruzijski narod pripada europskoj zajednici naroda te da je mjesto Gruzije unutar Europe i Europske unije

Pula
 

Sutra na parkiralištu Karolina veliki Eko Party

Zainteresirani će moći pratiti izradu gadgeta od plastičnih boca / papira, bit će ondje kuglana sa čunjevima od plastičnih boca, rušit će se toranj od limenki, održat će se natjecanje u brzom razvrstavanju otpada, bacanje čepa u dalj…

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.