Politika i društvo

analiza vlasničke pozadine projekta lungomare

Šumica Lungomare, od Valkana do Gortanove, u vlasništvu je srpskog tajkuna Dragana Šolaka

Ovih dana izgradnja hotelskih i ugostiteljskih objekata uz šetalište Lungomare nametnula se kao glavna pulska tema, prije svega jer se radi o jednom od posljednjih dragulja naše zajedničke urbane memorije. Uz postojeći Urbanistički plan uređenja možemo zaboraviti na Lungo kakav je danas. Istražili smo vlasničku i prostorno-plansku povijest deset hektara zemljišta iznad kupališta Valkane


 
4 min
Dražen Majić
Dio šume uz Lungomare u vlasništvu Dragana Šolaka

Ovih dana izgradnja hotelskih i ugostiteljskih objekata uz šetalište Lungomare nametnula se kao glavna pulska tema, prije svega jer se radi o jednom od posljednjih dragulja naše zajedničke urbane memorije. Uz postojeći Urbanistički plan uređenja možemo zaboraviti na Lungo kakav je danas. Istražili smo vlasničku i prostorno-plansku povijest deset hektara zemljišta iznad kupališta Valkane

Jeste li znali da je gotovo cijeli dio šetališta Lungomare između Valkana i Gortanove u vlasništvu tvrtke „Hotel Valkane“? Spomenutu tvrtku kao član uprave danas zastupa Stevan Muidža dok je sama tvrtka u vlasništvu nizozemske kompanije „Istra cement B.V.“ koju kontrolira srpski tajkun Dragan Šolak.

Šolak je u hrvatskoj javnosti poznat kao suvlasnik United grupe pod čijim poslovnim okriljem u Hrvatskoj posluju telekomunikacijski operator Telemach Hrvatska te televizije i portali Sport Klub i N1, Nova TV, Doma TV i portal dnevnik.hr

Dragan Šolak (lijevo) nedavno je kupio engleskog prvoligaša Southampton, FOTO: Andrew Matthews, Press Association

Šolak je nedavno kupovinom kontrolnog paketa dionica engleskog prvoligaša Southamptona za 100 milijuna funti postao poznat i na svjetskom nivou. U Srbiji slovi kao glavni medijski oponent srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću.

Stevan Muidža dugogodišnji je član predsjedništva pulskog SDP-a, čiji se čelnici Igor Belas i Sanja Radolović rijetko viđenim angažmanom bore za realizaciju projekta izgradnje hotela na području sadašnjeg nogometnog igrališta u bivšem kamenolomu Valkane. Zajedno s okolnom šumom, Muidža i Šolak upravljaju s oko sto tisuća četvornih metara Lungomare terena. 

Cementara u pretvorbi dobila pola šetališta Lungomare

Vlasnička transformacija cementare trajala je gotovo 30 godina. U sudskom registru vidljivo je da je tvrtka „Hotel Valkane“ sljednica „Istra Val Maxa“ koja je pak sljednica „Istra cement nekretnina“. Ta je tvrtka nastala izdvajanjem nekretninskog dijela biznisa iz „Istra Cementa DD“, a koji je sljednik nekadašnje Tvornice cementa Giulio Revelante.

Iz pretvorbenog elaborata Hrvatskog fonda za privatizaciju koji je početno odobrio Zlatko Mateša, a zaključio predsjednik Fonda Ivan Penić, vidljivo je da je 1995. godine ukupna imovina nekadašnje cementare Giulio Revelante procijenjena na 45 milijuna tadašnjih njemačkih maraka ili današnjih 25 milijuna eura.

Tom je prilikom novonastala tvrtka Istra cement postala vlasnikom gotovo cjelokupnog šumskog područja uz šetalište Lungomare između Valkana i Gortanove uvale. Zbog čega je cementari tijekom privatizacije odobreno knjiženje na spomenuti poluotok, nije jasno.

Prostorni plan znatno poboljšan u korist investitora

Vrlo je zanimljiva i prostorno planska povijest područja između kupališta Valkane i Gortanove uvale. 2012. godine usvojen je prostorni plan koji je investitoru dozvoljavao izgradnju 6 katova hotela ukupne visine 22 metra i maksimalne izgrađenosti do 5000 četvornih metara. Broj postelja u hotelu bio je ograničen na 170.

Izmjenama plana koje je 2015. i 2016. godine usvojila IDS-ova vlast, investitoru je dozvoljena mogućnost gradnje sedam nadzemnih katova ukupne visine 27 metara, uz maksimalnu izgrađenost od 7910 četvornih metara. Broj postelja je više no udvostručen. Dozvoljena je izgradnja hotelskih kapaciteta s 360 ležaja.

Hotel (T1) nalazi se na području sadašnjeg nogometnog terena Sportsko rekreacijskog centra Valkane na kojem utakmice igra NK Pula ICI, što je skraćenica od Istra cement international.

Planom je predviđen pristupni put prema hotelu cestom iznad kamenoloma koja vodi prema pročistaču pulskog kanalizacijskog sustava. Postavlja se pitanje i kako će hotel s pet zvjezdica poslovati u neposrednoj blizini pročistača koji ponekad poprilično zaudara. 

Poslovni centar i dvoetažni kaskadni lokali u šumici

Osim te gradnje, na zemljištu u vlasništvu istog investitora, dozvoljena je gradnja dvoetažnog poslovnog centra (K1) na području današnjeg restorana pored teniskih terena. Prema prostornom planu, taj objekt može biti na dvije etaže maksimalne tlocrtne veličine od 900 kvadrata.

Pored toga, u šumici iznad kupališta koje Puležani zovu Školsko i iznad spomenika Vladimiru Gortanu, dozvoljena je gradnja dvoetažnih kaskadnih plažnih objekata s prostranim terasama koje se također nalaze u samoj blizini pročistača.

Lokacije ugostiteljskih objekata u šumici iznad šetališta Lungomare

Ovih dana izgradnja hotelskih i ugostiteljskih objekata uz šetalište Lungomare nametnula se kao glavna pulska tema, prije svega jer se radi o jednom od posljednjih dragulja naše zajedničke urbane memorije.

Uz postojeći Urbanistički plan uređenja možemo zaboraviti na Lungo kakav je danas jer izgradnja hotela, pristupne prometnice i šumskih ugostiteljskih kapaciteta nije moguća bez značajne sječe šume. Dodatna sječa šume koju predviđaju nove izmjene UPU Lungomare, vezane za obližnji nogometni teren, izazvala je velike potrese u vladajućoj pulskoj koaliciji tako da nam slijede zanimljive i burne rasprave prije stavljanja plana na dnevni red pulskog Gradskog vijeća. 

Predsjedništvo Društva arhitekata Istre prošlog se tjedna usprotivilo ovolikoj izgradnji uz šetalište Lungomare.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.