Politika i društvo

ALARMATNI PODACI

SVE VIŠE DJECE IMA POTEŠKOĆE U RAZVOJU GOVORA, ALI I PONAŠANJU Pulskim osnovnim školama treba više od 100 asistenata

Broj pomoćnika u nastavi svake godine raste u prosjeku za 15 posto. Kada govorimo o tolikom broju djece kojima je potreban asistent, znamo kako je sve više djece s problematikom iz područja poteškoća razvoja govora i izgovora, poteškoća u ponašanju uključujući ADHD  te je stav medicinske struke da se djeca s poteškoćama što više uključuju u redovan program kako bi se čim više poticao njihov kognitivni razvoj, navodi nam pročelnica Sokolov


 
4 min
Borka Petrović
Sve više učenika ima potrebu za asistentima u nastavi/ Ilustracija

Broj pomoćnika u nastavi svake godine raste u prosjeku za 15 posto. Kada govorimo o tolikom broju djece kojima je potreban asistent, znamo kako je sve više djece s problematikom iz područja poteškoća razvoja govora i izgovora, poteškoća u ponašanju uključujući ADHD  te je stav medicinske struke da se djeca s poteškoćama što više uključuju u redovan program kako bi se čim više poticao njihov kognitivni razvoj, navodi nam pročelnica Sokolov

Prošle je godine u pulskim osnovnim školama bilo zaposleno 97 pomoćnika u nastavi dok će ih ove godine trebati 103. To su, kada bi ih sve stavili na kup, čak četiri puna razreda!

Škole i Grad Pula na svojim su stranicama već objavile oglase za zapošljavanje, a ako je sudeći prema lanjskom iskustvu, kada su se natječaji stalno ponavljali, sva otvorena mjesta neće biti lako popuniti. To bi moglo donijeti probleme prilikom početka nastave.

Lanjskog rujna problem je bila i niska satnica, no asistenti su, nakon nekoliko sastanaka u Gradu Puli, uspjeli izboriti kako-takvo povećanje. Hoće li to pomoći ove godine te ima li prostora za daljnje podizanje satnice upitali smo Grad Pulu i resornu pročelnicu.

Kako doznajemo, prema objavljenom Pozivu Grad Pula može osigurati 450.000 eura iz europskih sredstava, a ostatak se treba podmiriti iz gradskih sredstava. Pomoćnika u nastavi svake je godine sve više pa su i sredstava koja se moraju osigurati veća.

Iz gradskog proračuna više od pola milijuna eura

- Projekt je u tijeku prijave te još nemamo konačne podatke. Ukoliko primijenimo podatke iz 2023. godine, iznos koji bi grad trebao izdvojiti iz proračuna iznosi okvirno 530.000 eura, navela nam je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Ivana Sokolov.

Pročelnica Ivana Sokolov

Na upit kada je krenuo projekt i zašto se svake godine povećava broj asistenata - radi li se doista o sve većem broju djece s posebnim potrebama - objašnjava da je Pula u projekt krenula još 2016. godine i tada je bilo zaposleno 47 asistenata.

Dakle, u sedam godine broj učenika kojima je potreban pomoćnik u nastavi se poduplao te i dalje raste.

Broj asistenata svake godine raste

- Broj asistenata svake godine raste u prosjeku za 15 posto. Kada govorimo o tolikom broju djece kojima je potreban asistent, znamo kako je sve više djece s problematikom iz područja poteškoća razvoja govora i izgovora, poteškoća u ponašanju uključujući ADHD  te je stav medicinske struke da se djeca s poteškoćama što više uključuju u redovan program kako bi se čim više poticao njihov kognitivni razvoj, navodi nam Sokolov.

Na upit  što je sa Školom za odgoj i obrazovanje, koja, prema informacijama koje imamo, navodno puca po šavovima i nema prostora za primiti svu djecu kojoj je potreban ovaj vid obrazovanja te leži li dio  problema i u tome što se učenici iz drugih osnovnih škola prebacuju ovdje jer im asistencija nije dovoljna, pročelnica navodi kako se u Školu za odgoj i obrazovanje  uključuju učenici koji svladavaju posebne programe odgoja i obrazovanja za učenike s teškoćama i većim/višestrukim teškoćama u razvoju.

Učenici Škola za odgoj i obrazovanje na lanjskoj proslavi godišnjice škole

 - Kao i učenici drugih osnovnih škola, bez obzira na to imaju li ili ne teškoće u razvoju, i ovi učenici su redovni, no temeljem njihovih specifičnih obrazovnih i drugih potreba određeno im je školovanje u posebnom programu obrazovanja. Pomoćnik u nastavi nije i ne može biti zamjena za primjereni program obrazovanja i profesionalnu i programsku potporu te pedagoško-didaktičku prilagodbu koja je pojedinom učeniku potrebna. Stoga ne stoji teza da je povećan upis učenika u Školu za odgoj i obrazovanje na bilo koji način povezan s uključivanjem pomoćnika u nastavi, navodi te dodaje:

Sve više učenika školuje se po posebnim programima obrazovanja

- Stoji ipak činjenica da je u tekućem razdoblju povećan i broj učenika s teškoćama u razvoju koji upisuju posebne programe obrazovanja u Školi za odgoj i obrazovanje - Pula. Upravo je stoga u tijeku postupak koji prethodi dogradnji škole.

Također, u redovitom smo kontaktu sa školom te ćemo u slučaju potrebe za dodatnim prostorom i prije završetka dogradnje osigurati dodatan prostor za rad, navodi Sokolov. 

Inače, lani su nakon nekoliko sastanaka u Gradu Puli, satnice pomoćnicima u nastavi povećane od 1. siječnja 2023. godine te bruto I iznosi 4,97 eura, a za asistente koji rade u Školi za odgoj i obrazovanje bruto I iznosi 5,81 eura.

Na upit mogu li se satnice još povećati Sokolov napominje da će se prilikom izrade proračuna za narednu godinu znati hoće li se imati prostora za dodatna povećanja.

Pomoćnici u nastavi sve su potrebniji u školskom sustavu s obzirom na to da se svake godine povećava broj djece kojima su oni potrebni. No, njihov radno-pravni status već godinama nije reguliran, a satnica im ovisi o tome u kojoj županiji rade.

Lanjska borba urodila je plodom i povećanjem satnice

Zbog toga su prosvjedovali nekoliko puta, a od 1. siječnja 2024. na snagu bi trebao nastupiti Zakon o osobnim asistentima u sklopu kojega se treba donijeti novi pravilnik za pomoćnike u nastavi i stručne komunikacijske suradnike koji bi im trebao riješiti dobar dio problema.

Lakše školovanje za slijepu i slabovidnu djecu

Kako doznajemo spremaju se pomaci i po pitanju poboljšanja skrbi za slijepu i slabovidnu djecu u pulskim osnovnim škola, a kojih je trenutno četiri; dvoje učenika u OŠ Vidikovac i dva učenika u OŠ Kaštanjer.

Razmatraju se, doznajemo, mogućnosti poboljšanja skrbi kroz postavljanje taktilnog puta i rukohvata na Braillovom pismu, na što ih je potaknuo diplomski rad Rozalije Javoran, o kojem smo pisali, a koji je u svom istraživanju obuhvatio i ovu populaciju i probleme s kojima se susreću.


Nastavite čitati

Pula
 

KULTURNI DOGAĐAJ GODINE Najutjecajnija figura suvremenog plesa Meg Stuart dolazi u Pulu!

Meg Stuart osvojila je Zlatnog lava za životno djelo na Biennale di Venezia * Meg Stuart obilježila je svjetsku plesnu scenu. Prije 30 godina osnovala je svoju kompaniju 'Damaged Goods', koja je postala poznata po svojim inovativnim i provokativnim izvedbama * "Stuartina sposobnost da kroz dinamične i emotivne izvedbe prenese složene ljudske emocije i stanja, duboko me je inspirirala", kaže nam Matija Ferlin

Pula
 

Poslovni kvadrati. U zakup se nude tri prostora na Verudi

U Puli su daju tri prostora, sva tri na Verudi, a u ponudi je 50 četvornih metara u prizemlju Negrijeve 37, po početnoj cijeni od 796,34 eura. Ponovno se nudi 80 kvadrata na adresi Kamenjak 3, za koje je početna zakupnina 955,68 eura. Treći prostor nalazi se u Banovčevoj 8, a riječ je o deset kvadrata u prizemlju zgrade za kojih se traži početnih 159,27 eura mjesečno

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.