Novinarka Večernjeg lista Radmila Kovačević piše o izazovima s kojima se suočavaju poslodavci i time da sve više radnika odbija raditi u internacionalnim ekipama.
- Prvi put smo se susretali s time da domaći i sezonci iz ex-Yu zemalja odbijaju poslove jer bi bili u okruženju s 80 posto radnika iz Azije i sl., kažu agenti joj za zapošljavanje.
Članak u Večernjem listu donosi priču šefica kuhinje u jednom splitskom hotelu koja je više turističkih sezona odradila s internacionalnom ekipom. Ona i kolegica bile su dio stalnog deseteročlanog tima, uz pojačanja s kontinenta i iz BiH, Srbije, Makedonije.
- Zadnje dvije, tri godine u ljetnom timu našao bi se i poneki radnik iz egzotičnih zemalja i do ove godine sve je funkcioniralo. No uoči ove sezone naša se chefica prvi put suočila sa situacijom da bi, uz nju i kolegicu, svi ostali u kuhinji trebali biti iz azijskih zemalja.
Nije se dvoumila, izbor je bio ostati i vući za troje – u kuhinji je nemoguće raditi ako nema brze i jednostavne komunikacije – ili potražiti drugi posao.
Odlučila se za novog poslodavca, a lijepo se na ponudi za posao u jednom istarskom restoranu proljetos zahvalila i njezina kolegica po struci. Sve je na prvu zvučalo super, od kuharske plaće do smještaja za sezonce, kuće s tri spavaće sobe.
Ali, ispostavilo se da su sustanari, svi do jednog – s drugog kontinenta, piše Večernji list, a više o temi možete pročitati OVDJE