Politika i društvo

na dužnosti već mjesec dana

SVI PRIČAJU O NJEMU, ALI TKO JE ON? Direktor Kaštijuna Dražen Stilinović povukao prvi dobar potez. Poništio posao težak 13 milijuna kuna koji je trebao dobiti Pripuzov CE-ZA-R

Očito je da Stilinović ima petlje za nešto što nije imao njegov prethodnik. Ovih je dana poništio javnu nabavu za posao vrijedan čak 13 milijuna s PDV-om, vezano uz javnu nabavu zbrinjavanja komunalnog otpada. Bivši direktor Fabio Giacometti imao je plan kroz taj posao zaustaviti smrad s Kaštijuna na način da se u centru više ne obrađuju viškovi otpada koji dolaze mahom iz turističkih središta u Istri. Za taj se posao javila samo tvrtka CE-ZA-R čija je ponuda drastično odskakala od iznosa koji je tražio Kaštijun, a radilo se o 6 milijuna kuna bez PDV-a


 
5 min
Danijela Bašić-Palković

Očito je da Stilinović ima petlje za nešto što nije imao njegov prethodnik. Ovih je dana poništio javnu nabavu za posao vrijedan čak 13 milijuna s PDV-om, vezano uz javnu nabavu zbrinjavanja komunalnog otpada. Bivši direktor Fabio Giacometti imao je plan kroz taj posao zaustaviti smrad s Kaštijuna na način da se u centru više ne obrađuju viškovi otpada koji dolaze mahom iz turističkih središta u Istri. Za taj se posao javila samo tvrtka CE-ZA-R čija je ponuda drastično odskakala od iznosa koji je tražio Kaštijun, a radilo se o 6 milijuna kuna bez PDV-a

Iako je na funkciju direktora Kaštijuna stupio 1. kolovoza čime je preuzeo upravljanje jednim od najkompleksnijih sustava u Istri, novi direktor Dražen Stilinović i dalje izbjegava pojavljivanje u javnosti.

Naravno, može se to tumačiti kao da mu treba vremena da "snimi" situaciju u preplaćenoj tvornici otpada, koja godinama grca u problemima.

No, s druge strane, Stilinović bi trebao biti svjestan da bi preuzimanjem direktorske funkcije, koja je dosad bila usko vezana uz političke preferencije, trebao biti dostupan, makar za kratko predstavljanje u javnosti.

No, očito je da Stilinović ima petlje za nešto što nije imao njegov prethodnik. Ovih je dana poništio javnu nabavu za posao vrijedan čak 13 milijuna s PDV-om, vezano uz javnu nabavu zbrinjavanja komunalnog otpada. Bivši direktor Fabio Giacometti imao je plan kroz taj posao zaustaviti smrad s Kaštijuna na način da se u centru više ne obrađuju viškovi otpada koji dolaze mahom iz turističkih središta u Istri.

Kao što smo ranije pisali, za taj se posao javila samo tvrtka CE-ZA-R čija je ponuda drastično odskakala od iznosa koji je tražio Kaštijun, a radilo se o 6 milijuna kuna bez PDV-a.

CE-ZA-R-ova ponuda penjala se na čak 10,6 milijuna kuna bez PDV-a, što je, ni manje-ni više bilo čak 4 milijuna kuna veći iznos nego što je u natječaju objavila Uprava Kaštjuna. Uračunamo li k tome i i PDV, došli smo na vrtoglavih 13,3 milijuna kuna! Zagrebački CE-ZA-R najveća je članica C.I.O.S. grupacije u vlasništvu kontroverznog poduzetnika i u medijima prozvanog kralja otpada Petra Pripuza.

Prije nekoliko dana, Dražen Stilinović potpisao je odluku o poništenju te javne nabave. U obrazloženju je naveo da se poništava postupak javne nabave za usluge zbrinjavanja komunalnog otpada, jer je cijena dostavljene ponude veća od procijenjene vrijednosti nabave, a Kaštijun nije u mogućnosti za to osigurati financijska sredstva.

S druge strane, novi direktor i dalje izbjegava pojavljivanje u javnosti, a nije reagirao ni na nedavne spekualcije koje se sve češće pojavljuju da je Kaštijun na korak do stečaja.

U nekoliko smo navrata tražili da nam omogući razgovor, predlažući  da makar dostavi svoju fotografiju ili odredi termin za fotografiranje, kako bi ga mogli predstaviti našim čitateljima. Taj je pokušaj, barem zasad bio pucanj u prazno, stoga ćemo do daljnjeg uz njegove izjave, koristiti ilustraciju fotografije s vrha ovog teksta.

O Draženu Stilinoviću se službeno zna da je u posljednjih 15 godina aktivno sudjelovao u projektiranju i realiziranju postrojenja za uporabu i zbrinjavanje otpada te provođenju aktivnosti vezanih uz mehaničko organsku obradu (MBO). Tako su barem naveli iz Grada Pule nakon njegovog imenovanja. Gdje je sve radio i što konkretno, u Gradu nisu detaljno otkrili.

Neslužbeno se pak moglo čuti da Stilinović ima veliko iskustvo u gradnji i upravljanju MBO centrima, prvenstvo u Italiji. Radio je i na izgradnji centra za gospodarenje otpadom u Celju koji je vrlo sličan Kaštijunu.

Prilikom odabira na novu funkciju, iz Grada Pule su izvijestili da je Stilinović tijekom radnog iskustva svoja znanja stjecao na tržištima Europe, SAD-a i arapskih zemalja, „a posebno se posvetio suradnji s lokalnim partnerima, komunalnim društvima i građanima, podržavajući ih u definiranju potreba prilikom rada postrojenja“.

„Skupština društva stajališta je da će iskustvo i znanje imenovanog direktora u području djelatnosti trgovačkog društva Kaštijun d.o.o. biti od velike važnosti u narednom razdoblju“, izvijestili su iz Grada Pule nakon Stilinovićevog dolaska.

U svom četverogodišnjem mandatu, novi direktor primarno bi trebao otkloniti sve tehničke probleme Županijskog centra za gospodarenje otpadom, a od njega se očekuje i izrada analize otpadnog materijala na postrojenju, financijska i ekonomska analiza društva te aktivna suradnja s komunalnim društvima i zainteresiranim osobama u svrhu što boljeg rada ŽCGO, s naglaskom na zaštiti okoliša i smanjenju negativnih učinaka otpada.

Nedavno su teške optužbe na njegov račun na konferenciji za novinare iznijeli članovi Zelenog odreda, povezujući ga sa smećarskim biznisom, indirektno ga optuživši da se iza njegova dolaska na Kaštijun zapravo krije lobiranje za izgradnju spalionice u sklopu županijskog centra.

Uz to, "Odredaši" su iznijeli tvrdnje da je Stilinovića montirala politika. U njegovu je obranu stao predsjednik Nadzornog odbora Kaštijuna Marino Drandić, odbacujući tvrdnje da je je novi direktor došao uz pomoć političkih veza, rekavši da se cijeli Nadzorni odbor složio da je on bio najbolji kandidat i stručnjak.

Želeći čuti Stilinovićevu stranu priče, a vezano i uz optužbe uz "smećarski biznis" te da se na Kaštijunu sprema spalionica u kontekstu spominjanja tvrtki u kojima je dosad radio, i nagađanja o dovozu otpada sumnjivog porijekla, tražili smo od direktora da nam ponovno omogući razgovor o svim ovim pitanjima.

- Stoga, još jednom apeliramo da nam omogućite razgovor na kojem biste vi kao direktor imali priliku odgovoriti/demantirati optužbe koje je iznio Zeleni odred, napisali smo novom direktoru.

Zahvalivši na informacijama vezano uz izlaganje Željka Ilića iz Zelenog odreda, evo što nam je direktor Kaštijuna odgovorio.

- Osobno sam mišljenja da svatko ima pravo na svoje mišljenje i ni u kom pogledu ne bih želio utjecati na razmišljanja gospodina Ilića. Ono što mogu odgovorno reći, jest činjenica da termička obrada miješanog komunalnog otpada nije predviđena na lokaciji ŽCGO Kaštijun. Kako ste i sami rekli, Kaštijun je jedan od „najkompleksnijih sustava",  i zbog složenosti cijele situacije, potrebno je više vremena da se cjelokupno stanje analizira i procijeni, odgovorio je Stilinović.

Naglasio je na kraju da Društvo Kaštijun d.o.o. kao i Grad Pula rade na tome da se problematika riješi u što kraćem roku.

- Čim budem imao više informacija obavijestit ću vas, poručio je Dražen Stilinović.

Budući da se ranije najavljivalo da bi društvo u Upravi trebalo imati i stručnjaka za financije, vrlo brzo će se vidjeti hoće li se Stilinoviću na direktorskoj funkciji, još netko pridružiti.

Stilinovića su nedavno prozvali članovi Zelenog odreda

Naime, prema društvenom ugovoru društva Kaštijun Uprava društva sastoji se od jednog ili više direktora o čemu odluku donosi Skupština društva. Ukoliko Uprava ima više članova, onda je jedan član Uprave ujedno i predsjednik Uprave, a ostali su članovi Uprave.

Na Kaštijunu su u tijeku i pripreme za izbor predstavnika radnika u Nadzorni odbor društva. Dosad je tu funkciju obanašala Sanela Veženaver Bolonović, s kojom veći dio radnika nije bio zadovoljan budući da je u Nadzornom odboru zastupala stajališta dosadašnjih Uprava.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.