Politika i društvo

Podizati količine i raditi na promociji

Svih 100 proizvođača maslinovog ulja na Vodnjanštini moraju ujednačiti kvalitetu ulja - potpisan Sporazum s osječkim Prehrambeno-tehnološkim fakultetom

Dekan Babić: "Ujednačena kvaliteta je najvažnija kod prehrambenih proizvoda. Kad naviknete potrošača na određeni standard kvalitete, a onda jedne godine pogriješite ili mu podvalite nešto loše kvalitete, on to više neće kupiti. Ne samo ulje, nego bilo koji prehrambeni proizvod" * Gradonačelnik Pastrovicchio: Problem je i degradacija našeg tla odnosno nedostatak stočarstva. Moramo nešto i vratiti tlu od kojeg konstantno uzimamo. Cijene gnojiva silno rastu, a tu je i isplativost navodnjavanja. Sve to moramo istraživati. I zato moramo pratiti tehnologiju i znanost"


 
2 min
Zoran Angeleski ⒸFOTO: Manuel Angelini

Dekan Babić: "Ujednačena kvaliteta je najvažnija kod prehrambenih proizvoda. Kad naviknete potrošača na određeni standard kvalitete, a onda jedne godine pogriješite ili mu podvalite nešto loše kvalitete, on to više neće kupiti. Ne samo ulje, nego bilo koji prehrambeni proizvod" * Gradonačelnik Pastrovicchio: Problem je i degradacija našeg tla odnosno nedostatak stočarstva. Moramo nešto i vratiti tlu od kojeg konstantno uzimamo. Cijene gnojiva silno rastu, a tu je i isplativost navodnjavanja. Sve to moramo istraživati. I zato moramo pratiti tehnologiju i znanost"

Potpora daljnjem razvoju poljoprivrede na Vodnjanštini, posebno maslinarstva, kao i proizvodnja i prezentacija visoko kvalitetnih autohtonih namirnica s ovog područja temelj je Sporazuma o suradnji između Grada Vodnjana i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, koji su jutros u Vodnjanu potpisali dekan fakulteta prof. dr. sc. Jurislav Babić i gradonačelnik Edi Pastrovicchio.  

Osječki fakultet i Vodnjan poticat će razvoj novih ili unapređenje postojećih tehnologija, predavanja o nutritivnoj vrijednosti ekstra djevičanskog malinovog ulja na Danima mladog maslinovog ulja u Vodnjanu. Suradnja predviđa, među ostalim, izradu projekata od zajedničkog interesa, međusobnu potporu u podnošenju prijedloga financiranja projekata prema domaćim i međunarodnim organizacijama, kao i edukaciju te organizaciju stručnih i znanstvenih skupova.

Odgovarajući na naše pitanje na čemu će se konkretno raditi, dekan osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Jurislav Babić rekao je da istarska maslinova ulja imaju već vrlo zavidnu kvalitetu, no da možda treba podizati količine, a nedostaje i rad na promociji ulja, pa i unutar Hrvatske.

Posebno je naglasio da se treba raditi na tome da svi proizvođači imaju ujednačenu kvalitetu.

- Tu je primjer naših slovenskih rakija. Već ih 18 godina zaredom ocjenjujemo i danas imamo možda pet posto loših uzoraka. Ujednačena kvaliteta je najvažnija kod prehrambenih proizvoda. Kad naviknete potrošača na određeni standard kvalitete, a onda jedne godine pogriješite ili mu podvalite nešto loše kvalitete, on to više neće kupiti. Ne samo ulje, nego bilo koji prehrambeni proizvod. To je najveći zahtjev, kontinuirano održavati dosegnutu razinu kvalitete, kazao je dekan Babić

Kazavši daje na Vodnjanštini više od 100 proizvođača maslinovog ulja, gradonačelnik Edi Pastrovicchio naveo je da je i na lokalnoj i svjetskoj razini trend smanjivanja pesticida, naglasivši i važnost praćenja klime kako bi se održala dosegnuta kvaliteta.

- Problem je i degradacija našeg tla. Tu treba spomenuti nedostatak stočarstva. Mi moramo nešto i vratiti tom tlu od kojeg konstantno uzimamo. Cijene gnojiva silno rastu, a tu je i pitanje isplativosti navodnjavanja. Sve to moramo istraživati. I zato moramo pratiti tehnologiju i znanost. To je logični je slijed. Ako hoćemo održati dosegnuti kvalitetu, ne smijemo stati, sve do toga da naša ulja ne budu samo začin, nego i dodatak prehrani, koji bi se svojom kvalitetom mogao, primjerice, sutra naći u našim ljekarnama. No, u intenzivnoj proizvodnji treba isto tako paziti na okoliš. Očuvanje prostora mora biti stup razvoja našeg maslinarstva, zaključio je Pastrovicchio.


Nastavite čitati

Istra
 

S vama smo više od 1.000 dana, hvala što nas pratite

Česi se vraćaju u Fažanu ali ovaj put kao gazde. Praški fond Investika dobio je lokacijsku dozvolu za luksuzni hotel s pet zvjezdica tik uz fažansku rivu. Ali to nije sve, Česi na fažanskom priobalju planiraju uložiti najmanje 150.000.000 eura

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.