Politika i društvo

Počeo postupak na sudu u Pazinu

Pljušte kaznene prijave, no 10.000 tona otpada i dalje prijeti Pazinjanima: "Čemu država ako nije sposobna zaštititi svoje građane od kriminala"

Slovenski vlasnik hale Franc Gregorčič, zbog neizvjesne duljine trajanja sudskog  postupka te opasnosti od otpada, traži od Trgovačkog suda u Pazinu da donese rješenje kojim će on zbrinuti, dakle odnijeti otpad, ali na trošak talijanske tvrtke. Talijani se putem svojih odvjetnika protive tužbi, odbijaju mu vratiti halu u posjed, tvrdeći da su oni pokušali reciklirati otpad, ali da je došlo do pada međukatne konstrukcije


 
5 min
Zoran Angeleski
Sud u Pazinu

Slovenski vlasnik hale Franc Gregorčič, zbog neizvjesne duljine trajanja sudskog  postupka te opasnosti od otpada, traži od Trgovačkog suda u Pazinu da donese rješenje kojim će on zbrinuti, dakle odnijeti otpad, ali na trošak talijanske tvrtke. Talijani se putem svojih odvjetnika protive tužbi, odbijaju mu vratiti halu u posjed, tvrdeći da su oni pokušali reciklirati otpad, ali da je došlo do pada međukatne konstrukcije

Prekjučer je na Trgovačkom sudu u Pazinu održano prvo pripremno (online) ročište po tužbi slovenskog vlasnika hale bivše Istraplastike Franca Gregorčiča i njegove tvrtke "Plastoform-Istra", u kojem on traži raskid ugovora iz  2019. godine s talijanskom tvrtkom Natural Recycling Company te predaju hale u njegov posjed.

Najzanimljiviji je dio tužbe u kojoj Gregorčič, zbog neizvjesne duljine trajanja sudskog postupka te opasnosti od nagomilanih tisuća tona otpada, traži od pazinskog suda da donese rješenje o privremenoj mjeri kojim će Slovenac zbrinuti, dakle odnijeti otpad, ali na trošak talijanske tvrtke.

Talijani se putem svojih odvjetnika protive tužbi, odbijaju mu vratiti halu u posjed, tvrdeći da su oni pokušali reciklirati otpad, ali da je došlo do pada međukatne konstrukcije.

Sramota usred Pazina

S druge strane, pokrenut je proceduralni postupak otvaranja stečaja nad talijanskom firmom, koja je registrirana u Pazinu. Otvori li se stečaj, tada će stečajni upravitelj preuzeti cijeli postupak, što će vjerojatno odgoditi rješavanje problema s otpadom, a s druge strane otupiti oštricu kaznene odgovornosti pojedinaca.

Tim više što su dva ključna čovjeka Natural Recycling Company strani, talijanski državljani, što dodatno otežava pravosudnu situaciju, od komuniciranja s njima sve do moguće kazne i eventualnog njihovog izručenja.

Kazneno djelo prevare i ugrožavanja okoliša

Naime, mimo gornjeg 'trgovačkog' postupka bitke za posjed, a zbog kaznenog djela prevare i kaznenog djela ugrožavanja okoliša, slovenski vlasnik pazinske hale bivše Istraplastike Franc Gregorčič kazneno je nedavno prijavio zakupnika talijansku tvrtku Natural recycling company, Gianfranca Schiavona, Maura Menghija, Aleksandra Javorca i Branka Malenovića jer su, bez obećane reciklaže, a za što su dobili dozvolu Istarske županije, nakrcali halu s 10.000 tona otpada iz Italije.

Kaznene prijave podnijela je i pazinska gradonačelnica Suzana Jašić (iako svoju kaznenu prijavu i njen sadržaj nije još javno obznanila) te navodno, kako neslužbeno saznajemo, i Državni inspektorat.

Prijeti samozapaljenje hale, a uskoro, već treće ljeto, smrad, žohari i štakori

Prije nepune dvije godine problem je medijski razglašen na nacionalnoj razini, no, do danas, iako ima kaznenopravne i upravno-pravne instrumente (putem DORH-a, Ministarstva okoliša...) država nije učinila - ništa! 

I vatrogasci smatraju da je moguće samozapaljenje otpada u hali, čije bi ekološke štete po cijeli Pazin mogle biti velike, dok će uskoro, s prvim vrućinama, okolni susjedi iznova, treće ljeto zaredom, trpjeti nesnosni smrad te najezdu žohara i štakora, zbog čega su pojedine obitelji bili primorani seliti s djecom kod rodbine na dovoljno udaljenu lokaciju.

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu se zasad nije oglasilo, iako silne tisuće tona otpada predstavljaju veliku opasnost za cijeli grad.

Slovenac prst sumnje upire i u lokalne upravne Odjele

Intrigantan je dio kaznene prijave slovenskog vlasnika hale u kojoj "opravdano sumnja u nezakonitosti prilikom provođenja postupka ishodovanja dozvole za gospodarenje otpadom" 2019. godine.

Slovenac pritom prst sumnje upire u, kako piše u njegovoj tužbi, Upravni odjel za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Pazina (koje je dalo pozitivno mišljenje 31. svibnja 2019.), a još više u Županijski odjel za održivi razvoj (pročelnik Mirko Radolović) koji je Talijanima 6. studenog 2019. izdao dozvolu za gospodarenje otpadom.

Naime, nakon što je talijanska tvrtka, ne bi li nakon prve odbijenice dokazala da posjeduje opremu za gospodarenje otpadom, dostavila dokumentaciju o kupnji i instalaciji automatskog sustava vatrodojave, kupnji i instalaciji platformske vage te dokaz o instalaciji na lokaciji preše i posjedovanju spremnika na lokaciji, službena osoba prvostupanjskog tijela (ne spominje joj se u tužbi ime) dostavljene je isprave prihvatila kao valjan dokaz da je talijanska tvrtka osigurala propisane uvjete, "bez da je provelo novi očevid, čime je propustilo utvrditi da predmetna oprema uopće nije ugrađena na predmetnoj lokaciji, niti se ikada tamo nalazila". 

Otpad kojim je talijanska tvrtka napunilla halu bivše Istraplastike

Gradonačelnica Pazina Suzana Jašić revoltirana je što je resorno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, nakon sastanka prošle jeseni, tek neki dan poslalo očitovanje o problemu nepropisnog odlaganja otpada u Pazinu, ustvrdivši  tek da se otpad više ne može vratiti u Italiju.

"Ministarstvo je 7 mjeseci i 5 dana pisalo odgovor. Ministarstvo je sve to nama već reklo na sastanku u rujnu 2021.. Nakon tog sastanka povrat otpada u Italiju više nije tema, nego je tema da Državni inspektorat RH aktivira proces zbrinjavanja otpada te to naplati od onih koji su krivi za ovu situaciju. Jer, ovdje je  naprosto riječ o ugrožavanju sigurnosti građana i građanki Pazina tisućama tona nepropisno odloženog otpada i pred nama je treće ljeto koje nosi smrad, glodavce i potencijal samozapaljenja u hali koja se urušila", kaže ona za Istru24.

Gradonačelnica Pazina: "Je li nadležan županijski odjel došao na lice mjesta provjeriti jesu li Talijani ugradili potrebnu opremu?"

Pazinska gradonačelnica pritom postavlja tri pitanja, kojim odgovornost usmjerava na nadležni županijski odjel koji je Talijanima izdao dozvolu za rad, prozivajući i državne institucije za neefikasnost u rješavanju problema.

Gradonačelnica Pazina Suzana Jašić: "Kako je moguće da su šleperi godinu dana prelazili iz Italije u Hrvatsku s gomilom otpada?"

"Je li nadležan županijski odjel došao na lice mjesta provjeriti je li tvrtka doista ispunila opće i posebne uvjete za postupak gospodarenja otpadom (ugradnja potrebne opreme) nakon što su očevidom utvrdili da na toj lokaciji ne posjeduju potrebnu opremu za recikliranje otpada te im je nakon toga tvrtka poslala dokumentaciju kojom tvrdi da je oprema nabavljena", pita se gradonačelnica.

"Kako je moguće da su šleperi godinu dana prelazili iz Italije u Hrvatsku s gomilom otpada? Zbog čega su državne institucije tako spore i neefikasne u rješavanju ovog problema? To ne budi osjećaj sigurnosti i vjere u funkcioniranje države od strane onih zbog kojih država i postoji - građana i građanki. Dakle, čemu država, ako nije sposobna zaštititi svoje članove i članice od kriminala i njegovih posljedica", zaključuje ona.

Arhiv: Kako je talijanska firma praznila šlepere i punila halu otpadom

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.