Politika i društvo

BIVŠA RAVNATELJICA POKRENULA DVA SPORA

Tamara Brussich tužila Grad Pulu zbog smjene u vrtiću Rin Tin Tin, a prosvjetna inspekcija utvrdila niz nepravilnosti prilikom njenog imenovanja

Na natječaj za ravnateljicu Rin Tin Tina u ožujku prošle godine javila se samo Tamara Brussich. No, prosvjetna inspekcija utvrdila je niz nepravilnosti u tom natječaju. Svakako najzanimljiviji prijestup je to što ju je ravnateljicom imenovao tadašnji pulski gradonačelnik, stranački kolega i šef Boris Miletić. Trebalo ju je imenovati Gradsko vijeće što pak, vjerovali ili ne, i ona sama sada tvrdi u tužbi protiv Grada putem koje osporava zakonitost njezinog razrješenja s funkcije ravanteljice zato što je to učinio gradonačelnik Filip Zoričić, a trebalo je Gradsko vijeće. 


 
4 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Na natječaj za ravnateljicu Rin Tin Tina u ožujku prošle godine javila se samo Tamara Brussich. No, prosvjetna inspekcija utvrdila je niz nepravilnosti u tom natječaju. Svakako najzanimljiviji prijestup je to što ju je ravnateljicom imenovao tadašnji pulski gradonačelnik, stranački kolega i šef Boris Miletić. Trebalo ju je imenovati Gradsko vijeće što pak, vjerovali ili ne, i ona sama sada tvrdi u tužbi protiv Grada putem koje osporava zakonitost njezinog razrješenja s funkcije ravanteljice zato što je to učinio gradonačelnik Filip Zoričić, a trebalo je Gradsko vijeće. 

Bivša ravnateljica pulskog dječjeg vrtića Rin Tin Tin, Tamara Brussich, tužila je krajem lanjske godine Grad Pulu zbog načina na koji je smijenjena s čelne pozicije tog gradskog 'talijanskog' vrtića. Upravni sud u Rijeci presudio je u njezinu korist, a Grad se na tu odluku žalio riječkom Visokom upravnom sudu.

Tamara Brussich – inače IDS-ova potpredsjednica županijske Skupštine i čelnica pulske Zajednice Talijana - pokrenula je dva upravna spora. Prvi se tiče njezinog razrješenja s mjesta ravnateljice od 15. studenog prošle godine. Brussich je tražila poništenje te odluke gradonačelnika Filipa Zoričića. Naime, njezin odvjetnik Tiziano Sošić istaknuo je da Zoričić nije bio nadležan za donošenje odluke te je ona nezakonita. Tu je odluku trebalo, tumači Sošić, donijeti pulsko Gradsko vijeće zato što je tako (tada bilo) propisano Statutom Rin Tin Tina.

Diskriminacija po državljanstvu

Tamara Brussich za Istru24 nije htjela komentirati tužbe, već nas je uputila na svog odvjetnika. A riječki upravni sud složilo se s Tizianom Sošićem te je poništio to Zoričićevo rješenje. No, odluka je za sada nepravomoćna.

Članak Statuta na koji se poziva Tamara Brussich glasio je: „Prava i dužnosti osnivača obavlja Gradsko vijeće“.

Tamara Brussich/FOTO: IDS-DDI

Zanimljivo je da je Statut u međuvremenu izmijenjen. Upravno vijeće Rin Tin Tina je prije malo više od mjesec dana, 10. kolovoza, donijelo novi statut u kojem ranije spomenutog članka više nema, dok u članku 59. sada piše: „Ravnatelja na prijedlog Upravnog vijeća imenuje i razrješava Osnivač DV (izvršno tijelo osnivača – gradonačelnik)“.

No, daleko je zanimljivije da je Zoričić prošle godine u studenom odluku o razrješenju Brussich donio na temelju prijedloga Upravnog vijeća, kojeg je potpisala predsjednica Upravnog vijeća, stranačka kolegica Tamare Brussich Elena Gattoni Stepanov. Upravno vijeće Rin Tin Tina je svoj prijedlog temeljilo na rješenju prosvjetne inspekcije Ministarstva znanosti i obrazovanja provedene u rujnu lanjske godine u kojem se Tamari Brussich doslovno zabranjuje da bude ravnateljica.

Viša prosvjetna inspektorica Željka Ivančić u rješenju je napisala da se Tamari Brussich zabranjuje da obavlja poslove ravnatelja temeljem Ugovora o radu od travnja 2021., godine. Tada joj je, nakon provedenog natječaja na kojem je bila jedina kandidatkinja, opet potvrđen mandat.

Inspekcija je utvrdila da je natječajem raspisanim lani u ožujku Rin Tin Tin „nezakonito iz natječajnog postupka isključio osobe koji nisu hrvatski državljani te time počinio bitnu povredu postupka“.

Što je dozvoljeno Miletiću, nije dozvoljeno Zoričiću

U inspekcijskom rješenju piše i da „uz pisanu prijavu na natječaj kandidati su bili dužni priložiti, među inim dokumentima, dokaz o hrvatskom državljanstvu (domovnicu) što je neosnovano obzirom da hrvatsko državljanstvo nije jedan od zakonskih uvjeta koje moraju ispunjavati zaposlenici predškolskih ustanova“ i da bitni propust potvrđuje „niz drugostupanjskih rješenja Ministarstva znanosti i obrazovanja, kao npr. Rješenje od 10. svibnja 2021. godine u kojem je izrijekom odbijena žalba izjavljena na rješenje prosvjetne inspekcije, a u kojem je, zbog činjenice da je vrtić u natječaju tražio dokaz o hrvatskom državljanstvu, izrečena zabrana rada“.

No, tu nije kraj. Na taj natječaj javila se, naime, samo Tamara Brussich. Upravno vijeće predložilo ju je Gradu za ravnateljicu, a imenovao ju je – tadašnji gradonačelnik Boris Miletić. A trebalo ju je imenovati, kako sada i ona sama tvrdi u svojoj tužbi, Gradsko vijeće i to temeljem ranije navedenog članka Statuta Rin Tin Tina.

Izgleda da joj nije smetalo kada ju je protupropisno ravnateljicom imenovao tadašnji stranački kolega i šef stranke Boris Miletić, ali joj je itekako smeta što ju je Filip Zoričić po istom principu, s iste te pozicije, smijenio. Jer što je dozvoljeno Jupiteru, nije dozvoljeno volu.

Boris Miletić, Tiziano Sošić, Fabrizio Radin i Tamara Brussich/FOTO: Istarska županija

Inspekcijski nadzor utvrdio je i da natječaj za radno mjesto ravnateljice nije bio objavljen u Narodnim novinama iako je trebao biti, ali i da Statut vrtića nije u skladu sa Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju.

Drugi spor Tamara Brussich pokrenula je smatrajući da je dan nakon odluke o njezinoj smjene nezakonito postavljena za vršiteljicu dužnosti ravnateljice.

Tamaru Brussich smijenio je i kolektiv

„U ovom upravnom sporu sud je ponovno utvrdio nezakonitost provedenog postupka jer je citirana odluka Gradskog vijeća donesena u trenutku kada nezakonito gradonačelnikovo rješenje o razrješenju moje stranke s funkcije ravnateljice još nije bilo izvršno. Stoga je odluka predstavničkog tijela nezakonita čak i neovisno o nezakonitosti samog rješenja o razrješenju s dužnosti ravnateljice koje je doneseno od strane gradonačelnika“, obrazlaže odvjetnik Tiziano Sošić.

I tu je odluku, dakle, riječki upravni sud poništio. A Sošić smatra da će je viši sud potvrditi: „Naglašavam da je Grad Pula – Pola podnio žalbe protiv citiranih presuda Upravnog suda u Rijeci te da sa optimizmom očekujemo odluke Visokog upravnog suda Republike Hrvatske“.

Nakon što je Tamara Brussich smijenjena, valja i to spomenuti, raspisan je novi natječaj za čelnu osobu Rin Tin Tina na koji su se javile aktualna ravnateljica Serena Sirotić, Tamara Brussich i još jedna osoba koja je sama odustala od natjecanja. Novu ravnateljicu su po prvi puta glasanjem birali zaposlenici Rin Tin Tina. Serena Sirotić pomela je Tamaru Brussich. Naime, za Sirotić je glasalo čak 78 posto kolektiva.

Nakon smjene Tamaru Brussich čekalo je radno mjesto odgojiteljice. Ali ona se više u Rin Tin Tinu nije pojavila. Kao što je Istra24 već pisala u nekoliko navrata prateći razvoj događaja oko njezinog uhljebljivanja na radno mjesto koje su za nju kreirali Talijanska unija i Istarska županija, Tamara Brussich je otvorila bolovanje, potom iskoristila godišnji odmor, da bi se na koncu zaposlila kao konzultantica za istrovenetski dijalekt u Talijanskoj uniji.

Leggi anche l'articolo in lingua italiana: https://www.istra24.hr/ventiquattro/tamara-brussich-cita-in-giudizio-la-citta-di-pola-per-il-suo-licenziamento-all-asilo-rin-tin-tin-e-l-ispettorato-scolastico-riscontra-una-serie-di


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.