Politika i društvo

KRIZA OPSKRBE ENERGENTIMA ZBOG RATA U UKRAJINI

TE Plomin raspolaže s količinom ugljena za proizvodnju u iduća dva mjeseca. HEP će pravovremeno nabaviti ugljen za iduće razdoblje

Hrvatska elektroprivreda sve vrste energenata za potrebe svojih termoenergetskih postrojenja nabavlja iz više izvora, pravovremeno i u dovoljnim količinama. U ovome trenutku, ne postoji embargo na isporuku sirovine niti je došlo do zabrane uvoza ugljena u Republiku Hrvatsku iz bilo kojeg izvora, odgovorili su u HEP-u


 
3 min
Danijela Bašić-Palković ⒸFOTO: Manuel Angelini

Hrvatska elektroprivreda sve vrste energenata za potrebe svojih termoenergetskih postrojenja nabavlja iz više izvora, pravovremeno i u dovoljnim količinama. U ovome trenutku, ne postoji embargo na isporuku sirovine niti je došlo do zabrane uvoza ugljena u Republiku Hrvatsku iz bilo kojeg izvora, odgovorili su u HEP-u

Prema pisanju tjednika Nacional, Hrvatska trpi prvi neugodan udarac Rusije zbog svoje podrške napadnutoj Ukrajini.

Nacional je objavio da su ruski izvoznici ugljena odbili početkom veljače HEP-u isporučiti već ugovorene značajne količine ugljena za potrebe termoelektrane u Plominu, a bez kojih tom postrojenju prijeti zatvaranje.

Tjednik navodi da TE Plomin svojom proizvodnjom zadovoljava oko devet posto potreba za električnom energijom, dodajući da HEP iz tog razloga ubrzano traži zamjenu za ruski ugljen.

Skuplji uvoz iz Južne Amerike i Australije?

U tom slučaju bi se ugljen trebao nabavljati po osjetno višim cijenama kakve posljednjih tjedana vladaju na europskom elektroenergetskom tržištu.

Druga opcija je da se ugljen doprema iz znatno udaljenijih destinacija poput Južne Amerike ili Australije, što zbog visokih troškova transporta opet znači plaćanje ugljena po značajno višim cijenama od onih po kojima je plaćan ruski ugljen koji dolazi s Baltika, navodi Nacional.

Napominju da su tu odluku Rusi donijeli neposredno prije početka agresije na Ukrajinu, kada se već dobro znalo kakav će stav Hrvatska imati prema tom pitanju.

Zbog svega ovog, Hrvatska bi lako mogla ostati bez električne energije iz termoelektrane Plomin, jedinog preostalog postrojenja koje za proizvodnju električne energije koristi ugljen. Tu će energiju, upozorava Nacional, HEP trebati nadomjestiti iz uvoza.

No u HEP-u su na naše upite vzane uz navode koje je objavio tjednik, demantirali ovakve tvrdnje. Navode da je proizvodnja električne energije iz proizvodnog portfelja HEP-a za potrebe opskrbe kupaca električnom energijom u Hrvatskoj kontinuirana i sigurna.

HEP: Ne postoji embargo na isporuku sirovine

- Hrvatska elektroprivreda sve vrste energenata za potrebe svojih termoenergetskih postrojenja nabavlja iz više izvora, pravovremeno i u dovoljnim količinama. U ovome trenutku, ne postoji embargo na isporuku sirovine niti je došlo do zabrane uvoza ugljena u Republiku Hrvatsku iz bilo kojeg izvora, odgovorili su u odnosima s javnošću HEP-a.

Ističu da TE Plomin u vlastitom krugu raspolaže s dovoljnom količinom ugljena za proizvodnju u iduća dva mjeseca, a HEP će pravovremeno nabaviti ugljen za iduće razdoblje.

- Zaključak Nacionala da Hrvatska ostaje bez 9 posto struje, netočan je, tendenciozan i uznemirujuć za hrvatske građane. Radi točnog informiranja javnosti, TE Plomin je u 2021. godini zadovoljio 7,4, a ne 9 posto potreba za električnom energijom, odgovaraju iz HEP-a.

Ne očekuje se poremećaj u proizvodnji električne energije

Napominju da će optimizacija i korištenje pojedinih proizvodnih kapaciteta ovisiti o proizvodnim potrebama s ciljem nesmetane opskrbe električnom energijom.

- Zahvaljujući pravodobnoj nabavi energenata i povoljnom diversificiranom proizvodnom portfelju, ni u idućem razdoblju ne očekujemo poremećaje u proizvodnji električne energije i opskrbi svojih kupaca, ističu u HEP-u.

Apelirali su na važnost istinitog izvještavanja u trenutku krize opskrbe energentima na svjetskoj razini i ratnih zbivanja u Ukrajini kako ne bi došlo do nepotrebnog dodatnog uznemiravanja građana u Republici Hrvatskoj.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.