Politika i društvo

ROK JE I DALJE "VEĆ ZA KOJI DAN"

TKO SE JOŠ SJEĆA ANNE FRANK? Greška na memorijalnoj ploči u pulskom parku 'ispravlja se' već tri mjeseca

Pitanje već odavno nije čak ni kada će biti postavljena nova ploča već zbog čega skoro tri mjeseca nije postavljena privremena. Poštovanje se ne odaje samo skupim materijalima -  ime žrtve moglo se čuvati i na jeftinom pleksiglasu ili komadu metala, a ako baš nije bilo druge, onda barem na plastičnoj pločici na kakvoj se ispisuju i imena za ulazna vrata


 
3 min
Maja Jokanović ⒸFOTO: Manuel Angelini

Pitanje već odavno nije čak ni kada će biti postavljena nova ploča već zbog čega skoro tri mjeseca nije postavljena privremena. Poštovanje se ne odaje samo skupim materijalima -  ime žrtve moglo se čuvati i na jeftinom pleksiglasu ili komadu metala, a ako baš nije bilo druge, onda barem na plastičnoj pločici na kakvoj se ispisuju i imena za ulazna vrata

Prošla su 84 dana od postavljanja memorijalne ploče u Parku Anne Frank u Puli i otprilike jednako toliko otkako su na njoj uočene pravopisne greške zbog čega je žurno uklonjena.

Prošlo je ujedno i 78 dana otkako je u pulskoj gradskoj vijećnici najavljeno da će ploča biti ponovno postavljena već za nekoliko dana. No, ploče još uvijek nema i datum njenog postavljanja nije poznat, iako se ovih dana zaokružuju dva mjeseca otkako smo posljednji put javno pitali koliko dugo je potrebno da se ispravi nekoliko pravopisnih grešaka. 

Originalna ploča s greškom u nazivu Pule na talijanskom jeziku i tipfelerom u riječi "mondialle"

'Tu smo priču završili'

Podsjetimo, na dijelu ploče ispisanom na talijanskom jeziku uočene su pravopisne greške, a Grad je krivicu za njih prebacio na – izvođača radova. Od uklanjanja originalne ploče, u parku stoji tek prazan stalak bez ikakvih podataka o nazivu parka ili imenu osobe po kojoj je nazvan.

Očekivano, ova je tema spomenuta je i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća ovog utorka, kada je doskorašnji vijećnik IDS-a, a sada nezavisni Marin Lerotić zatražio odgovor na pitanje kada se očekuje postavljanje ploče.

- Sada kad smo se sa našim Povjerenstvom o imenovanju ulica i trgova usuglasili vezano za tekst i na hrvatskom i na talijanskom jeziku, evo, mi smo završili posao i ja se nadam ovih dana da će se ta ploča izmijeniti, odgovorio mu je gradonačelnik Filip Zoričić, dodavši kako je i sam očekivao da će se postavljanje desiti ranije.

- Ali, evo, dok smo sve to iskomunicirali, tu smo priču završili, zaključio je Zoričić.

Anna Frank (Wikipedia)

Plemeniti zadaci vlasti

Prilikom otvaranja parka, izraelski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Gary Koren rekao je da su postupci kojima se čuva sjećanje na žrtve nacističkog i fašističkog režima plemeniti zadaci vlasti, ali i naglasio da se oni moraju temeljito provoditi. I zaista, malo je plemenitijih postupaka od čuvanja nečije žrtve od zaborava - što zbog pijeteta, što zbog opomene novim generacijama.

Ali, sjećanje na žrtvu treba znati čuvati. Nazvati park po žrtvi holokausta bila je plemenita gesta, ali i gesta koja je zahtijevala odgovornost. Park bez imena i park nazvan po osobi koja je zahvaljujući pravopisnoj grešci postala bezimena nije ista stvar. Ovo drugo je nedopustivo.

Pitanje stoga već odavno nije čak ni kada će biti postavljena nova ploča, već zbog čega skoro tri mjeseca nije postavljena privremena. Poštovanje se ne odaje samo skupim materijalima -  ime žrtve moglo se čuvati i na jeftinom pleksiglasu ili komadu metala, a ako baš nije bilo druge, onda barem na plastičnoj pločici na kakvoj se ispisuju i imena za ulazna vrata. Ime se ne smije tek tako izgubiti. Ni na hrvatskom ni na talijanskom jeziku.

Kako ne bi ispalo da samo brojimo dane i postavljamo pitanja, redakcija portala Istra24 Gradu Pula ovom se prilikom nudi da memorijalnu ploču s imenom Anne Frank postavi sama.


Nastavite čitati

Pula
 

PULSKA ŠKOLA ŠIJANA DOBIVA DODATNO KRILO Šest novih učionica konačno će omogućiti rad u jednoj smjeni. Ravnateljica Tomljanović: "Ovome se svi radujemo! "

Moram pohvaliti projektante jer su prekrasno sve uklopili u cjelokupni ambijent i prostor. Lijepo smo surađivali; zanimale su ih naše potrebe, a mi smo tražili njihova stručna rješenja. Jer, na kraju je važno da taj prostor bude održiv, rekla nam je ravnateljica, dodavši i da je posebno sretna što oba vanjska igrališta ostaju u funkciji, a novi će ulaz, namijenjen najmlađima, rasteretiti onaj opasni, bočni iz Vodovodne ulice

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.