Politika i društvo

Nerazjašnjene poslovne suradnje

Tvrtka iz Pule ponovno će sudjelovati u višemilijunskim poslovima s državom

Zanimljivo je kako spomenuta tvrtka u trenutku dogovaranja prve suradnje s državom, iza sebe nije imala niti jedan sklopljen posao, a i osnovana je tek krajem 2019. godine, svega tri mjeseca prije pojavljivanja koronavirusa u Hrvatskoj


 
2 min
Matea Čelebija

Zanimljivo je kako spomenuta tvrtka u trenutku dogovaranja prve suradnje s državom, iza sebe nije imala niti jedan sklopljen posao, a i osnovana je tek krajem 2019. godine, svega tri mjeseca prije pojavljivanja koronavirusa u Hrvatskoj

Pulska tvrtka Medical and pharm trading d.o.o., koju je javnost upoznala još na početku pandemije, bit će ponovno glavni posrednik u nabavi brzih testova za školarce. Naime, radi se o poslu vrijednom 26,7 milijuna kuna.

Prva tranša od milijun testova bit će isporučena već u srijedu, dok bi ostatak od dva milijuna trebalo biti isporučen u naredna dva tjedna.

Nelogičnost poslovanja države i tvrtke

Poznato je da je odluka o izboru ove tvrtke za poslovanje zaštitnom opremom od virusa, mijenjana nekoliko puta. Naime, država je najprije odlučila kupiti zaštitne maske od njih pa je sljedeći dan povukla tu odluku, a onda se ponovno predomislila.

Zanimljivo je kako spomenuta tvrtka u trenutku dogovaranja prve suradnje s državom, iza sebe nije imala niti jedan sklopljen posao, a i osnovana je tek krajem 2019. godine, svega tri mjeseca prije pojavljivanja koronavirusa u Hrvatskoj.

Kako navodi Telegram, tvrtka u to vrijeme nije imala ni službenu stranicu putem koje se moglo doći do detaljnijih podataka, dok je danas ta stranica aktivna, a na njoj, između ostalog, stoji: "U trenutnim uvjetima opće nestašice zaštitne opreme, brzo smo se profilirali kao jedan od najozbiljnijih dobavljača koji u najtežim trenucima promptno isporučuje potrebnu zaštitnu opremu".

Intrigantan je i podatak da je država s Medical and pharm trading d.o.o. početkom pandemije sklopila posao nabave 2,5 milijuna zaštitnih maski za čak 18,9 milijuna kuna, i premda je od poslovnog dogovora odustala, tvrtka je svejedno sudjelovala u povremenim isporukama robe.

Usto, ostaje nerazjašnjeno kako to da se država odlučila na pokretanje odluke o samotestiranju učenika prije nego se kontaktirala s dobavljačima testova. Kako stoji u Robnoj nabavi, koja je u posjedu Telegrama, na dan objave odluke da se kreće u samotestiranje učenika, narudžbe dobavljačima još nisu bile ni poslane.

Povećavanje cijene i održavanje poslovne suradnje

Posljednja dva posla s državom tvrtka Medical and pharm trading d.o.o. sklopila je u studenom prošle godine, za milijun i pol antigenskih testova po cijeni od 7,19 kuna s PDV-om po testu te milijun i pol antigenskih testova za potrebe HZJZ-a, po nešto nižoj cijeni od 6,13 kuna s PDV-om, koji su nabavljeni prošli mjesec. Cijena testa za učenike i ovaj put je viša: 8,69 kuna s PDV-om, tako da konačni ceh za te tri nabave iznosi 46 milijuna kuna.

Ideju o samotestiranju učenika ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs javnosti je predstavio početkom siječnja, i to kao mjeru za očuvanje nastave u školama. Već dva tjedna kasnije, cijeli plan se našao pred gotovim činom -  ali bez najave Fuchsa. Naime, vijest je obznanio ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović.

U petak su nam iz Grada Pule, u čijem su vlasništvu osnovne škole, odgovorili kako škole još uvijek nisu dobile službenu obavijest od nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja o uvođenju testiranja učenika, koje bi bilo ponedjeljkom, i da će se testovi distribuirati u škole kada se za to stvore uvjeti.

- Javnost, odnosno roditelji, bit će pravovremeno obaviješteni kada škole zaprime službene informacije, zaključili su.

Tvrtka je u vlasništvu braće Gjoni, zaposlenika pulske bolnice, čija je teta utjecajna HDZ-ovka Marija Glasnović.


FOTO: Freepik

Nastavite čitati

Grmoja pozvao oporbu da ne podlegnu "sirenskom zovu" vladajućih

"Dok kao oporba svi zajedno tražimo ostavku vlade, pregovarati s vladajućima oko izmjena Ustava je nešto što je za nas neshvatljivo. Nadam se da ostatak oporbe neće održati ovakve izmjene Ustava jer one dodatno otežavaju referendumsko odlučivanje građana koje je ionako nemoguće u RH", kazao je Grmoja u slobodnim govorima u Hrvatskom saboru uime Kluba Mosta

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.