Politika i društvo

Nerazjašnjene poslovne suradnje

Tvrtka iz Pule ponovno će sudjelovati u višemilijunskim poslovima s državom

Zanimljivo je kako spomenuta tvrtka u trenutku dogovaranja prve suradnje s državom, iza sebe nije imala niti jedan sklopljen posao, a i osnovana je tek krajem 2019. godine, svega tri mjeseca prije pojavljivanja koronavirusa u Hrvatskoj


 
2 min
Matea Čelebija

Zanimljivo je kako spomenuta tvrtka u trenutku dogovaranja prve suradnje s državom, iza sebe nije imala niti jedan sklopljen posao, a i osnovana je tek krajem 2019. godine, svega tri mjeseca prije pojavljivanja koronavirusa u Hrvatskoj

Pulska tvrtka Medical and pharm trading d.o.o., koju je javnost upoznala još na početku pandemije, bit će ponovno glavni posrednik u nabavi brzih testova za školarce. Naime, radi se o poslu vrijednom 26,7 milijuna kuna.

Prva tranša od milijun testova bit će isporučena već u srijedu, dok bi ostatak od dva milijuna trebalo biti isporučen u naredna dva tjedna.

Nelogičnost poslovanja države i tvrtke

Poznato je da je odluka o izboru ove tvrtke za poslovanje zaštitnom opremom od virusa, mijenjana nekoliko puta. Naime, država je najprije odlučila kupiti zaštitne maske od njih pa je sljedeći dan povukla tu odluku, a onda se ponovno predomislila.

Zanimljivo je kako spomenuta tvrtka u trenutku dogovaranja prve suradnje s državom, iza sebe nije imala niti jedan sklopljen posao, a i osnovana je tek krajem 2019. godine, svega tri mjeseca prije pojavljivanja koronavirusa u Hrvatskoj.

Kako navodi Telegram, tvrtka u to vrijeme nije imala ni službenu stranicu putem koje se moglo doći do detaljnijih podataka, dok je danas ta stranica aktivna, a na njoj, između ostalog, stoji: "U trenutnim uvjetima opće nestašice zaštitne opreme, brzo smo se profilirali kao jedan od najozbiljnijih dobavljača koji u najtežim trenucima promptno isporučuje potrebnu zaštitnu opremu".

Intrigantan je i podatak da je država s Medical and pharm trading d.o.o. početkom pandemije sklopila posao nabave 2,5 milijuna zaštitnih maski za čak 18,9 milijuna kuna, i premda je od poslovnog dogovora odustala, tvrtka je svejedno sudjelovala u povremenim isporukama robe.

Usto, ostaje nerazjašnjeno kako to da se država odlučila na pokretanje odluke o samotestiranju učenika prije nego se kontaktirala s dobavljačima testova. Kako stoji u Robnoj nabavi, koja je u posjedu Telegrama, na dan objave odluke da se kreće u samotestiranje učenika, narudžbe dobavljačima još nisu bile ni poslane.

Povećavanje cijene i održavanje poslovne suradnje

Posljednja dva posla s državom tvrtka Medical and pharm trading d.o.o. sklopila je u studenom prošle godine, za milijun i pol antigenskih testova po cijeni od 7,19 kuna s PDV-om po testu te milijun i pol antigenskih testova za potrebe HZJZ-a, po nešto nižoj cijeni od 6,13 kuna s PDV-om, koji su nabavljeni prošli mjesec. Cijena testa za učenike i ovaj put je viša: 8,69 kuna s PDV-om, tako da konačni ceh za te tri nabave iznosi 46 milijuna kuna.

Ideju o samotestiranju učenika ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs javnosti je predstavio početkom siječnja, i to kao mjeru za očuvanje nastave u školama. Već dva tjedna kasnije, cijeli plan se našao pred gotovim činom -  ali bez najave Fuchsa. Naime, vijest je obznanio ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović.

U petak su nam iz Grada Pule, u čijem su vlasništvu osnovne škole, odgovorili kako škole još uvijek nisu dobile službenu obavijest od nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja o uvođenju testiranja učenika, koje bi bilo ponedjeljkom, i da će se testovi distribuirati u škole kada se za to stvore uvjeti.

- Javnost, odnosno roditelji, bit će pravovremeno obaviješteni kada škole zaprime službene informacije, zaključili su.

Tvrtka je u vlasništvu braće Gjoni, zaposlenika pulske bolnice, čija je teta utjecajna HDZ-ovka Marija Glasnović.


FOTO: Freepik

Nastavite čitati

NO HEP-a predlaže imenovanje revizora, ništa od smjene Barbarića

Mediji su jučer i danas spekulirali da bi jedna od tema sjednice HEP-ova nadzornog odbora mogla biti smjena predsjednika uprave HEP-a Frane Barbarića, zbog njegove uloge u "aferi plin za cent" i izgradnje vikendice na Hvaru bez građevinske dozvole. No, u priopćenju sa sjednice o tome nema ništa

Odbor za medije prihvatio izvješća o radu HRT-a i VEM-a za 2022.

Zvane Brumnić (Socijaldemokrati) ocijenio je da ''izvješće HRT-a nije dobro jer puno toga nije jasno'', a Karolina Vidović Krišto (OIP), kao ''gošća'' sjednice odbora kojem nije članica, u više je navrata iznijela niz ocjena od da je ''program HRT-a isporučivanje PR oglasa Vlade'', pa sve do programske ''šutnje o lopovluku'', ''apsolutnoj cenzuri'' i ''medijskom mraku gorem nego u komunizmu''

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.