Politika i društvo

Reakcije na popis stanovništva

U Labinu godišnje se rodi 80 do 90 djece, a umre oko 150 ljudi!

Nije dobro da se zavaravamo da ovo nisu točni rezultati. Svatko realan i iskren koji se ulicom prošeće tijekom zimskih mjeseci lako može zaključiti da nas je manje. To je jasna i lako provjerljiva činjenica te ne treba neki poseban Zavod koji će to potvrditi, kaže gradonačelnik Labina Valter Glavičić


 
2 min
Matea Čelebija
Valter Glavičić, gradonačelnik Labina

Nije dobro da se zavaravamo da ovo nisu točni rezultati. Svatko realan i iskren koji se ulicom prošeće tijekom zimskih mjeseci lako može zaključiti da nas je manje. To je jasna i lako provjerljiva činjenica te ne treba neki poseban Zavod koji će to potvrditi, kaže gradonačelnik Labina Valter Glavičić

Nakon konačnih rezultata popisa stanovništva, koji je za Labin pokazao čak tisuću stanovnika manje nego prije deset godina, oglasio se i gradonačelnik Labina Valter Glavičić.

Osvrnuo se na izrazito lošu demografsku sliku Labinštine naglasivši pritom, da će na slijedećem popisu ako se nastavi u ovakvom smjeru, Labinjana biti još manje.

- Nije dobro da se zavaravamo da ovo nisu točni rezultati. Svatko realan i iskren koji se ulicom prošeće tijekom zimskih mjeseci lako može zaključiti da nas je manje. To je jasna i lako provjerljiva činjenica te ne treba neki poseban Zavod koji će to potvrditi, kaže on.

- U Labinu se godišnje rodi 80 do 90 djece, a umre oko 150 naših sugrađana te nas samim time ima realno 70-ak manje na godišnjoj razini. Znam kako se mnogi sada nastoje 'izvući' da brojke ne odgovaraju popisima birača koji su čak i na nedavno održanim izborima prikazivali nešto drukčiju brojku. No, nemojmo zavaravati sami sebe i gurati glavu poput nojeva u pijesak. Sve što kasnije počnemo poduzimati mjere, i dalje će situacija biti loša. Jedina ispravna stvar jest shvatiti dijagnozu koja je jako loša i poduzeti kvalitetne mjere, rekao je Glavičić.

Poticat će se i gradnje obiteljskih kuća

- Spomenuo sam gore zanimljiv projekt poticanja gradnje obiteljskih kuća koji je jako dobro prihvaćen među našim mladim sugrađanima i uvjeren sam kako će pilot projekt pokazati veliki interes i donijeti željene rezultate. A o kvaliteti same mjere govori i činjenica da je i prije same realizacije prepoznata van granica Labina te je prilog o tome snimila i državna televizija. Radi se demografskoj mjeri koja nije jednokratna isplata simboličnog iznosa, već će pomoć mladim obiteljima biti konkretna kroz veliko smanjenje početne investicije, što sigurno mnogo znači svima u toj situaciji, ističe gradonačelnik Glavičić.

Prema tvrdnjama gradonačelnika, grad je donio brojne mjere kojima nastoje zaustaviti ovaj negativan trend.

Između ostalog, uveli su besplatan vrtić za drugo dijete, udvostručili naknade za novorođenčad, a kako navode, sada će uvesti i jednu potpuno novu mjeru kojom će mladim obiteljima omogućiti da svoj dom iz snova sagrade u rodnom gradu, a da im Grad značajno smanji početne troškove gotovo na četvrtinu investicije.

- Svjestan sam kako je i ovo mali korak, no istaknut ću jasno i glasno kako se ovim problemom i prihvaćanjem teškog zadatka moraju prihvatiti ne samo lokalne samouprave, već i regionalna, a najviše država. Jer, ako nastave s projektima poput projekta Slavonija, gdje je najveći odljev stanovništva, na sljedećem popisu možemo svi zajedno samo plakati. Ovo je zadnji alarm za veliku uzbunu , poruka je Glavičića.

Podsjetimo, naša novinarka Martina Pereša se, u jučerašnjem članku o smanjenju broja stanovnika na Labinštini, osvrnula na nedavno pokrenute demografske mjere kojima se nastoji spriječiti demografsko propadanje ovog kraja.


FOTO: Grad Labin

Nastavite čitati

Istra
 

PO PARTIJSKOM DEKRETU Bivšem direktoru Plinare Deanu Kocijančiću stranački kolega na svoju ruku dao preko pola milijuna kuna otpremnine

Kocijančić je do 14. svibnja prošle godine imao ugovorenu otpremninu u visini od šest neto plaća po osnovnom ugovoru iz 2004. godine. Svota je izmijenjena četvrtim aneksom tog osnovnog ugovora. Plinara, međutim, ne priznaje taj aneks zato što je tadašnji predsjednik Nadzornog odbora Klaudio Paljar odluku potpisao bez da se o tome glasalo na sjednici

Istra
 

Kako je labinski gradonačelnik potkupio Papu?

Palača Scampicchio trenutno je u vlasništvu Grada Labina i u njoj se nalazi nekoliko gradskih stanova i dječji vrtić, tako da privilegiju "bliskosti" s Bogom mogu koristiti jedino djeca. Ako se jednog dana nađe u prodaji, zasigurno će mnogi nekretninolovci i bogataši željni statusnih simbola pohrliti u kupnju.

Istra
 

PODRŠKA UKRAJINI Udruga ‘Istra Pomaže’ primila donaciju Infobipa od 200 tisuća kuna

Volonteri Udruge Istra Pomaže već više od pola godine naporno rade na pružanju podrške Ukrajini. Iz Udruge ističu kako im je donacija dala veliki vjetar u leđa i ohrabrila ih na nastavak pružanja pomoći ljudima pogođenima ratnim sukobom * Ovom donacijom nastavljamo plan pružanja pomoći onima koji su u ovim trenucima u najtežoj situaciji. Gledajući ratne užase koji se događaju u Ukrajini, osjetili smo odgovornost uključiti se i dati svoj doprinos u pružanju pomoći Ukrajini, istaknula je Martina Rizman Matić, direktorica globalnih internih komunikacija u Infobipu

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.