Politika i društvo

DEMOGRAFSKE MJERE PET DO PODNE

Labin izgubio tisuću stanovnika - je li demografsko odumiranje spriječeno na vrijeme?

Prema prvim službenim podacima u petak objavljenog Popisa stanovništva 2021. godine, Grad Labin je, u deset godina, izgubio visokih 8,8 posto stanovnika. Gradonačelnik, Valter Glavičić, uvjeren je kako je problem na vrijeme detektiran te nas uvjerava da nizom demografskih mjera već duže vrijeme nastoje spriječiti demografsko odumiranje Labinštine


 
3 min
Martina Pereša
Labin/Foto: Manuel Angelini

Prema prvim službenim podacima u petak objavljenog Popisa stanovništva 2021. godine, Grad Labin je, u deset godina, izgubio visokih 8,8 posto stanovnika. Gradonačelnik, Valter Glavičić, uvjeren je kako je problem na vrijeme detektiran te nas uvjerava da nizom demografskih mjera već duže vrijeme nastoje spriječiti demografsko odumiranje Labinštine

U petak su objavljeni prvi službeni rezultati Popisa stanovništva 2021. godine, na osnovu kojih saznajemo koliko ljudi trenutno živi u istarskim gradovima. Prema trenutno dostupnim informacijama, najveći pad broja stanovnika u odnosu na 2011. godinu bilježe gradovi Buje, Novigrad i Labin.

Prvobitne procjene bile su još nepovoljnije

No, krajem listopada prošle godine, od strane Državnog zavoda za statistiku, objavljene su bile procjene broja stanovnika u državi, ali i po županijama. Temeljile su se na četiri ključna podatka koja se i inače prate iz godine u godinu. Riječ je o broju živorođenih, umrlih, doseljenih i odseljenih.

Činilo se tada kako u Istri najgore stoji Labin, a Labinština je generalno bila percipirana kao demografski najugroženija istarska regija.

Labin/Foto: Manuel Angelini

U Gradu također prate ovakve procjene te su i prije službenih objava rezultata zadnjeg Popisa stanovništva, u javnost izašli s nekoliko demografskih mjera. Na njima su, kako doznajemo, ipak počeli raditi godinama unatrag budući da je Labinština bilježila izuzetno negativne migracijske trendove.

Broj stanovnika ipak pao za visokih 8,8 posto

Nakon petka, situacija je mnogo jasnija. Prema zbroju pet lokalnih samouprava, na Labinštini trenutno živi 20.987 stanovnika, od čega polovica u Gradu Labinu, njih 10.616. To znači kako je broj stanovnika u samom Labinu, u odnosu na prethodno popisivanje, pao za visokih 8,8 posto.

Valter Glavičić/Foto: PIXSELL/Nel Pavletić

-2011. godine brojali smo 11.642 stanovnika. Rezultati nas nisu iznenadili. U internim statistikama već duže vrijeme pratimo kretanje broja stanovnika i u protekle smo četiri godine pokrenuli brojne demografske mjere kako bismo negativan trend usporili i zaustavili. Prošle je godine u osnovne škole na Labinštini upisano 104 prvašića, a taj je broj za 12 učenika veći u odnosu na prethodnu školsku godinu, što znači kako demografske mjere koje poduzimamo godinama unazad ipak daju rezultate, izjavio je Valter Glavičić, labinski gradonačelnik.

Tek lani naknade za novorođenčad - zadnjih 15 dana sufinanciranje vrtića

U lipnju prošle godine Grad Labin udvostručio je naknade za novorođenčad, pa one sada iznose 3000 kuna za prvo, 4000 kuna za drugo i 5000 kuna za treće dijete te po 1000 kuna više za četvrto i svako iduće dijete. Od ove godine svi roditelji kojima je u gradski Dječji vrtić “Pjerina Verbanac” upisano dvoje ili više djece, razliku u ekonomskoj cijeni vrtića od 690 kuna plaćaju samo za jedno dijete, dok drugo, treće i svako iduće vrtić pohađa potpuno besplatno.

- Najnoviji projekt Grada Labina je sufinanciranje građevinskih terena i infrastrukture za mlade obitelji s djecom, gdje će inicijalni trošak kupnje terena, priključaka te dozvola i naknada za one koji kreću u gradnju obiteljske kuće biti i do četiri puta jeftiniji od tržišne cijene, najavljuje labinski gradonačelnik.

Labin/Foto: Manuel Angelini

U Gradu su u ipak svjesni kako se od 2011. godine mnogo njihovih sugrađana odselilo. Najčešći razlozi bili su nemogućnost pronalaženja zaposlenja i relativno mali broj demografskih potpora u lokalnoj samoupravi što je, drže u Gradu, u protekle četiri godine detektirano.

Može li Rabac "spasiti" Labinštinu?

Rabac/Foto: PIXSELL/Srećko Niketić
Veliku ulogu u toj je priči odigrao Rabac. Destinacija je, u posljednjih nekoliko godina, doživjela značajne investicije što je dovelo do otvaranja 500 novih radnih mjesta dok labinska Poslovna zona Vinež danas zapošljava 900 osoba.

Pozitivne ekonomske migracije ono su čemu se u Gradu Labinu najviše nadaju, a godine koje dolaze pokazat će jesu li na vrijeme poduzeli nužne korake i spriječili demografsko odumiranje ovog dijela Istre.


Nastavite čitati

Istra
 

Turistička sezona? Radost za neke, tuga za podstanare

Vijesti o pulskom festivalu, reportaža o redu na 40 stupnjeva i priča, mit o otoku Cissi (istarskoj Atlantidi), požar u Bala i priča o Europsko-kulturnom-sportskom centru koji romska zajednica gradi u u mjestašcu Želiski pored Barbana obilježile su ovu subotu * Sutra pišemo o problemima podstanarstva u turističkoj Puli i simpatičnoj inicijativi istarskog vrtlara kojoj je cilj ukazati na važnost samoniklog bilja

Istra
 

U Bujama obnovljena kapelica Sv. Andrije

Na području Buja nalazi se ukupno 24 mjesta s kapelicama, što znači da preostaje još 20 kapelica za obnovu ili izgradnju. Cilj je povezati ih u šetnicu radi razvoja religijskog turizma

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.