Politika i društvo

65. godišnjica škole

U Svetim srcima predstavljena monografija Medicinske škole Pula

Knjiga iscrpno opisuje razvoj srednjoškolskoga medicinskog obrazovanja u Puli, uz neospornu važnost za čitav istarski prostor te pridonosi boljem poznavanju povijesti pulskoga i istarskoga školstva nakon Drugoga svjetskog rata. Ona predstavlja i doprinos povećanju fonda knjiga o povijesti zdravstvenih srednjih škola na području Republike Hrvatske


 
1 min
Istra24

Knjiga iscrpno opisuje razvoj srednjoškolskoga medicinskog obrazovanja u Puli, uz neospornu važnost za čitav istarski prostor te pridonosi boljem poznavanju povijesti pulskoga i istarskoga školstva nakon Drugoga svjetskog rata. Ona predstavlja i doprinos povećanju fonda knjiga o povijesti zdravstvenih srednjih škola na području Republike Hrvatske

U muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca, u petak je zatvorena izložba te predstavljena monografija „Medicinska škola Pula. 65 godina obrazovanja zdravstvenih djelatnika (1956.-2021.)“.

Time je svečano završeno obilježavanje okruglog jubileja škole na zadovoljstvo svih generacija djelatnika i učenika, roditelja, najbližih suradnika i svih onih koji su u prethodnih šest i pol desetljeća bili u kontaktu s njom.

Autori monografije su Igor Jovanović, Milan Radošević i Sara Žerić, a izložbu su predstavili Milan Radošević, glavni urednik i suautor, Ivan Žagar, ravnatelj Medicinske škole Pula, Igor Jovanović, suautor djela, Ivona Močenić, recenzentica, Elda Blašković, bivša dugogodišnja djelatnica škole (1978.-2017.) te Dubravka Švigir Selaković, lektorica.

Uvodno je bila puštena i snimka pokojne Marije Ponikvar, također bivše djelatnice škole, koja je izmamila emotivne reakcije brojne publike u Svetim srcima.

Knjiga iscrpno opisuje razvoj srednjoškolskoga medicinskog obrazovanja u Puli, uz neospornu važnost za čitav istarski prostor te pridonosi boljem poznavanju povijesti pulskoga i istarskoga školstva nakon Drugoga svjetskog rata. Ona predstavlja i doprinos povećanju fonda knjiga o povijesti zdravstvenih srednjih škola na području Republike Hrvatske.

Djelo je namijenjeno bivšim i sadašnjim polaznicima Medicinske škole, ali i brojnim čitateljima zainteresiranima za recentnu povijest pulskog obrazovanja. Obiljem podataka i sustavnošću njihova iznošenja, zasigurno će od koristi biti i stručnom čitateljstvu, a sadržaj rukopisa je iznesen kronološki ispravno, sustavno, pregledno, jasno i razumljivo, od uvoda u zdravstvene prilike u Puli kroz povijest do detaljnih prikaza pojedinih tema.

S obzirom na epidemiološke mjere u Svetim srcima je bio ograničeni broj uzvanika te je organizirano i online predstavljanje koje se moglo, a može se još uvijek, pratiti putem mrežnih stranica škole.

Podsjetimo, s početkom ove godine, novouređena Medicinska škola Pula otvorila je vrata svojim učenicima, a ravnatelj Ivan Žagar pritom je izrazio svoje oduševljenje ovim projektom te naglasio kako je on važan ne samo za učenike i djelatnike škole, nego i za razvoj školstva u Istarskoj županiji.

Inače, Medicinska škola u Puli, nanovo uređena, jedna je od najmodernijih škola u Hrvatskoj i šire, a omogućit će i proširivanje smjerova i broja učenika u njoj.


FOTO: Privatni album

Nastavite čitati

Pula
 

IZNENADILI NOVINARE Na presici Jadranka Đokić i Ugo Korani odigrali dio predstave - preksutra premijera na Maloj sceni INK-a

Jadranka Đokić: "Tekst me je dirnuo" * Ugo Korani: "Mogu iskazati samo veliko zadovoljstvo i veliki blagoslov što sam ovdje s ovo dvoje prekrasnih ljudi i što u ovom prostoru imamo idealne uvjete za naš umjetnički rast" * Jona Fossea, suvremenog klasika i najvećeg norveškog dramatičara nakon Ibsena, Karl Ove Knausgård smatra najvažnijim europskim piscem

Pula
 

OKUPILO SE VIJEĆE SREDNJOŠKOLSKIH RAVNATELJA Prof.dr. Mirjana Radetić Paić: "Moramo se upitati je li škola izgubila odgojnu funkciju nauštrb obrazovanja"

"Prije svega, nemamo dovoljno stručnih suradnika čiji je rad usmjeren na djecu s poremećajima u ponašanju. Više ulažemo u tretman takve djece nakon što se problem dogodi nego u samu prevenciju", rekla je prof. Radetić Paić i dodala: "Moramo djelovati svi do posljednjeg uključenog i imati isti stav... U tome mora sudjelovati cijela škola, roditelji, zajednica, kuharice, spremačice…" * Iako je lokalnim medijima jučer poslan poziv za ovaj skup, naknadnom je odlukom pristup omogućen samo jednoj medijskoj kući

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.