Politika i društvo

SASTANAK BEZ MINISTRA

Udruga Pomak: Nedolazak ministra Malenice na unaprijed dogovoreni sastanak izraz je nepoštovanja prema temi zviždača i našoj borbi protiv korupcije

Novoosnovana udruga za promicanje dobrog partnerstva i rada, Pomak, prije tjedan dana zakazala je sastanak s ministrom pravosuđa, Ivanom Malenicom. Željeli su iznijeti svoje prijedloge vezane uz takozvani Zakon o zviždačima. Sastanak je danas održan, međutim ministar se nije pojavio


 
2 min
Martina Pereša
Foto: Udruga Pomak

Novoosnovana udruga za promicanje dobrog partnerstva i rada, Pomak, prije tjedan dana zakazala je sastanak s ministrom pravosuđa, Ivanom Malenicom. Željeli su iznijeti svoje prijedloge vezane uz takozvani Zakon o zviždačima. Sastanak je danas održan, međutim ministar se nije pojavio

U ministarstvu pravosuđa nisu našli za shodno javiti predstavnicima Udruge Pomak da se ministar Malenica neće odazvati današnjem sastanku, iako je Udruga na tome inzistirala u svom upitu nakon kojeg je sastanak i dogovoren i to još prije tjedan dana.

Ovo je izraz nepoštovanja naše borbe protiv korupcije

- U normalnom svijetu netko bi vas o tome unaprijed informirao pa da sami donesete odluku o tome želite li uopće doći na dogovoreni sastanak ili ćete radije dogovarati neki novi termin kojemu ministar može nazočiti. Bit će da mi nismo normalni svijet pa smo dovedeni pred gotov čin i to tek po dolasku u ministarstvo - tada smo shvatili da ministra biti neće. Njegov nedolazak izraz je nepoštovanja prema našoj borbi protiv korupcije, kaže nam Adrijana Cvrtila, predsjednica Udruge Pomak.

Prijedlozi ipak upućeni ministarstvu

- Ispred Udruge Pomak dali smo prijedloge za poboljšanje radne verzije Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti koja će u ožujku završiti u Saboru. Uočili smo da Direktiva Europske unije o zaštiti zviždača ostavlja dovoljno prostora da se novi Prijedlog Zakona poboljša, no isto tako smo uočili da ne postoji dovoljno volje da se prijaviteljima nepravilnosti osigura besplatna sekundarna pravna zaštita koja je prijeko potrebna jer prijavitelji nepravilnosti gotovo uvijek ostaju bez posla i nemaju novčanih sredstava za pravne bitke, navodi Cvrtila.

U očekivanju drugog čitanja Nacrta prijedloga Zakona o zviždačima

Predstavnici Udruge Pomak izrazili su nezadovoljstvo i time što suci ne poštuju rokove za donošenje prvostupanjskih presuda i privremenih mjera za povratak na radna mjesta koji su zakonski propisani, a za to ne odgovaraju. Idućeg tjedna prisustvovat će 20. tematskoj sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, a Nacrt prijedloga Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti ili takozvani Zakon o zviždačima uskoro u Saboru ide u drugo čitanje.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.