Politika i društvo

demanti

Udruga Zelena Istra reagira na članak Istra 24

Udruga Zelena Istra demantirala je informacije objavljene na portalu Istra 24 u članku “Dušica Radojčić (Možemo!) preko računa Zelene Istre stranačkom kolegi Celakoskom proslijedila 18 tisuća kuna javnog novca” objavljenom 23.3.2022. Demanti prenosimo u cijelosti


 
3 min
Istra24

Udruga Zelena Istra demantirala je informacije objavljene na portalu Istra 24 u članku “Dušica Radojčić (Možemo!) preko računa Zelene Istre stranačkom kolegi Celakoskom proslijedila 18 tisuća kuna javnog novca” objavljenom 23.3.2022. Demanti prenosimo u cijelosti

DEMANTI
Poštovani glavni uredniče, g. Majiću, u skladu sa Zakonom o medijima, člancima 40.,41.,42.,43.,44.,45. i 46., zahtijevamo objavu ispravka netočnih informacija objavljenih na portalu Istra24 dana 23. ožujka 2022., autorice Chiare Bilić, pod naslovom “Dušica Radojčić (Možemo!) preko računa Zelene Istre stranačkom kolegi Celakoskom proslijedila 18 tisuća kuna javnog novca”, u cijelosti. U naslovu se netočno navodi da je Dušica Radojčić preko računa Zelene Istre stranačkom kolegi Celakoskom proslijedila 18 tisuća kuna javnog novca.

Točno je da je politička platforma Možemo! osnovana 10. veljače 2019. pred izbore za Europski parlament. Možemo je u Puli osnovano pred lokalne izbore, 14. siječnja 2021. Dušica Radojčić je 2018. bila čelna osoba Zelene Istre. Celakoski je bio čelna osoba Prava na grad. Zelena Istra je krajem 2017. predložila da se za složeni posao u Rojcu angažira Celakoskog, zbog znanja i iskustva u participativnim procesima upravljanja društveno-kulturnim centrima, što su i Savez udruga Rojca i Koordinacija Društvenog centra Rojc, koju čine 3 predstavnika Saveza udruga Rojca i 3 predstavnika Grada Pule, odobrili.

U tekstu se netočno navodi: “Osim analize stanja korištenja prostora Društvenog centra Karlo Rojc, a za koju je Zelena Istra od Grada Pule 2018. godine dobila 19 tisuća kuna, za dodatnu analizu kriterija po kojima bi se ti prostori ubuduće trebali dodjeljivati Grad Pula je iste godine platio dodatnih 17.792 kune – Teodoru Celakoskom, stranačkom kolegi ondašnje predsjednice Zelene Istre i današnje čelnice pulskog Možemo! Dušice Radojčić”. Nadalje, autorica neistinito navodi: “Na računu iz konca studenog jasno je vidljivo da je na račun Zelene Istre uplaćen iznos od 17.792 kune za „usluge savjetovanja za Društveni centar Rojc – usluge vanjskih stručnih suradnika - Teodora Celakoskog i Mirele Travar”.

Točna je informacija sljedeća: Zelena Istra je na temelju odobrenja Saveza udruga Rojca i Koordinacije društvenog centra Rojc Gradu Puli fakturu na 18.960,00 kn ispostavila 21.7.2018. Faktura se odnosila na pripremu intervjua na temelju upitnika sa 60-ak pitanja, provedbu intervjua i analizu rezultata intervjua s korisnicima prostora u Rojcu radi utvrđivanja “trenutnog stanja i mogućnostima unapređenja korištenja prostora i upravljanja zgradom” (dopis Grada Pule udrugama u Rojcu klasa: 023-01/18-01/10, urbroj:2168/01-01-02-01-0412-18-3 od 15.02.2018.). U sklopu tog posla, Celakoski je angažiran za pripremu pitanja za intervju i izradu analize rezultata intervjua u cilju unaprjeđenja korištenja prostora i upravljanja zgradom. Za to je plaćen putem ugovora o djelu 6.301,69 kn bruto, dok je neto iznos za Celakoskog iznosio 3.781,71 kn. Preostali dio iznosa od 12.658,31 kuna bio je za Zelenu Istru za udjele u plaćama zaposlenika Zelene Istre angažiranih na realizaciji posla od 23.2.2018. do 13.7.2018.

Drugi posao, za koji je faktura izdana u iznosu od 17.792,00 kn u prosincu 2018., odnosio se na uslugu pripreme i prezentacije o javno-civilnom modelu upravljanja društveno-kulturnim centrima na javnoj tribini, facilitiranje tri cjelodnevne radionice Radne grupe za izradu kriterija za korištenje prostora u Rojcu te pripremu i moderiranje javnog skupa na kojem će se prezentirati novi kriteriji za korištenje prostora u Rojcu.
Celakoski je angažiran za pripremu i prezentaciju o javno-civilnom modelu upravljanja društveno-kulturnim centrima na tribini, facilitiranje tri radionice Radne grupe za izradu kriterija za korištenje prostora (na kojima je sudjelovalo 10 predstavnika/ca udruga iz Rojca i predstavnice Grada Pule), te pripremu i moderiranje javnog skupa na kojem će se prezentirati novi kriteriji za korištenje prostora u Rojcu. Za tu je uslugu Zelena Istra angažirala vanjske stručnjake: s Mirelom Travar Travar sklopljen je ugovor o djelu na 1.400,00 kn za usluge moderiranja tribine, a s obrtom Teodora Celakoskog ugovor o poslovnoj suradnji na 10.500,00 kn za uslugu facilitiranja rada Radne grupe za izradu kriterija za korištenje prostora tijekom tri radionice i sudjelovanje na tribinama. Račun je, osim ugovora, pokrivao i put i noćenje sudionika događaja.
S poštovanjem,
U ime Zelene Istre,
predsjednica Udruge Irena Burba


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.