Politika i društvo

ana orsag za istru.24

Ukrajinci kuhaju na Lungomareu: Ovaj boršč okupan je našom krvlju i suzama, mislima smo uz naše obitelji i narod koji gine

Uz ukrajinsku glazbu sjeckaju povrće i kroz razgovor i druženje pokušavaju odmaknuti misli od prekjučerasnjeg raketiranja željeznicke postaje u Kramatorsku u kojem je poginulo preko 50 civila


 
1 min

Uz ukrajinsku glazbu sjeckaju povrće i kroz razgovor i druženje pokušavaju odmaknuti misli od prekjučerasnjeg raketiranja željeznicke postaje u Kramatorsku u kojem je poginulo preko 50 civila

Dvadesetak Ukrajinaca upravo sprema svoje tradicionalno jelo boršč na pulskoj šetnici  Lungomare.

Uz ukrajinsku glazbu sjeckaju povrće i kroz razgovor i druženje pokušavaju odmaknuti misli od prekjučerasnjeg raketiranja željeznicke postaje u Kramatorsku u kojem je poginulo preko 50 civila.

- Ovaj boršč okupan je našom krvlju i suzama, mislima smo uz naše obitelji i narod koji gine, boršč smo pripremili kako bismo zahvalili Puli na dobrodošlici i gostoprimstvu, govori nam Ukrajinka koja je u Puli već gotovo mjesec dana gdje radi kao IT stručnjak iz unajmljenog stana.

- Iz Harkiva sam, situacija tamo je strašna, ne znam da li mi je kuća bombardirana ili ne jer mi je obitelj odbjegla u drugi dio Ukrajine. Pokušavam oca dovesti ovdje, morat ću čekati do studenog ove godine kada navršava 60 godina, sada je to nemoguće zbog mobilizacije".


- Zahvaljujemo Udruzi Istra pomaže za donacije hrane i ostalim donatorima i dobrim ljudima koji su nam pomogli da sve ovo pripremimo. Napravili smo danas sve što smo planirali  zahvaljujući njima. Ovo nam puno znači, ovo je puno više od boršča za nas.

Mi razgovaramo, dijelimo iskustva, dajemo podršku jedni drugima.

Zajedničko kuhanje boršča dio je naše kulture i puno nam znači što možemo nastaviti s time u ovim teškim vremenima za naš narod, riječi su Vere Amurove, organizatorice ovog događanja.

Ukrajinci pozivaju sve Puljane da im se pridruže i probaju njihovo tradicionalno jelo koje bi trebalo biti gotovo oko 15 sati.


FOTO: Istra24, Pixsell/Saša Miljević

Nastavite čitati

Pula
 

Marko Ristić, koncesionar kafića "Šumi more" na Valkanama: "Investitor u 'Hotel Valkane' ne govori istinu o koncesiji nad kupalištem!"

Marko Ristić: "Prvo su mi u petak pismeno izjavili: 'S naše strane, za vas neće biti promjena. U ovom trenutku smo fokusirani samo na gradnju hotela u napuštenom kamenolomu. Za slučaj da Grad u budućnosti raspiše javni natječaj za dodjeljivanje koncesije na plažu, nemamo konkretnih planova'. No, nakon što sam ih podsjetio na Kostićevu izjavu koju je izrekao proljetos na prezentaciji projekta Hotel Valkane za novinare u Max Cityiju, maca je popapala jezik. Nitko mi se više nije javio. Zatim sam nazvao i našao se sa Zoranom Kostićem"

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.