Politika i društvo

ARHITEKTI REKLI SVOJE

Hotel visine 27 metara, lift koji povezuje plažu i novi beach barovi u šumici - nova realnost na omiljenoj pulskoj šetnici Lungomare?

Nove izmjene Urbanističkog plana uređenja Lungomare investitoru omogućuju dodatnu izgrađenost. Pulski arhitekti Breda Bizjak i Emil Jurcan, koje je u svoje savjetodavno tijelo imenovao gradonačelnik Zoričić, izrazili su veliku skepsu prema najavljenim izmjenama. Ugledni arhitekti protive se pretjeranoj veličini hotela, izgradnji nogometnog kompleksa koji bi znatno smanjio šumsko područje, proširenju prometnice i dodatnoj betonizaciji plaža. Vladajuća koalicija je, naravno, podijeljena


 
6 min
Danijela Bašić-Palković
Lungomare, Foto: Pula Croatia

Nove izmjene Urbanističkog plana uređenja Lungomare investitoru omogućuju dodatnu izgrađenost. Pulski arhitekti Breda Bizjak i Emil Jurcan, koje je u svoje savjetodavno tijelo imenovao gradonačelnik Zoričić, izrazili su veliku skepsu prema najavljenim izmjenama. Ugledni arhitekti protive se pretjeranoj veličini hotela, izgradnji nogometnog kompleksa koji bi znatno smanjio šumsko područje, proširenju prometnice i dodatnoj betonizaciji plaža. Vladajuća koalicija je, naravno, podijeljena

Hotelski kompleks, novi beach barovi u šumici duž Lungomare, lift koji smještajne kapacitete povezuje s plažom, sve bi to mogla postati realnost na omiljenoj šetnici Puležana na Lungomareu.

Drugim Izmjenama i dopunama UPU-a Lungomare, moguća je i izgradnja tri ugostiteljska objekta veličine između 150 i 400 kvadratnih metara s dvije nadzemne etaže, smještena unutar šume.

360 postelja, 7 nadzemnih etaža

Nasuprot ugostiteljskih objekata u šumi, omogućava se i uređenje dijelova prirodne plaže koje podrazumijeva trajnu izmjenu prirodnog izgleda plaža, odnosno betoniranje stepenica, staza, svlačionica, iznajmljivanje sportskih rekvizita i slično.

Sve ovo, dio je mišljenja radne skupine Društva arhitekata Istre DAI-SAI na temu predloženih II. Izmjena i dopuna UPU-a Lungomare.

Breda Bizjak

Stručan stav dali su arhitekti Emil Jurcan i Breda Bizjak koji predstavljaju savjetodavno tijelo gradonačelnika po pitanju prostornog planiranja.

U svom mišljenju, arhitekti detaljno opisuju i planirani hotel na Valkanama.

Radi se o hotelu predviđene visine 27 metara sa sedam nadzemnih i dvije podzemne etaže koji se, kako navode arhitekti, svojim gabaritima i ukupnom površinom do 7.910 kvadratnih metara, može usporediti s hotelom Pula i hotelom Park Plaza Histria.

Za potrebe tog hotela, planirana je i izgradnja popratnih objekata sportsko-rekreativne, ugostiteljske, trgovačke i medicinske namjene te površina kao što su bazen i teniski tereni.

Hotel od 20.000 kvadrata neprimjeren je za ovu lokaciju

"Sveukupna površina hotelskog kompleksa veličine 20.000 kvadrata te voluminoznost samog hotela, neprimjereni su i neodrživi za ovu lokaciju", smatraju arhitekti Breda Bizjak i Emil Jurcan.

Tvrde da se današnja tendencija u planiranju prostora Lungomare, direktno kosi s izvornim načelima koji su doprinijeli stvaranju tog rekreativnog krajolika.

Naime, Urbanističkim planom uređenja Lungomare iz 2012. godine te izmjenama i dopunama iz 2015. godine "predviđeno je smanjenje šumskog i zelenog fonda uvođenjem nove izgradnje namijenjene turističkoj industriji, a za potrebe te industrije, predviđeno je proširenje postojećih automobilskih prometnica".

Emil Jurcan

- Prijedlogom II.Izmjena UPU-a samo se u manjem dijelu suzbija taj negativan trend. Iako je predmet izmjena usredotočen na namjenu sporta i rekreacije te se izmjenama odustaje od širenja automobilske prometnice na Valkanama, što je pozitivna promjena u planiranju, treba napomenuti da se ni ovim izmjenama ne povećava postojeći šumski i zeleni fond, nego se nastavlja s njegovim smanjenjem, smatraju Jurcan i Bizjak.

Osvrću se i na prijedlog širenja nogometnog igrališta čime se, tvrde, zadire u strmi teren postojeće šume.

-Osim toga, prateći sadržaj igrališta smješten je neposredno uz skulpturu autora Gualtierija Moccenija, čime se oduzima potreban reprezentativan prostor te se na taj način degradira njena umjetnička vrijednost, tvrde arhitekti.

Lungomare: Nepotrebno je dodatno uređivati plaže

Bizjak i Jurcan napominju da se konkretnim prijedlozima izmjenama UPU-a Lungomare, ne dobiva adekvatno nogometno igralište "jer je njegova izgradnja na toj lokacija neracionalna".

-Lungomare je javna gradska površina koja već generacijama nudi prirodne i uređene plaže, čisto more, šetalište i sportske i rekreacijske sadržaje uz obalu i u šumi. Uređene plaže s ugostiteljskim objektima nalaze se u Gortanovoj uvali i na Mornaru, što zadovoljava potražnju za kupališnim i ugostiteljskim kapacitetima, kažu.

- Nepotrebno je graditi nove ugostiteljske objekte i dodatne uređene plaže. Nužno je obnoviti postojeće objekte i površine. Isto tako, potrebno je razmotriti opciju javnog parkirališta ili garaže na kamenolomu Max Stoja i razmisliti o ukidanju prometa na šetnici Lungomare. Plaže je potrebno zadržati u postojećem stanju bez dodatnih intervencija.

- Sveukupna planirana izgradnja nepovratno bi izmijenila prirodnu obalu i drastično smanjila šumski zeleni pojas, čime bi prouzročila devastaciju vrijednog prostora, kažu Emil Jurcan i Breda Bizjak u svom mišljenju koje su uputili gradonačelniku.

FOTO Pula Croatia

Zbog svih, kako ističu, navedenih negativnih utjecaja planirane izgradnje, smatraju da je postojeći UPU Lungomare potrebno staviti van snage i pristupiti izradi novog.

Naglasak stavljaju na očuvanje i proširenje šumskog predjela, očuvanje obalnog pojasa, smanjenje automobilskog prometa ili njegovo ukidanje te na obnovu postojećih kupališnih površina i objekata.

Što kažu političari?

Stav pulskog Možemo! vezano uz Izmjene i dopune UPU-a Lungomare od ranije je poznat. U više su navrata govorili da vlasništvo nad zemljištem ne smije uvjetovati namjenu zemljišta.

U nedavnom intervju za Istra24 čelnica pulskog Možemo! i predsjednica pulskog Gradskog vijeća Dušica Radojčić rekla je "da o gradnji planiranog hotela na Valkanama, treba provesti širu javnu raspravu, a ako bude potrebno i referendum".

Pitali smo političke aktere u Puli, smatraju li da bi se promjenama koje se kroz prostorno planiranje spremaju na Lungomareu, trebalo odlučivati na referendumu.

Predsjednik pulskog SDP-a i gradski vijećnik Igor Belas je rezolutan.

Igor Belas Foto Grad Pula

-Kratko i jasno ne. Naš referendum su bili kampanja i izbori. Mi smo decidirano predložili projekte na kojima mislimo raditi. SDP potiče poduzetničku klimu, budući da je ovaj grad u zadnjih deset godina dosta pao. Nužno je pokrenuti novi investicijski ciklus, a s ovakvim „zviždačima“ nećemo napraviti ništa, kaže Belas.

Smatra da je lijepo braniti javni interese, no Puli trebaju investicije i nova radna mjesta.

- Pula je postala jedna velika spavaonica. Imamo sreću da nas neki ozbiljni investitori vole, a radi se o kapitalu od 1,2 milijardi kuna koje je investitor spreman uložiti. Grad bi od tih projekata mogao uprihoditi 50 milijuna kuna, a ne zaboravimo i tisuću novih radnih mjesta. Guraju se planovi iz 60- tih godina kada su naši roditelji tamo sadili borove koji sada sami padaju, kaže Belas.

Suludo je da se za svaki projekt ide na referendum

- Vidio sam nacrt hotela i to nije nikakav mastodont. Hotel bi bio uklopljen u prirodno okruženje. Plaža bi bila moderna sa svim pratećim objektima. Lungomare kao šetnica, se ne bi ništa dirala. Koliko znam, investitor jedino planira izgradnju sanitarnog čvora u Gortanovoj ulici, kaže Belas.

Noel Mirković iz Možemo! napominje da oni zagovaraju javnu rasprvu, a rezultat te javne rasprave može biti i referendum.

Noel mirković foto Grad Pula

- Mi od te mogućnosti ne bi bježali. Nemamo otpor prema referendumu. Nama je u interesu da građani kažu svoje mišljenje na tribinama i tijekom rasprava. Na kraju krajeva, u politiku smo ušli jer smo se borili za prostor. Ovdje nije riječ samo o plažama, već o cijeloj zoni koja predstavlja rekreacijsku zonu Pule i to ne bi trebalo komercijalizirati kao što su Verudela ili kamp Stoja. Upravo ova rješenja to omogućavaju, kaže Mirković.

Vijećnik Dušanko Babić (NLFZ) smatra da je referendum nepotreban.

 "Ako je sve u skladu s planom i zakonima, referendum je nepotreban. To bi značilo da ćemo za svaki projekt morati na referendum, a Pula se treba razvijati. Ne vidim zašto se ne bi išlo u smjeru razvoja. Ako budemo sve kočili, pa kako će se grad razvijati?, pita se Babić.

Dušanko Babić Foto Grad Pula
Tvrdi da nema prijepora među koalicijskim partnerima, ali da o svemu treba razgovarati.

"Ne vidim ništa sporno ako se oko nekih stvari ne slažemo, ali bitno je da se dogovaramo. To i činimo na koordinacijama. Svako ima pravo na svoje mišljenje", zaključio je Babić.


Nastavite čitati

Pula
 

REUSE FESTIVAL Festival ponovne uporabe 19. i 20. srpnja u Art parku Rojca

U petak će se održati Bic-pop, radionica popravljanja bicikala, s volonterima iz Radione Re-Geppetto. Zainteresirani se mogu najaviti, dovesti svoj bicikl i popraviti ga. Istog dana, također u 17 sati, započinje dječja radionica farbanja platnenih vrećica. Kristina Nefat vodit će radionicu izrade senzorne slikovnice od upotrijebljenog tekstila, a program završava Sound Re-Gardenom, zanimljivom instalacijom za koju je Marko iz Radione Re-Geppetto koristio biljke i električne provodnike za proizvodnju zvuka i glazbe

Pula
 

Izgradnja gradskih stanova na Gregovici napreduje prema planu

Predviđena je gradnja samostojeće stambene zgrade katnosti P+2 (prizemlje i dva kata) sa šest stambenih jedinica veličine od 29 do 89 četvornih metara, ukupne građevinske bruto površine 537,30 četvorna metra i ukupne neto korisne površine 440,35 četvorna metra.Planirani datum završetka radova je 14. ožujka 2025. godine

Pula
 

Uprava cementare ponudila povećanje plaće od 17,5 posto! Radnici imaju pozitivan stav o ponudi

Prošlotjedni štrajk dogodio se jer je Uprava odbila prihvatiti zahtjev za povećanjem plaća od 20 posto za svih 158 radnika * Lučano Peršić, glavni sindikalac i radnik cementare s 44 godine staža: "Upravo provodimo anketu s radnicima i mogu ocijeniti da postoji pozitivan stav prema novom prijedlogu uprave" Radnici sada imaju prosječnu neto plaću od oko 1100 eura, a povećanje bi se odnosilo na stotinjak radnika kojima se plača obračunava prema koeficijentu, dok ostali imaju tzv. 'fiksni ugovor'

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.