Politika i društvo

VRLO UPITNA ODLUKA

UTRKA ZA ZASTUPNIKA TALIJANA U SABORU: Vijeće talijanske nacionalne manjine Istarske županije otvoreno se priklonilo jednom kandidatu

Premda se i u prijašnjim izbornim ciklusima Vijeće nije libilo od davanja „izbornih uputa“ biračima, svrstavanje uz jednog kandidata i njegovo preferiranje u suprotnosti je s Vijećem kao javnim i neovisnim tijelom koje na podjednak način predstavlja sve pripadnike talijanske manjine, bez obzira na njihove preferencije u odnosu na dva aktualna kandidata- Corrada Dussicha i Furija Radina


 
3 min
Istra24 Silvio Forza ⒸFOTO: Manuel Angelini

Premda se i u prijašnjim izbornim ciklusima Vijeće nije libilo od davanja „izbornih uputa“ biračima, svrstavanje uz jednog kandidata i njegovo preferiranje u suprotnosti je s Vijećem kao javnim i neovisnim tijelom koje na podjednak način predstavlja sve pripadnike talijanske manjine, bez obzira na njihove preferencije u odnosu na dva aktualna kandidata- Corrada Dussicha i Furija Radina

Ususret nadolazećim izborima na kojima će pripadnici talijanske nacionalne zajednici imati priliku glasati, ako se za to budu odlučili, za zastupnika koji će ih predstaviti u Hrvatskom saboru u sljedećem mandatu, Vijeće talijanske nacionalne manjine Istarske županije, na čijem je čelu Ennio Forlani, poslalo je priopćenje koje objavljujemo u cijelosti.

"Vijeće talijanske nacionalne manjine Istarske županije poziva sve građane koji su upisani u matične knjige kao pripadnici talijanske nacionalnosti da izađu na izbore u srijedu, 17. travnja te da izričito traže da glasuju za zastupničko mjesto predstavnika talijanske nacionalne zajednice, i to kao znak podrške prisutnosti talijanske zajednice na teritoriju svog povijesnog obitavanja.

Tijekom svoje internetskoj sjednice koja se održala 11. travnja, apsolutnom većinom glasova svojih vijećnika Vijeće talijanske nacionalne manjine Istarske županije odlučilo je podržati kandidaturu Corrada Dussicha za zastupnika talijanske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru sa sljedećim obrazloženjem:

Corrado Dussich član je Vijeća autohtone talijanske nacionalne manjine Istarske županije od 2015. godine. Desetljećima je u prvom redu u borbi za obranu autohtone talijanske nacionalne zajednice kako na gradskoj razini na Bujštini, gdje živi i gdje je također bio i predsjednik tamošnje Zajednice Talijana, tako i u sklopu Talijanske unije u čijim je tijelima djelovao nekoliko godina, eksponirajući sebe s ciljem postizanja obnove i promjene. Bio je učitelj u talijanskoj osnovnoj školi u Novigradu. Za njegovu višedesetljetnu predanost zaštiti i promicanju talijanske nacionalne zajednice na području svog povijesnog stanovanja, njegovi su ga sugrađani su ga 2021. godine izabrali za zamjenika gradonačelnika Grada Buja kao predstavnika talijanske nacionalne zajednice.

Uvjereni smo da će, zahvaljujući svom iskustvu i sposobnostima te uz blisku i stalnu suradnju s tijelima piramide Talijanske zajednice (Gradska i Županijska vijeća talijanske nacionalne manjine, Zajednice Talijana, Talijanska Unija i sunarodnjaci na teritoriju), Corrado Dussich  pronaći prave odgovore na niz pitanja koja se tiču ​​škola, sredstva informiranja, dvojezičnosti, umjetnosti i kulture, ali i društvene vidljivosti talijanske zajednice u Hrvatskoj.

Dragi sunarodnjaci, izađimo 17. travnja na izbore i glasajmo za zastupničko mjesto tako što ćemo zatražiti glasački listić za talijansku nacionalnu manjinu i zaokružiti preferenciju za broj 1 u znak podrške Corradu Dussichu i zamjeniku Mauriziu Zennaru", priopćuje Vijeće talijanske nacionalne manjine Istarske županije.

Upitno uplitanje u izborni proces

Vijeće se, dakle, otvoreno priklonilo jednom od dva kandidata za mjesto talijanske nacionalne manjine u 11. izbornoj jedinici. U naslovu priopćenja koristili su slogan iz kampanje kandidata Dussicha „È ora di cambiare!“ (Vrijeme je za promjene".

Premda se i u prijašnjim izbornim ciklusima Vijeće nije libilo od davanja „izbornih uputa“ biračima, svrstavanje uz jednog kandidata i njegovo preferiranje u suprotnosti je s Vijećem kao javnim i neovisnim tijelom koje na podjednak način predstavlja sve pripadnike talijanske manjine, bez obzira na njihove preferencije u odnosu na dva aktualna kandidata- Corrada Dussicha i Furija Radina.

Valja istaknuti da Talijanska unija, unatoč tome što je, u naravi, privatna udruga, nikada nije davala upute i usmjeravala glasove svojih članova prema pojedinim kandidatima na izborima.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.