Politika i društvo

politička šamarčina umaškom gradonačelniku

(VIDEO) PROPALO MEGA POGODOVANJE? Argumenti zbog kojih je ukinuta koncesija za plažu u Savudriji

Postupak dodjele ove koncesije na nezakonit način pokrenula je neovlaštena osoba (gradonačelnik) bez nužnih pripremnih radnji, bez utvrđivanja granica pomorskog dobra, bez utvrđivanja granica obuhvata koncesije, bez izrade studije ili analize opravdanosti koncesije, bez određivanja gospodarskih sadržaja za koju se traži koncesija za gospodarsku djelatnost. Početnom odlukom se pokreće postupak dodjele koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra bez sadržaja koncesije. Dakle, daje se koncesija nizašto, odnosno za bilo što. A radi se o području od posebnog interesa Republike Hrvatske, poentirao je Arsen Mujagić iz inicijative "Javno je dobro"


 
6 min
Dražen Majić

Postupak dodjele ove koncesije na nezakonit način pokrenula je neovlaštena osoba (gradonačelnik) bez nužnih pripremnih radnji, bez utvrđivanja granica pomorskog dobra, bez utvrđivanja granica obuhvata koncesije, bez izrade studije ili analize opravdanosti koncesije, bez određivanja gospodarskih sadržaja za koju se traži koncesija za gospodarsku djelatnost. Početnom odlukom se pokreće postupak dodjele koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra bez sadržaja koncesije. Dakle, daje se koncesija nizašto, odnosno za bilo što. A radi se o području od posebnog interesa Republike Hrvatske, poentirao je Arsen Mujagić iz inicijative "Javno je dobro"

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture jučer je, nakon prilično brzo izvedenog upravnog nadzora, naložilo ukidanje odluke Grada Umaga o izdavanju koncesije na pomorskom dobru tvrtki Čista voda projekt d.o.o. u Savudriji.

U obrazloženju se navodi "da je u postupku izdavanja koncesije Grad Umag počinio niz nepravilnosti zbog kojih je cijeli postupak nezakonit". Ministarstvo je svoje rješenje donijelo temeljem predstavke koju je 30. lipnja ove godine podnio Arsen Mujagić iz inicijative "Javno je dobro". 

Evo nekoliko ključnih citata iz rješenja.

Vili Bassanese bio je neovlašteni predlagatelj

Mujagić u uvodu, prije argumentacije, najprije obrazlaže zašto je uopće podnio predstavku.

- U praksi se pokazuje da je pomorsko dobro, koje je od osobitog interesa i koje je pod zaštitom države, u naravi nezaštićeno i prepušteno samovolji i bahatosti uglavnom krupnog kapitala kojem na žalost u tome asistira lokalna i regionalna vlast. Osobno mi je poznato i previše slučajeva bahatog i nezakonitog uzurpiranja pomorskog dobra. Ponekad je to uzurpiranje toliko bezobzirno da se pomorsko dobro upotrebljava (često i uništava) i bez koncesije ili bez građevinske dozvole, a ponekad se nezakonito raspolaganje pomorskim dobrom provodi nešto suptilnije i rafiniranije putem koncesija i s građevinskim dozvolama, ali nezakonitim kao što se radi u ovom konkretnom slučaju, objasnio je Mujagić.

Aktivist s Malog Lošinja u svom je dopisu, kojeg je naslovio i na ministra Olega Butkovića, prilično jasan i konkretan.

Prva nepravilnost očituje se u neovlaštenom angažmanu umaškog gradonačelnika Vilija Bassanesea.

- Postupak dodjele ove koncesije je započeo odlukom nenadležnog tijela i na pogrešan način. Umjesto odluke o pokretanju davanja koncesije davatelja koncesije - Gradskog vijeća Grada Umaga – gradonačelnik kao neovlašteni predlagatelj je dana 25.3.2021. donio Obavijest o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja Alberi-Savudrija(Umag). Pored toga navedena Obavijest ne sadrži kriterije koje propisuju odredbe članaka 14. i 18. Uredbe, primjerice nužnu studiju gospodarske opravdanosti, napisao je Arsen Mujagić.

Koncesija je dodijeljena prije no što je određeno pomorsko dobro

To međutim nije jedina pogreška gradonačelnika Bassanesea koji je očito osobno vodio cijeli postupak.

- Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama utvrđuju da je postupak davanja koncesije moguće započeti nakon što je određena granica pomorskog dobra, te nakon što je ista provedena u zemljišnim knjigama. U trenutku započinjanja postupka dodjele ove koncesije za predmetno područje ne samo da nije određena granica pomorskog dobra, već je ista određena tek nakon dodjele koncesije, upozorio je Mujagić.

Nadalje, citiramo iz predstavke:

- Ni u Obavijesti o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru kao i Odluci o dodjeli koncesije nije uopće određen opseg gospodarskog korištenja niti je precizno određeno područje koncesije. Kako nije izrađena nužna studija pa ni analiza gospodarske opravdanosti tako nije određena ni vrijednost koncesije. Dakle, Obavijest kojom je započet postupak dodjeli koncesije ne sadrži ni obuhvat ni sadržaj ni opseg koncesije, nema određenu vrijednost koncesije, tek je proizvoljno određen maksimalni vremenski rok trajanja koncesije, nabrojao je Mujagić.

Već s dosadašnjim argumentima i laicima je jasno da je sam postupak Grada Umaga potpuno nezakonit i da mu je očita namjera brutalno pogodovanje investitoru.

Koncesija je izdana za nizašto, odnosno za bilo što!

- Zaključno, postupak dodjele ove koncesije na nezakonit način pokrenula je neovlaštena osoba (gradonačelnik) bez nužnih pripremnih radnji, bez utvrđivanja granica pomorskog dobra, bez utvrđivanja granica obuhvata koncesije, bez izrade studije ili analize opravdanosti koncesije, bez određivanja gospodarskih sadržaja za koju se traži koncesija za gospodarsku djelatnost. Početnom odlukom se pokreće postupak dodjele koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra bez sadržaja koncesije. Dakle, daje se koncesija nizašto odnosno za bilo što. A radi se o području od posebnog interesa Republike Hrvatske, poentirao je Mujagić.

- Očito je da je za postupak dodjele ove koncesije umjesto prethodnih radnji koje predviđaju Zakon i Uredba bila dovoljna tek želja investitora da mu se prepusti na slobodno raspolaganje ili slobodnu volju 2.030 m2 pomorskog dobra odnosno plaže. Kako je postupak započeo neozbiljno, pravno neuredno i procesno šlampavo tako i odluka o dodjeli koncesije odnosno sama koncesija ima ista svojstva. Odluka je neozbiljna, pravno neuredna, bez nužnih i bitnih sadržaja koje propisuje Zakon i provedbeni propisi koji iz njega proizlaze, tvrdi u predstavci Mujagić.

- Iako nije nadležnost MMPI, samo napominjem da su tako provedeni postupak i tako dodjeljena koncesija samo početak pravnog nereda koje proizvodi Grad Umag u daljnjim postupcima vezanim za ovu koncesiju. Tako je izdana koncesionaru i građevinska dozvola za kopneni dio područja koncesije (za koju se ne plaća koncesijska naknada) za gradnju ugosteljskih objekata i promjenu obalne crte iako koncesija nije dana za gradnju na pomorskom dobru. Ne treba posebno napominjati u ovom postupku, ali ipak napominjem, da takva gradnja nije predviđena ni prostornim planovima Grada Umaga. Takvim daljnim postupcima su kršene odredbe Ustava RH i nebrojeno zakona i propisa ali su se ostvarila i brojna obilježja kaznenih dijela, a navodim samo jedno koje je lako dokazivo – nezakonita gradnja na zaštićenom području kako je to određeno člankom 212. Kaznenog zakona, napisao je podnositelj predstavke.

Arsen Mujagić: Županija bi Umagu trebala oduzeti pravo za izdavanje koncesija

U telefonskom razgovoru Arsen Mujagić objasnio nam je da je upravni nadzor proveden relativno brzo jer inspektori nisu imali druge opcije.

- Sama odluka koja je jučer ukinuta potpuno je nestvarna i nije jasno kako je uopće donesena. Moram priznati da sam im i u ovom kratkom roku dosta dosađivao pozivima i požurnicama. Ako je meni u dvije minute bilo jasno da je koncesija nezakonita, oni su sve trebali završiti za dva dana, a ne za dvadeset dana. Recimo, trebalo im je više od dva tjedna samo da donesu odluku da li će pokrenut postupak. U svim odlukama koje se tiču te plaže, ali u šetnice Grada Umaga, gotovo sve je nezakonito. U stvari, zakonit je samo državni grb na tim dokumentima. Nezakonita je koncesija za plažu, nezakonita je građevinska dozvola za plažu, nezakonita je građevinska dozvola za šetnicu. To je nestvarno da Grad Umag sam sebi izdaje nezakonite dozvole, rekao nam je Mujagić.

Tvrdi da je Grad Umag prije izdavanja građevinske dozvole trebao ishoditi koncesiju za posebnu upotrebu za šetnicu koju gradi na pomorskom dobru. Smatra da bi, nakon svega, Istarska županija trebala Gradu Umagu oduzeti pravo na izdavanje koncesija na pomorskom dobru.

- U koncesiji uopće nije definirano koja se djelatnost tamo može izvoditi. Prema ovoj koncesiji vlasnik može na obali napraviti što želi, može primjerice napraviti i šećeranu, sarkastično je primijetio Mujagić aludirajući na core biznis srpskog tajkuna Miodraga Kostića, vlasnika projekta Petram.

- Najveći problem u cijeloj priči je naša javna uprava koja je za običnog građanina pravi gordijski čvor koji se, s druge strane, vrlo brzo raspetljava pred velikim investitorima. To je i ovdje slučaj. Svatko drugi tko bi probao ovo napravit u Alberima rekli bi mu da je lud i zatvorili bi ga u ludnicu, kaže Arsen Mujagić.

Na pitanje što očekuje da će se događati u bližoj budućnosti kaže:

- Pretpostavljam da će se čekati 30 dana za ukidanje rješenja tako da će Petram ovu sezonu nekako privesti kraju. Kad se ukine koncesija mora se ukinuti i građevinska dozvola koja je i sada ništavna i nezakonita. Nakon toga sve se mora vratiti u prvobitno stanje. To će biti drama. Mislim da još nisu svjesni što znači ova odluka, zaključio je Arsen Mujagić aktivist s Malog Lošinja.


Nastavite čitati

Istra
 

(NE)PRAVDA PO SUDU U POREČU Umirovljeniku oduzeta nekretnina iako je dug bio preplaćen

Prema pisanju Nacionala, porečka sutkinja Vlatka Markuš, već ranije prijavljivana zbog sumnje na korupciju i organizirani kriminal, donijela je rješenje o ovrsi bez ikakve provjere ne bi li skupocjena nekretnina za tek djelić stvarne vrijednosti završila u rukama Aktiva Kapitala, koji je u vlasništvu Ronalda Šurana, poznatog ulagača u nekretnine koje se prodaju na sudu

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.