republika - dugi
Politika i društvo

Lijeva oporba:

Vladajući su prešli crtu, tražimo raspuštanje Sabora

Ahmetović je u nabrajanju desetaka afera vladajućih spomenula i to da ni nakon sto dana od prometne nesreće bivši ministar Mario Banožić još nema optužnice, ali zato policija uhićuje po kratkom postupku kad se Plenkoviću zaprijeti da će ga se gađati smrdljivim jajima


 
3 min
HINA
HINA/ Edvard ŠUŠAK

Ahmetović je u nabrajanju desetaka afera vladajućih spomenula i to da ni nakon sto dana od prometne nesreće bivši ministar Mario Banožić još nema optužnice, ali zato policija uhićuje po kratkom postupku kad se Plenkoviću zaprijeti da će ga se gađati smrdljivim jajima

Lijevo-liberalna oporba u srijedu je poručila da će danas zatražiti raspuštanje Sabora  jer su vladajući prešli crtu u nastojanju da zaštite koruptivna nedjela, dok se u HDZ-u vesele raspravi u kojoj će, kažu, pokazati svu bezidejnost rigidne lijeve oporbe. 

"Prešli ste crtu imenovanjem Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika i odlučili da  zakonom spriječite javnost da sazna za vaša koruptivna nedjela", poručila je Mirela Ahmetović  iznoseći  stajalište Kluba zastupnika SDP-a u slobodnim govorima. 

Ocijenila je da vladajući nemaju odgovornost prema hrvatskim građanima, već odgovaraju isključivo Andreju Plenkoviću kako bi bili nagrađeni za svoju poslušnost.

Ahmetović je u nabrajanju desetaka afera vladajućih spomenula i to da ni nakon sto dana od prometne nesreće bivši ministar Mario Banožić još nema optužnice, ali zato policija uhićuje po kratkom postupku kad se Plenkoviću zaprijeti da će ga se gađati smrdljivim jajima.

"I zbog toga svega, na sljedećim izborima, kad god oni budu, bit ćete poraženi. Porazit će vas građanke i građani Hrvatske, oni isti koje nazivate radikalima. Oni će vam presuditi", poručila je Ahmetović vladajućima.

Selak Raspudić: Most je treći put

Marija Selak Raspudić (Most) ustvrdila je da je HDZ domoljublje svezao uz korupciju, dok je istodobno ljevica antikorupciju privezala uz anacionalne politike zbog čega se politika za mnoge građane ponovno svela na izbor manjeg zla.

Ocijenila je i da su danas Plenkoviću, umjesto odgovora na konkretna pitanja o korupcijskim aferama, puna usta blaženog Stepinca i hrvatskog jezika.

"Prema njima korupcija je neznatna cijena za Stepinčevu rehabilitaciju i jezičnu samosvijest", istaknula je Selak Raspudić.

Antikorupcijski orijentiranima i nacionalno osviještenim građanima poručila je da postoji i treći put koji nije korumpiran i koji nije potkapacitiran, a istodobno nije anacionalan.

"Taj politički put predstavlja Most", istaknula je te dodala da je  u ovom sazivu sabora Most brojčano, ali i sadržajno bio najaktivnija i najkonstruktivnija oporba.

Marijana Puljak (Centar, Glas, SiP) istaknula je da oporba mora potaknuti promjene i biti "glas razuma u moru korupcije, glas nade u vremenu beznađa".

"Ne smijemo dopustiti da se korupcija nastavi širiti kao tumor koji uništava sve pred sobom. Ne smijemo dopustiti da 'njihovi dečki' preuzmu državu, da afere poput 'Di si radosti' postanu norma, gdje se politička moć koristi za osobne interese na štetu građana", poručila je Puljak.

Građane je pozvala da budu aktivni sudionici u borbi za pravedniju, transparentniju i uspješniju Hrvatsku. 

Borić: Skinut ćemo rukavice u raspravi o raspuštanju Sabora

Josip Borić (Klub zastupnika HDZ-a) odgovorio je Mireli Ahnetović poručivši da jedino ona i predsjednik SDP-a Peđa Grbin trebaju sada strepiti.

"Bolje bi vam bilo da razmišljate što vas čeka kada završe izbori", rekao je Borić zastupnici SDP-a refereirajući se, kako je rekao, na stanje u toj stranci.

Akualna vlada, istaknuo je, ima rezultate, rastu plaće i mirovine, te podsjetio na vrijeme SDP-ove vlade, kolike su onda bile plaće i kolika su prava oni  i ukidali.

Rekao je i da će se danas po drugi put u ovom sazivu raspravljati o raspuštanju Sabora.

"Mislim da će ta rasprava biti vrlo vesela i najavljujem da ćemo kao klub intenzivno sudjelovati i skinuti rukavice. Reći ćemo sve što imamo o ovakvoj lijevoj i rigidnoj oporbi, koja je u nedostatku bilo čega smislenoga odlučila pobjeđivati na ulici", rekao je Borić aludirajući na prosvjed prošle subote na Markovu trgu.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.