Politika i društvo

TRAŽI SE RJEŠENJE ZA STANARE

Vlasnik Uljanik Standarda Ilija Lovrić: "Nitko neće završiti na ulici, taman spavali kod mene u primaćoj"

Tema razgovora bio je pokušaj dogovora oko sudbine stotinjak stanara iz Istarske ulice koji žive u samačkim stanovima, čiji je vlasnik odnedavno Ilija Lovrić, koji je kupio Uljanik Standard. * "Tamo živim 15 godina. Zgrada izgleda ruševno, ali je stabilna. Ja nemam bolje", rekao je stanar Marko Pranjić


 
3 min
Matea Čelebija ⒸFOTO: Manuel Angelini
Ilija Lovrić

Tema razgovora bio je pokušaj dogovora oko sudbine stotinjak stanara iz Istarske ulice koji žive u samačkim stanovima, čiji je vlasnik odnedavno Ilija Lovrić, koji je kupio Uljanik Standard. * "Tamo živim 15 godina. Zgrada izgleda ruševno, ali je stabilna. Ja nemam bolje", rekao je stanar Marko Pranjić

U pulskoj palači upravo je završio sastanak pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića i vlasnika Uljanik Standarda Ilije Lovrića. Tema razgovora bio je pokušaj dogovora oko sudbine stotinjak stanara iz Istarske ulice u Puli koji žive u samačkim stanovima, čiji je vlasnik odnedavno Ilija Lovrić. U tim stanovima žive naši sugrađani, mahom socijalni slučajevi koji strahuju da bi mogli završiti na ulici.

Nakon sastanka, izjavu su dali predstavnici sindikata.

Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac rekao je da stanarima prijeti izbacivanje na ulicu, što je, tvrdi neprihvatljivo. Spomenuo je mogućnost smještaja u Sv.Polikarpu, ali da to još ništa nije definirano.

Boris Cerovac
- Nažalost ti ljudi ne znaju gdje će biti sutra, jer do 1.travnja moraju iseliti iz hotela, moraju sve počistiti i predati ključeve. Lovrić je u 12 mjesecu preuzeo Uljanik standard. Nije s nama želio razgovarati, a kamoli da se pokušao nešto dogovoriti. Ne vjerujem da je spreman nešto napraviti. Spreman je jedan hotel rušiti, drugi renovira gdje bi zbrinuo dio tih korisnika, ali ne znamo još ništa konkretno, rekao je Cerovac.

Izjavu je dao i jedan od stanara Ivica Farkaš.

- Mislim da nije fer da nas 104 završimo na cesti zato što netko ima puno novaca. To je njegovo pravo da nas izbaci, ali među nama ima i 14 hrvatskih branitelja, i tu bi se i ministarstvo Tome Medveda trebalo aktivirati u rješavanje ovog problema, rekao je Farkaš.

Sve je najviše zanimalo što kaže Ilija Lovrić.

- Razgovor je bio po meni pametan. Zgrade su stvarno derutne. Strop je propao, zgrada se urušava. Statika zgrade je narušena. Stanari se moraju iseliti, život im je ugrožen. Ta je zgrada napravljena za radnike, a ne socijalne slučajeve i to je postala socijalna ustanove, ima bolesnih i nemoćnih, i umirovljenika s 2.000 kuna mirovine, kad plate stan ostane im 800-900 kuna, treba im osigurati bolji život. Uvjetno smo se dogovorili da to bude do 1.4. na sv. Polikarpu ili nekoj drugoj lokaciji. Mi u drugi dom, koji se nalazi promet, ulažemo milijun kuna, gdje stavljamo nove grijalice i umivaonike, rekao je Lovrić.

- Istina je što govorite za instalacije, ali mi nemamo bolje. Tamo živim 15 godina. Zgrada izgleda ruševno, ali je stabilna. Ja nemam bolje, rekao je stanar Marko Pranjić.

I stanari su s nestrpljenjem čekali detalje konačnog dogovora - koji još uvijek nije postignut

Na Forumu je bila i predstavnica Radničke fronte Dubravka Kovačević koja je rekla da naši sugrađani ne smiju završiti na ulici. Navela je da stanari moraju ostati tamo gdje jesu do trajnog rješenja.

Dubravka Kovačević
- Nikakvo izbacivanje ne dolazi u obzir! Stanari nisu ni maloumni ni malodobni, oni moraju biti uključeni u sve procese i u svakom trenutku moraju znati što se planira. Neugodno sam iznenađena komunikacijom vlasnika Ilije Lovrića, bio je prilično bahat, navela je Kovačević.


Nastavite čitati

Pula
 

Kako su se mladi Verudeži i Barakeri tukli šakama i kamenjem za granicu između Verude i Stoje, a zatim napuštali rodni grad

"Tullio Cerlienco, el fio del caliger de Veruda - sin postolara s Verude, upisao se u boksački klub Proletario čije je članove trenirao u gimnastičkoj dvorani škole Dante Alighieri slavni pulski boksač Otto Govich s Baraka. Tulliov me primjer privukao da idem u dvoranu učiti boksačke vještine željan da se konačno pošteno i tučem i tako napredujem u hijerarhiji dei muli de strada. Završio sam i na ringu, tukao sam se i krvario. Bio sam postao i šampion Pule u papir kategoriji na ponos svog oca", piše Krizmanić

Pula
 

Iz malog pulskog studija "Staša design" dizajnerska roba putuje u sve kutke svijeta. "Oduvijek sam govorila da ću biti ili učiteljica ili modna kreatorica"

Prije sam uvijek osmišljavala kolekcije iznova, a za izradu modela mi treba tri, četiri mjeseca, odnosno od crteža do modela koji ću izrađivati. Međutim, sada brend ima neku prepoznatljivu crtu i zato radim na starim modelima, malo mijenjam, prekrajam, prepravljam. To je proces. Dakle, radim ono s čim sam i počela i slijedim tu svoju prepoznatljivost, koristim iste materijale, ali druge boje i ubacim uvijek nešto moje, jer ne pratim baš modne trendove u svijetu. Općenito jako malo pratim modnu industriju, jer što manje gledam to bolje onda sam potpuno svoja, nema mogućnosti da me 'povuče' nešto tuđe, govori Staša Doblanović Randall

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.