Politika i društvo

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

VODNJAN: Na današnji dan prije 78 godina ubijeno je 15 mještana Male Gajane. U koncentracijskim logorima Dachau i Auschwitz završilo 10 žena i 10 muškaraca

U pružanju otpora i borbama protiv njemačkog okupatora s područja Gajane ubijene su 42 osobe čija se imena nalaze zapisana na ovom spomeniku


 
1 min
Istra24
Foto: Grad Vodnjan

U pružanju otpora i borbama protiv njemačkog okupatora s područja Gajane ubijene su 42 osobe čija se imena nalaze zapisana na ovom spomeniku

U povodu obilježavanja 78. godišnjice stradavanja mještana Gajane i Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, članovi Udruge antifašističkih boraca na čelu s predsjednikom Elvisom Marićem, predsjednik Zajednice Talijana Vodnjan-Dignano Livio Belci, gradonačelnik Edi Pastrovicchio i zamjenica gradonačelnika Grada Vodnjan-Dignano Diriana Delcaro Hrelja odali su počast polaganjem vijenaca i minutom šutnje.

Danas komemoriramo žrtve koje su nastradale od strane nacističkih okupatora i agitatora. Na današnji dan prije 78 godina ubijeno je 15 mještana Male Gajane, dok je 10 žena i 10 muškaraca završilo u koncentracijskim logorima Dachau i Auschwitz, a od kojih se samo jedan muškarac i devet žena vratilo svojim kućama.

- U pružanju otpora i borbama protiv njemačkog okupatora s područja Gajane ubijene su 42 osobe čija se imena nalaze zapisana na ovom spomeniku. Naša je dužnost i obaveza da se ovakav zločin ne zaboravi i da cijenimo slobodu koju su nam žrtve totalitarnog režima osigurale, priopćuju iz Grada Vodnjana.

- Danas je Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Gajanci i Gajanke jesu bile žrtve holokausta, opakog Hitlerovog plana istrebljenja po čijem je naređenju general Rommel djelovao u Istri, baš ovdje u našoj Maloj Gajani i ostalim selima Filipanske kontrade.

Naša prisutnost i sjećanje na njih je dio naše antifašističke tradicije koju moramo prenositi na najmlađe, jer kako bi reka pokojni Tone Ferlin, vrime će nas sve pojisti ali užance ne smimo zabiti prenositi našen pokoljenju, kažu iz Grada Vodnjana.


Nastavite čitati

Istra
 

PODUZETNIČKI „MINDSET“: Svi uspješni poduzetnici u jednom su trenutku riskirali i usudili se učiniti nešto što nitko prije nije!

„ Točno je da smo bili prvi hrvatski jednorog, ali to je bilo davno. Treba se znati održati i uvijek imati novu viziju razvoja. Naš idući korak je svakako umjetna inteligencija, a ta će interakcija promijeniti svijet. Mi očekujemo pravu revoluciju, a ona se prirodno naslanja na našu tehnologiju“ najavio je jučer u Rovinju osnivač Infobipa Roberto Kutić

Istra
 

JESU LI CRNI BALONI DOVOLJNI? Je li dovoljno jednom godišnje čuti crne statistike o broju premlaćenih i ubijenih žena i iz prvog reda pratiti naslikavanje političara?

Sutra čitajte o planovima za nogometno igralište Valkane oko čega su se ne tako davno lomila politička koplja i rušili stranački savezi. Iako gradnja debelo kasni, i dalje nema informacija kako će u konačnici izgledati zgotovljeno igralište i što to podrazumijeva termin -  "obuhvat radova" - ali i kada će, tko će, koliko će, i hoće li se rušiti stabla?

Istra
 

U Labin stigle prve kante za biootpad

Nešto manje od 100 kućanstava ulica Marcilnica, Viktora Cara Emina i Istarskih narodnjaka tako će moći odvajati kuhinjski otpad, vrtni/zeleni otpad, ostatke termički obrađene hrane i manje količine ostalog biootpada

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.