Politika i društvo

Neovlaštena objava osobnih podataka

Zagrebački holding: Osobni podaci radnika neovlašteno su objavljeni

Uprava Zagrebačkog holdinga konsternirana je postupanjem koje je radnike Zagrebačkog holdinga izložilo stigmatizaciji i stresu, u postupku koji je u tijeku i provodi se sukladno odredbama Zakona o radu", navodi se u priopćenju


 
2 min
HINA
Foto: FaH/ Lana SLIVAR DOMINIĆ /ds

Uprava Zagrebačkog holdinga konsternirana je postupanjem koje je radnike Zagrebačkog holdinga izložilo stigmatizaciji i stresu, u postupku koji je u tijeku i provodi se sukladno odredbama Zakona o radu", navodi se u priopćenju

Iz Zagrebačkog holdinga danas su priopćili kako je više javnih glasila i portala "neovlašteno objavilo" osobne podatke radnika u Holdingu, nastavno na pokrenuti postupak savjetovanja sa sindikatima i namjeravanom donošenju odluke o kolektivnom višku radnika. 

Objavljena su imena i prezimena radnika, radno mjesto te dodatni podaci vezani za radno pravni status radnika, što iz Holdinga smatraju povredom Uredbe EU i Zakona o provedbi te uredbe.

"Radi se o osobnim podacima koji su neovlašteno otkriveni (objavljeni), odnosno u medije nisu službeno predani od strane Zagrebačkog holdinga d.o.o., a nisu smjeli biti dostavljeni ni od strane socijalnih partnera jer su im uručeni sa oznakom 'povjerljivo' i uputom o obvezi čuvanja povjerljivosti sukladno propisima iz područja zaštite osobnih podataka", izvijestili su iz Holdinga.

Unatoč tome, dodali su, jedan od socijalnih partnera zloupotrijebio je proces savjetovanja te materijale koji su namijenjeni savjetovanju u procesu, iznio u javnost i/ili trećim stranama i dr.

Iz Holdinga su naveli da je u tom slučaju posrijedi povreda Uredbe EU i Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka te da su povrijeđena načela obrade na način da ovakva obrada nema u podlozi valjani pravni temelj.

"Uprava Zagrebačkog holdinga konsternirana je postupanjem koje je radnike Zagrebačkog holdinga izložilo stigmatizaciji i stresu, u postupku koji je u tijeku i provodi se sukladno odredbama Zakona o radu", navodi se u priopćenju.

Još jednom su zamolili medije da, ako do njih dođu, predmetne materijale ne objavljuju.


Nastavite čitati

Od 1. siječnja Radnicima rastu neoporezivi primici koje im poslodavci mogu isplatiti

Maksimalni godišnji iznos koji će svim radnicima poslodavci moći isplatiti na ime prigodne nagrade, što primjerice uključuje božićnicu i naknadu za godišnji odmor, od 1. siječnja iduće godine porasti na 700 eura, što je 36,38 eura više od trenutnih 663,62 eura.* Među ostalim stavkama, raste i neoporezivi iznos nagrada za radne rezultate i novčana paušalne nagrada za troškove prehrane

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.