Politika i društvo

iZ HZMO-a upozoravaju

Zahtjev za dječji doplatak treba podnijeti do 1. ožujka, evo tko ima pravo na njega

Dohodovni cenzus i dalje iznosi 2.328,20 kuna prosječno mjesečno po članu kućanstva, odnosno 70 posto proračunske osnovice koja za 2022. godinu iznosi 3.326 kuna


 
3 min
HINA

Dohodovni cenzus i dalje iznosi 2.328,20 kuna prosječno mjesečno po članu kućanstva, odnosno 70 posto proračunske osnovice koja za 2022. godinu iznosi 3.326 kuna

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) pozvao je u srijedu korisnike da podnosu zahtjev za ostvarivanje prava na doplatak za djecu do 1. ožujka 2022., kako bi bez prekida mogli nastaviti primati doplatak i u ovoj  godini.

Dohodovni cenzus i dalje iznosi 2.328,20 kuna prosječno mjesečno po članu kućanstva, odnosno 70 posto proračunske osnovice koja za 2022. godinu iznosi 3.326,00 kuna, priopćeno je iz HZMO-a.

Zahtjev za doplatak za djecu podnosi se područnoj službi/uredu HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja, a može se predati i u poštanskim uredima.

Može i online

Također, zahtjev se može podnijeti i usmeno u zapisnik u područnoj službi/uredu HZMO-a, a moguće ga je podnijeti i putem e-Usluga HZMO-a u sustavu e-Građani.

Iz HZMO-a ističu da je uz zahtjev za ostvarivanje prava na doplatak za djecu, potrebno za sebe i druge članove kućanstva dostaviti potvrdu poslodavca o svoti naknade koju je isplatio zbog bolovanja na teret sredstava HZZO-a, potvrde centra za socijalnu skrb o ostvarenoj novčanoj naknadi roditelja njegovatelja i njegovatelja te o udomiteljskoj naknadi i potvrdu o plaći, mirovini ili drugom oporezivom dohotku ostvarenom u inozemstvu.

Ukupni dohodak kućanstva ostvaren u RH kao i status o redovitom školovanju djece utvrđuje se službenim putem te uz zahtjev nije potrebno prilagati dokaze o dohotku ili naknadama ostvarenim u prethodnoj kalendarskoj godini kao ni školske potvrde. Iznimka su potvrde o školovanju djece u inozemstvu.

Uvjeti za ostvarivanje prava 

Iz HMZO-a podsjećaju da je za ispunjenje uvjeta za ostvarivanje prava doplatka za djecu potrebno da podnositelj zahtjeva ima hrvatsko državljanstvo ili status stranca s odobrenim stalnim boravkom i da ima neprekidno prebivalište u Hrvatskoj najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva; da ima status azilanta, stranca pod supsidijarnom zaštitom ili status člana njihove obitelji prema propisima o azilu; da ukupni dohodak ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi 70 posto proračunske osnovice (2.328,20 kn); da podnositelj zahtjeva živi u kućanstvu s djetetom te da podnositelj zahtjeva uzdržava dijete.

Pravo na doplatak za djecu - za dijete s utvrđenim težim ili teškim invaliditetom kao i za dijete smrtno stradalog ili nestalog hrvatskog branitelja, ostvaruje se neovisno o ukupno ostvarenom dohotku kućanstva.

Svima koji zahtjev podnesu nakon 1. ožujka 2022. pravo se priznaje od dana podnošenja zahtjeva, kao i onima koji zahtjev podnose prvi put.

Iznimno, za novorođeno dijete pravo se priznaje od dana rođenja djeteta, ako je zahtjev podnesen u roku od mjesec dana od dana rođenja djeteta.

Sve informacije vezane uz podnošenje zahtjeva za doplatak za djecu mogu se dobiti radnim danom od 8 do 16 sati na infotelefonima HZMO-a 01/45 95 011 i 01/45 95 022 kao i na mrežnim stranicama HZMO-a.


Nastavite čitati

Sudska službenica slala lažne ovrhe poznanicima s kojima nije bila u dobrim odnosima

Sumnjaju da je 55-godišnjakinja, od 28. veljače 2020. do 22. studenoga 2021., kao službenica u Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog građanskog suda u Zagrebu iskoristila dostupnost podataka iz raznih evidencija, a potom je za sedam osoba sačinila neistinita rješenja o ovrsi u kojima je navela da su donesena u ime suda i u njih unijela lažne podatke da su te osobe obveznici plaćanja sudskih pristoji, kao i da se zbog neplaćanja pristojbi nalaže Fini provođenje ovrhe na njihovim računima

Nova taktika ilegalnih migranata - iz BiH u Hrvatsku sada ulaze nasilno

Migranti pronalaze kombi vozila i potom u velikoj brzini pokušavaju projuriti cestama preko manje prometnih graničnih prijelaza ne obazirući se na policiju koja ih u tome pokuša zaustaviti. Nekoliko odvojenih incidenata takve vrste zabilježeno je na graničnim prijelazima koji gravitiraju Bosanskoj Gradišci te Unsko-sanskoj županiji u BiH, na krajnjem sjeverozapadu te zemlje

Vladajući su prešli crtu, tražimo raspuštanje Sabora

Ahmetović je u nabrajanju desetaka afera vladajućih spomenula i to da ni nakon sto dana od prometne nesreće bivši ministar Mario Banožić još nema optužnice, ali zato policija uhićuje po kratkom postupku kad se Plenkoviću zaprijeti da će ga se gađati smrdljivim jajima

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.