Radar

PRIVATNA IMOVINA ISTARSKIH POLITIČARA

Županova supruga Lara Miletić razvija glamurouzni projekt kraj Labina vrijedan 20 milijuna kuna

Vodeći istarski političari i njihove obitelji iz godine u godinu sve su bogatiji. Nakon unosnih nekretninskih poslova Ivana Jakovčića, Antona Klimana i Nivija Stojnića, istražili smo glamurozni turistički projekt Lare Miletić Vlačić, supruge istarskog župana Borisa Miletića


 
4 min
Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini
Recepcija budućeg glamuroznog kampa Lovranci

Vodeći istarski političari i njihove obitelji iz godine u godinu sve su bogatiji. Nakon unosnih nekretninskih poslova Ivana Jakovčića, Antona Klimana i Nivija Stojnića, istražili smo glamurozni turistički projekt Lare Miletić Vlačić, supruge istarskog župana Borisa Miletića

Podno labinskog groblja ovih se dana intenzivno gradi. Tvrtka Natura Verum na lokaciji Lovranci izvodi završne radove na uređenju okoliša budućeg luksuznog kampa.

Nova investicija svakako će unaprijediti labinsku turističku ponudu, a posebnu pažnju ipak izaziva činjenica da je direktorica tvrtke "Nature Verum" Lara Miletić Vlačić, supruga istarskog župana Borisa Miletića.

U okviru kampa nalazi se desetak luksuznih kamp koliba, velika zgrada recepcije i jedan smještajni apartmanski objekt.

Sveukupno je u kampu Lovranci dozvoljena izgradnja smještajnih kapaciteta do 54 ležaja.

Upravo je usvajanje Urbanističkog kampa uređenja Lovranci 2016. godine izazvalo pažnju javnosti jer je te godine IDS-ova gradska vlast u Labinu ekspresno omogućila promjenu plana koji novom vlasniku daje mogućnost realizacije projekta.

Vlasnik projekta je uspješni labinski poduzetnik Anton Vlačić

Zemlja je do 2014. bila u vlasništvu jedne rabačke obitelji koja je godinama pokušavala naći partnera s kojim bi pokrenula turistički projekt. Naime, TRP Lovranci u prostornom planu Grada Labina pojavio se 2004. godine. Međutim, za realizaciju projekta trebalo je platiti i izlobirati Urbanistički plan uređenja. Bivše vlasnice, a radi se o starijim gospođama iz Rapca, to nisu uspijevale završiti.

Tijekom 2014. godine tvrtka "Tempo" u vlasništvu Larina oca Antona Vlačića, kupila je veće zemljišne površine za iznos koji se po našim izračunima kreće oko dva milijuna kuna.

Anton Vlačić uspješan je labinski poduzetnik, nekadašnji carinik, koji se od ranih 90-tih bavi špediterskim poslovima na području čitave bivše Jugoslavije. Službeni podaci pokazuju da njegova tvrtka "Tempo" godišnje ostvaruje oko 15 milijuna kuna prometa, uz dobit od nekoliko milijuna kuna. 

Ubrzo nakon kupnje spomenutog zemljišta, na Njuškalu je osvanuo oglas u kojem se imanje kupljeno za dva milijuna kuna prodaje za 1,6 milijuna eura, odnosno 12 milijuna kuna. Je li tomu doprinijela ubrzana finalna urbanizacija, nismo uspjeli saznati od direktorice "Tempa" Lare Miletić, a ni od njezinog oca.

Naime, na molbu da nam predstave projekt, nakon dugog insistiranja, dobili smo tek šturi odgovor.

Larina priča

- Zahvaljujem na Vašem interesu za projekt kampa na području Grada Labina, čiji je investitor tvrtka "Natura Verum d.o.o." S obzirom na to da vlasnik tvrtke, gospodin Anton Vlačić, nije medijski eksponirana osoba te je u vrlo rijetkim prilikama tijekom 50 godina poduzetništva htio javno govoriti o svojim poduzetničkim koracima, isti mu je stav i s ovim projektom, objasnila nam je direktorica tvrtke i supruga istarskog župana.

- No, kako se radi o drugačijoj vrsti poslovanja u odnosu na ono čime su se tvrtke u njegovom vlasništvu do sada bavile, odnosno turizmu, gdje su prepoznatljivost i vidljivost na tržištu vrlo bitne, kada se pri završetku investicije bude nazirao kraj, mediji će svakako o tome biti obaviješteni. O načinu promidžbe i komunikaciji s medijima odlučit će nova uprava društva, odnosno budući voditelj kampa. U međuvremenu, posvećeni smo samom projektu i problemima, s kojima se susreće svaki investitor, zaključila je Lara Miletić Vlačić.

Ona nije bila raspoložena za odgovaranje na bilo kakva dodatna pitanja o kupovini zemlje, urbanizaciji ili samom projektu. Ostali smo tako i bez odgovora koliko je izmjeni prostornog plana Grada Labina doprinijela i čelna politička pozicija u IDS-u, ona njenog supruga Borisa Miletića, istarskog župana.

Villa Martin u Snašićima kod Labina/FOTO: Villa Martin Properties

Lara Miletić Vlačić inače je direktorica i u više drugih očevih tvrtki. U nekima od njih intenzivno se bavi turizmom iznajmljujući apartmane ili vile s bazenom i njoj sigurno ne nedostaje poslovnog iskustva.

Tako u Rapcu iznajmljuje luksuzni apartman "Lemon", a u Snašićima "Villu Martin".

Apartman Lemon u Rapcu, FOTO: Airbnb

Kao i brojne druge osobe povezane s vodećim istarskim poltičarima, uspješna je i u privlačenju sredstava iz EU fondova. Njena se tvrtka tako prije dvije godine pohvalila da su dobili 800 tisuća kuna bespovratnih europskih sredstava za poboljšanje informatičke infrastrukture očeve tvrtke "Tempo". 

Tijekom istraživanja investicijskih aktivnosti obitelji istarskog župana, u blizini Labina, nismo uspjeli pronaći neke bitnije nepravilnosti. Cijela procedura kupovine zemljišta, a potom i njene prenamjene, provedena je, prema nama dostupnim podacima, sukladno propisima.

Za razliku od imenjaka Klimana, Anton Vlačić kao nominalni vlasnik projekta sve je svoje obveze prema Gradu Labinu, uključujući i komunalni doprinos, na vrijeme i u potpunosti podmirio.

Štoviše, uvid u imovinsku situaciju obitelji Vlačić pokazuje da su oni ovaj projekt mogli završiti i bez političkog poguranca Borisa Miletića. 


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.