Radar

STRANAČKA ALKEMIJA NA BUJŠTINI (2)

IDS-ov OBITELJSKI BIZNIS U BUJAMA Od četiri turistička područja na Bujštini familija Perossa zauzela tri

U svim urbanizacijama od kojih je profitirao Denis Perossa, kao pročelnica sudjelovala je njegova supruga Jelena Perossa Bojić, visoko pozicionirana IDS-ovka. U svima je asistirao i današnji gradonačelnik Fabrizio Vižintin


 
2 min
Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini

U svim urbanizacijama od kojih je profitirao Denis Perossa, kao pročelnica sudjelovala je njegova supruga Jelena Perossa Bojić, visoko pozicionirana IDS-ovka. U svima je asistirao i današnji gradonačelnik Fabrizio Vižintin

Pretvaranje atraktivnih zemljišta na Bujštini u turističko građevinske zone vrlo je unosan biznis od kojeg koristi, čini se, imaju samo odabrani. U mandatu IDS-ove pročelnice Upravnog odjela za prostorno planiranje i upravljanje gradskom imovinom Jelene Perossa Bojić ujedno i potpredsjednice Garantnog odbora stranke urbanizirano je nekoliko takvih zona, a najbolje je prošao njen suprug Denis Perossa.

Nakon što smo jučer objasnili slučaj urbanizacije zemlje u Mužolinima gdje je vrijednost terena porasla s 6.000 eura na 1.500.000 eura, danas nastavljamo s analizom urbanizacije turističkih područja Jarica i Kortina. Sistem je isti: Denis Perossa godinama kupuje zemljišta koja u nekom trenutku postanu urbanizirana.

Parcelu 1637 k.o. Merišće  tvrtka TOTAL MK u vlasništvu Denisa Perosse kupila je 2013. godine prilično povoljno. Naime, oko 50.000 kvadrata poljoprivrednog zemljišta koje se prostire na desetak parcela u okolici Oskoruša plaćeno je 12.800 eura.

Radi se o jednom od najljepših dijelova Istre, neposredno uz slovensku granicu.

U okviru te prodaje, dvije parcele veličine 4.000 kvadrata na kojima je kasnije urbanistički definiran TP Jarice plaćene su oko 1.000 eura.

Nakon okončane kupnje najprije se ukida tada aktivno obližnje Turističko područje Stražica i kreće se u izmjene plana te utvrđivanje novih turističkih područja Jarice i Kortina. Na obje lokacije većinski je vlasnik Denis Perossa.

Tome se usprotivio Zavod za prostorno planiranje Istarske županije tvrdeći da takva realokacija nije zakonita budući da nije u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju, niti s višim prostornim planom Istarske županije. Pročelnica Jelena Perossa Bojić primjedbe županijskog zavoda je odbila.

Uglavnom, TP Stražica je ukinuta, a mjesto nje pojavili su se TP Jarice i TP Kortina sa ukupno 60 postelja (otprilike deset vila). Zemljište u Turističkom područja Kortina Denis Peroša je prije urbanizacije također izrazito povoljno kupio od privatnih lica.

Ukoliko zbrojimo vrijednost Turističkih područja Kortina i Jarice na kojima je moguće izraditi desetak vila, procjena je da zemljišta danas vrijede minimalno 500.000 eura. Ako tome dodamo i TP Mužolini, na uloženih oko 10.000 eura na tri lokacije obitelj Perossa će, ukoliko proda sva tri projekta, zaradit će 2.000.000 eura.

Bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin i pročelnica Jelena Perossa nisu željeli odgovarati na naša pitanja vezana za tri turistička područja. Evo spomenutih pitanja.

  1. Je li Denis Perossa suprug pročelnice za prostorno planiranje Jelene Perossa?
  2. Je li Jelena Bojić Perossa sudjelovala u urbanizaciji tri spomenuta područja i na koji način?
  3. Je li prilikom ovih izmjena došlo do pogodovanja?
  4. Je li Jelena Bojić Perossa potpredsjednica IDS-ovog Garantnog odbora i je li ovakva praksa sukladna IDS-ovim antikorupcijskim politikama?

Nastavite čitati

Istra
 

Irena Hrstić nova je državna tajnica u Ministarstvu zdravstva, sad se istarski HDZ osjeća jačim na Poluotoku

Velika Zlatna Arena za najbolji film 71. Pulskog filmskog festivala dodijeljena je "Proslavi", a po ocjeni publike najbolji je film "Sveta obitelj"* Dugogodišnja ravnateljica Opće bolnice Pula, članica HDZ Irena Hrstić, danas je imenovana državnom tajnicom u Ministarstvu zdravstva * Odzvonilo divljem deponiju na Vodnjanštini * Sutra pišemo o Domu "Ruža Petrović" i o pulskom Studentskom domu

Istra
 

ODZVONILO JOŠ JEDNOM ILEGALNOM DEPONIJU NA VODNJANŠTINI Kreće uklanjanje više od 300 tisuća tona odbačenog građevinskog i organskog otpada

Tvrtka čija je ponuda ostvarila maksimalni broj bodova i izabrana za izvođenje radova je Marana Transporti iz Vodnjana, kojoj će za obavljanje posla biti potrebno nešto manje od procjene Grada, točnije 85.820 eura s uključenim PDV-om. Pulska tvrtka METIS, čija je ponuda na ovom natječaju odbijena kao nepovoljnija, vrijednost svojih radova procijenila je na preko 100 tisuća eura, odnosno dvadesetak više od izabrane ponude

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.