Radar

"ISTRIA REAL ESTATE"

ISTRAŽILI SMO Luksemburška firma koja bivšu Istrinu robnu kuću, navodno, pretvara u trgovački centar nagomilala gubitke, a vlasnika promijenila šest dana od osnutka

Otvorenje robne kuće kao novog trgovačkog centra bilo je zakazano za kraj 2022. godine, a ona ne samo da nije opet otvorila vrata, ne samo da nije renovirana, nego sada, na pragu 2024., naočigled propada još i više


 
4 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Otvorenje robne kuće kao novog trgovačkog centra bilo je zakazano za kraj 2022. godine, a ona ne samo da nije opet otvorila vrata, ne samo da nije renovirana, nego sada, na pragu 2024., naočigled propada još i više

Ako je vjerovati Predragu Đorđeviću, za osam dana trebala bi biti poznata budućnost ruine u centru Pule – bivše Istrine robne kuće.

Đorđević je, naime, voditelj projekta obnove robne kuće, a u ime luksemburške tvrtke Istria Real Estate. Ta je inozemna firma robnu kuću kupila 2019. godine tako što je od banke otkupila tražbine od Istre i Puljanke, pa potom dug dviju tvrtki prebila preko kupoprodajne cijene, koja je tada, na javnoj dražbi, iznosila 9,4 milijuna eura.

Od Faggiana do Londona

Od tada pa do danas o obnovi nekadašnje šoping meke govorio je isključivo Đorđević. Nevolja je u tome što Đorđević, pisala je Istra24 opširno još u svibnju prošle godine, nije realizirao niti jedan projekt koji je dosad najavljivao, pa je teško za povjerovati – jer nemate se za što uhvatiti - da će sada biti drugačije. Uostalom, otvorenje robne kuće kao novog trgovačkog centra bilo je zakazano za kraj 2022. godine, a ona ne samo da nije opet otvorila vrata, ne samo da nije renovirana, nego naočigled propada još i više.

Kada smo lani na proljeće imali priliku s Đorđevićem i pulskim gradonačelnikom Filipom Zoričićem obići nekretninu, na oči smo se uvjerili da je interijer ogoljen. No, ništa više od toga. Naknadno smo pak saznali da Đorđević nutrinu Robne kuće prazni na nekadašnjem Istrinom skladištu u Šijani.

Đorđević je u Pulu, podsjetimo ukratko, došao kao partner Alberta Faggiana, najavljući da će s njim otvoriti šoping centar u Šijani, pa kasnije preuzima njegove tvrtke Istru i Puljanku, a 2017. godine izvršna direktorica Istre d.d., tada dio CCS-a u Đorđevićevom vlasništvu, najavljuje da će robna kuća postati gradski hotel, što se, jasno, nikada nije dogodilo.

Odgovori stižu prije Božića?

U međuvremenu, robnu su kuću zahvatila tri požara, a Đorđević je nakon toga otkrio da na sastanku s investitorima nije dobio nikakav nalog za obustavom obnove, već zadatak da do kraja godine nabavi sve dozvole i nastavi s planom. Nekidan je pak izvijestio da će 15. prosinca plan prezentirati vlasnicima u Londonu te da će tada „dobiti upute za daljnja postupanja“.

Istria Real Estate je 2019. kupila i robnu kuću na Verudi, nekad u vlasništvu Puljanke i Istre, ali ju je ubrzo preprodala Sergiju Banoviću. Prije dvije godine kupila je još jednu nekadašnju Istrinu robnu kuću, onu u Koparskoj ulici u Šijani, znanu kao Standa.

Tko su, međutim, vlasnici u Londonu? Pitanje je to koje nikada nije dobilo odgovor. Sam Đorđević tvrdi da je riječ o britanskom fondu York Capital. Kada smo ga, međutim, prije godinu i pol dana pitali o pozadini te firme, točnije tko je to točno zainteresiran baš za za Puljankine i Istrine nekretnine, kazao je da o tome nema saznanja, a na naš dodatni napor da rasvijetlimo taj podatak, zaurlao je: „Ma dajte ajde, nemojte me zajebavati. Tu me pravite budalom i pitate tko stoji iza fonda. Što hoćete da kažem da smo Faggian i ja sve pokrali?“.

S obzirom na silne probijene rokove, Istra24 provjerila je pozadinu luksemburške tvrtke Istria Real Estate, koja je formalni vlasnik ove istoimene hrvatske filijale.

Istria partnership holdings

Na 357 stranica financijskog izvještaja koje smo pribavili preko platforme Dato Capital, nema spomenu York Capitalu. Doduše, poveznica s firmom York Capital Managment se nalazi kod sadašnjih i bivših člnova Upravnog odbora Istria Real Estate. A trag je moguće naći i u obliku imena na službenom mailu društva.

No, stopostotni vlasnik je društvo – Istria partnership holdings s.c.sp, također registrirano u Luxemburgu.

Kompaniju je, međutim, osnovala jedna druga firma, Saville Row S.a.r.l., 21. studenog 2018. godine, koja je, izgleda, ime dobila po kućnoj adresi tadašnjeg člana Upravnog odbora, Rafiqa Akbara, u Londonu. Ali, samo šest dana kasnije, 27. studenog, dakle tek koji mjesec prije nego je njezin izdanak, hrvatski Istria Real Estate, ušao na hrvatsko tržište, svih 12 tisuća udjela prebacuje se u spomenuto društvo Istria partnership holdings.

Gubici i krediti

Luksemburška Istria Real je lani imala 50 tisuća eura gubitka, a preneseni gubitak u poslovanju se popeo na čak 749 tisuća eura. Nema zaposlenih.

Prema izvješću, imovina firme je lani iznosila 7,1 milijuna eura, a godinu ranije 7,6 milijuna eura. Tvrtka ima kreditno zaduženje u iznosu od 7,8 milijuna eura. Dugoročno zaduženje od 4,9 milijuna eura odnosi se na udjeličare koji su pozajmili iznos uz kamatnu stopu od 0,5 posto, s rokom povratka 2048. godine

U ožujku 2019. društvo je uplatilo temeljni kapital u društvo Istra real estate u Hrvatskoj, kada, otprilike, počinju kupovine. Izvještaj za 2020. kazuje da je kompanija stekla pravo na 6,3 milijuna eura za kupnju različite imovine uz diskont, a da je 2019. to pravo i iskoristila te otkupila potraživanja od 6,2 milijuna eura.

Prema podacima iz poslovnog izvještaja, kroz Upravni odbor firmu vode Beatriz Meldrum i Petra Ekas iz Britanije te Antonella Graziano i Andrew Reid iz Luxemburga. Društvo je registrirano na kućnoj adresi Andrewa Reida, a on je jedan od dva direktora i u hrvatskoj ekspozituri. Drugi je Nader Bawany iz, prema sudskom registru, Velike Britanije. Donedavno je direktor bio i Dilho Ibrahimpašić, no on je, pisali smo, nedavno napustio firmu.


Nastavite čitati

Pula
 

PULA Domaće jedriličarke Una Krivić, Nika Fornažar i Iva Rokvić najbolje u klasama

U najbrojnijoj klasi Optimist (144 takmičara), pobijedio je Cristian Casetllan iz Triestina sport del Mare. U klasi ILCA 4 nastupila su 22 jedriličara i jedriličarke, najbolji je bio Jeremias Patikryl iz Češke, a među djevojkama je najbolja bila Nika Fornažar iz porečkog Horizonta. U klasi ILCA 6 u kojoj je nastupilo je 12 takmičara, najbolje se snašla Iva Rokvić iz JK Uljanik, na drugom mjestu je završio Luka Pahljina (Uljanik), dok je 3. bila Manola Miletić iz Kvarnera

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.