Radar

EKSKLUZIV ISTRE24

NP Brijuni dobio milijune iz EU fonda da bi na Mali Brijun smjestio djecu i otok otvorio za javnost, ali jedini koji tamo boravi je teatar Ulysses, i to po smiješno niskim cijenama

"Novo ruho Brijuna" predstavljen je kao najznačajniji europski projekt Nacionalnog parka Brijuni. Bespovratna sredstva odobrio je dvojac uhićen u aferi 'Softver', tadašnja ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac i bivši ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric. Obnovom bivših vojnih spavaonica, sedam kućica u neposrednoj blizini uvale svetog Nikole, na drugom po redu najvećem otoku u brijunskom arhipelagu trebao se pružati smještaj predškolskim, školskim i sveučilišnim uzrastima, nevladinim organizacijama i znanstvenicima. Ali to se nije dogodilo. Istra24 istražila je cijeli slučaj


 
11 min
Chiara Bilić

"Novo ruho Brijuna" predstavljen je kao najznačajniji europski projekt Nacionalnog parka Brijuni. Bespovratna sredstva odobrio je dvojac uhićen u aferi 'Softver', tadašnja ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac i bivši ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric. Obnovom bivših vojnih spavaonica, sedam kućica u neposrednoj blizini uvale svetog Nikole, na drugom po redu najvećem otoku u brijunskom arhipelagu trebao se pružati smještaj predškolskim, školskim i sveučilišnim uzrastima, nevladinim organizacijama i znanstvenicima. Ali to se nije dogodilo. Istra24 istražila je cijeli slučaj

Projektom „Novo ruho Brijuna“ – koji je u milijunskom iznosu sufinanciran novcem Europske unije – otok Mali Brijun lani se napokon trebao otvoriti javnosti u jednakoj mjeri kao i njegov brat Veliki Brijun. Dakle, svakodnevno, brodom.

I ne samo to. Obnovom bivših vojnih spavaonica, sedam kućica u neposrednoj blizini uvale svetog Nikole, na drugom po redu najvećem otoku u brijunskom arhipelagu trebao se pružati smještaj predškolskim, školskim i sveučilišnim uzrastima, nevladinim organizacijama i znanstvenicima. Objekti su, naime, trebali imati edukativno-istraživačku namjenu.

Ali – ništa od svega toga. Novci su, doduše, potrošeni, projekt je završen, ali je Mali Brijun ostao zatvoren, a u četiri objekta (koliko ih je od ukupno sedam renoviranih namijenjeno isključivo za smještaj) u ljetnim mjesecima borave isključivo članovi i osoblje teatra Ulysses.

Ugovor potpisali akteri afere 'Softver'

Projekt „Novo ruho Brijuna“, kojim su, među ostalim, obnovljeni derutni objekti na Malom Brijunu, ali je i nabavljen jedan brod za prijevoz na otok, kao i dva turistička vlakića, odobren je početkom listopada 2017., svega pet dana nakon što je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja HDZ-ovog Marna Milotića imenovalo za novog ravnatelja Javne ustanove Nacionalni park Brijuni. Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na tadašnjih 41,7 milijuna kuna (5,5 milijuna eura), ali su prihvatljivi troškovi svedeni na 32,1 milijuna kuna. Europa je iz Europskog fonda za regionalni razvoj projekt "Novo ruho Brijuna" sufinancirala s 27.285.453 kuna (3,6 milijuna eura). Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dao je još 4,5 milijuna kuna (424.972 eura), a Javna ustanova Nacionalni park Brijuni izdvojila je dodatnih 1,6 milijuna kuna.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava odobrili su i potpisali tadašnja ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, bivši ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric te ex ravnatelj NP Brijuni Marno Milotić.

Osim što pripadaju istoj stranci, HDZ-u, trojac veže još jedna zanimljivost. Žalac i Petric uhićeni su nakon afere Softver, koju je otkrio Telegram. Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu podigao je protiv njih lani u prosincu optužnicu zbog sumnje u zloupotrebu položaja i ovlasti i trgovanja. Inkriminira ih se da su oštetili proračun Europske unije za najmanje milijun eura, a dodatno i državni za još barem 300 tisuća eura. Trenutno se brane sa slobode.

Ugovor o sufinanciranju potpisao je HDZ-ov trojac/Foto: NP Brijuni

Smještaj za vrtićke, školske i sveučilišne skupine

Milotić je pak široj javnosti postao poznat(iji) nakon što ga je USKOK optužio također za zlouporabu položaja ovlasti i trgovinu utjecajem. No, on je optužbe oslobođen na Županijskom sudu u Osijeku. Presuda, međutim, još uvijek nije pravomoćna.

Milotić je, podsjetimo i to, u jeku tog skandala smijenjen s ravnateljske funkcije, ali tek nakon što je već više od godinu dana obnašao posao vršitelja dužnosti ravnatelja. Nakon njega je za v.d. lani u studenom imenovan Eduard Kolić, koji Brijune vodi i danas, još uvijek kao vršitelj dužnosti, a natječaj za ravnatelja nije raspisan još otkako je Milotiću istekao mandat u listopadu 2021., iako je to, pisala je Istra24, suprotno Zakonu o ustanovama, kao i, uostalom, samom statutu Javne ustanove Nacionalni park Brijuni.

No, vratimo se na "Novo ruho Brijuna". Projekt je, s odgodom, odnosno odobrenim produžetkom, završen sa zadnjim danom 2021. godine. Od tog trenutka trebali su se početi primjenjivati razlozi zbog kojih je uopće pokrenut i na konto kojih je NP Brijuni i dobio novac.

Ti ciljevi jasno su izloženi u opisu projekta, koji je sastavni dio ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, pod naznakom „Svrha i opravdanost projekta“. Tako, među ostalim, piše da je opći cilj projekta unaprjeđenje upravljanja NP Brijuni na principima održivog korištenja prirodne baštine s ciljem društveno-gospodarskog razvoja lokalne zajednice. Kao ciljne skupine navedeni su: domaći i strani turisti, djeca i mladi (predškolske, školske i studentske dobi), stručni posjetitelji i lokalno stanovništvo.

„Djeca i mladi dolazit će na ciljano osmišljene višednevne interaktivne edukativne programe vezane uz teme zaštite prirode i okoliša. Na Malom Brijunu predvidjet će se smještaj za vrtićke, školske i sveučilišne skupine, te za interesne skupine koje će organizirati radionice“, navedeno je u opisu.

Imovina se koristi suprotno ugovoru

Veoma važan dio ugovora je i članak 7., koji nedvosmisleno kaže: „Imovina koja je stečena u projektu mora se koristiti u skladu s opisom projekta“ (koji smo gore citirali, op.n.).

Iz svega navedenog razvidno je da se obnovljeni objekti na Malom Brijunu, a koji se već dvije godine ne koriste se ni za koga drugoga nego za jednu skupinu, teatar Ulysses, koriste suprotno uvjetima ugovora.

Tamo, naime, sve ovo vrijeme nije boravio nitko osim njih. Niti je itko osim njih proveo radionice ili bilo kakve druge edukativne sadržaje, a i to što su i oni priredili bilo je lani. Ove godine nije se održalo ništa čak niti u njihovom aranžmanu.

Potvrdili su to za Istru24 i iz Nacionalnog parka, uz obrazloženje da programe i projekte na otoku Mali Brijun nije u mogućnosti realizirati zbog, istaknuli su, višegodišnje problematike na tržištu rada. NP Brijuni je, vele, u deficitu sa zaposlenicima iz ugostiteljskog kadra, koji im je, tvrde, potreban da se objekt restorana na Malom Brijunu stavi u funkciju. Obrazlažu i da su u deficitu sa stručnim kadrom, koji bi provodio edukativne i stručne radionice.

Prorok Marno Milotić

No, u dijelu ugovora o financiranju gdje se navodi način na koji će projekt biti održiv i nakon završetka projekta stoji, među ostalim, da će ustanova biti odgovorna za zapošljavanje 13 osoba na Malom Brijunu, dok će trenutno zaposleno osoblje biti odgovorno za sveukupno funkcioniranje infrastrukture i novostvorenih sadržaja. Za ispuniti taj zadatak NP Brijuni imali su četiri godine, sve otkako je 2017. odobren projekt.

Ali to nije sve. Ne samo da je bivši ravnatelj Marno Milotić u svibnju 2021., kada su se ciljevi projekta već trebali početi provoditi, s teatrom Ulysses potpisao 'ugovor o ustupanju na korištenje smještajnih kapaciteta te korištenja ostalih usluga' na Velikom i Malom Brijunu, nego ga je potpisao na rok od dvije godine. Dakle, proročki je već je lani znao da niti za iduću, odnosno ovu godinu neće uspjeti zaposliti dovoljan broj ljudi, iako se na to, kako smo pojasnili, obvezao. A iz svega ispada da se nije imao namjeru niti potruditi.

Spomenuti ugovor sklopili su Milotić i ravnatelj kazališta Ulysses Duško Ljuština.

Otok zatvoren za javnost

Teatar Ulysses, pojašnjena radi, ima koncesijsko odobrenje za kulturno-umjetničke manifestacije na Malom Brijunu, gdje na austrougarskoj tvrđavi Minor već više od dva desetljeća izvodi kazališne predstave. Koncesijsko odobrenje je zadnji put obnovljeno niti mjesec dana prije potpisivanja ugovora o smještaju, 29. travnja prošle godine, također na rok od dvije godine, za lanjsku i ovu godinu, a po cijeni od ondašnjih 50.050 kuna (6.642 eura) godišnje, bez PDV-a. Ono je navedeno i kao osnova za sklapanje ugovora o smještaju.  

Ugovorom se smještaj omogućava članovima udruge te tehničkom i umjetničkom osoblju u nekoliko objekata na Velikom i Malom Brijunu, a na razdoblje od dva mjeseca, tijekom srpnja i kolovoza.

Na Velikom Brijunu to su objekti „Jurina“ i „Franina“, koje Ulysses, sukladno ugovoru, koristi uz naknadu od 65 kuna, odnosno 8,63 eura dnevno po sobi, kuća za odmor Borika i apartmani u vilama Magnolija i Fažanka, koje plaća u iznosu od 50 posto niže od službene cijene.

Na Malom Brijunu pak koriste, spomenuli smo na početku priče, četiri obnovljena objekta, također po upola nižoj cijeni te još jedan gdje su šank i kuhinja.

U prilog tome da se NP Brijuni nije ni potrudio otvoriti Mali Brijun za javnost, a kamoli za smještaj, govori i činjenica da na njihovoj službenoj stranici nema cjenika za boravak u obnovljenim objektima na Malom Brijunu, ali zato jasno stoji informacija: „Vrijeme za uživanje na Malom Brijunu ograničeno je na kratko razdoblje kada postaje kazališna scena Ulyssesa, inače je otok zatvoren za posjetitelje“.

Ulyssesu noćenje za 25 eura

To će vam, uvjerili smo se i sami, odgovoriti i službenica koja radi na punktu za prodaju karata u Fažani. Tamo smo pitali kako možemo doći na Mali Brijun, na što nam je pojašnjeno da nema redovnog prijevoza na Mali Brijun, ali da „postoji mogućnost da se organizira nešto“ te nam je dala e-mail adresu preko koje možemo saznati dodatne informacije za organiziran izlet "za veću skupinu ljudi". Na pitanje nije li Mali Brijun sada otvoren dnevno za sve posjetitelje, kao što se moglo pročitati u brojnim medijima koji su izvještavali o projektu 'Novo ruho Brijuna', i da postoji svakodnevni, turistički prijevoz brodom kao i za Veliki Brijun, rečeno nam je: „Ne još. Nemamo to“.

Iz službe za prodaju saznali smo da je ovogodišnja cijena smještaja u kući za odmor Borika 320 eura dnevno. To znači da je Ulysses koristi za 160 eura po danu. Iz Nacionalnog parka poslali su nam pak ovogodišnji cjenik za objekte na Malom Brijunu. Od siječnja do travnja i od listopada do prosinca noćenje po osobi iznosi 30 eura, tijekom svibnja, lipnja i rujna 40 eura, a u špici sezone, u srpnju i kolovozu, kada četiri građevine, dakle, koristi Ulysses, 50 eura. Ali za njih je ta cifra prepolovljena, pa iznosi 25 eura.

Kad je potopljena Brijunka?

Zanimljivo je da je u tom cjeniku naznačeno da je smještaj na otoku Mali Brijun dostupan za edukativne radionice, škole u prirodi, studentske, učeničke i vrtićke grupe, volonterske grupe i kulturno edukativne radionice. Baš onako kako je određeno projektom, unatoč tome što ništa od toga nije zaživjelo.

Iz Nacionalnog parka obrazlažu i da je u periodu kada se većina programa, radionica i edukacija treba provoditi, Nacionalni park imao na korištenje samo jedan brod.

Obnovljeni objekti na Malom Brijunu nikad nisu dočekali djecu

„Brod Veli Brijun, koji inače služi za prijevoz putnika i zaposlenika, bio je na remontu, dok se manji brod Brijunka, prilikom nevremena, potopio. Sukladno situaciji, nismo bili u mogućnosti nastaviti s planovima na otoku Mali Brijun, obzirom da se prije svega moralo osigurati kontinuirani rad na otoku Veliki Brijun te finalizirati pripreme za nadolazeću sezonu“.

No, ni to nije sasvim točno. Brod Brijunka potopljena je uslijed snažnog nevremena tek ove godine, u ožujku. A projekt se trebao provoditi od početka lanjske godine. Uostalom, ispada da je Milotić unaprijed znao i da će Brijuni ostati bez jednog plovila, pa stoga, osim što nije zaposlio dodatne radnike za provedbu projekta, nije niti proaktivno promovirao mogućnost smještaja i provođena edukativnih radionica na Malom Brijunu, sve otkako je projekt završen. Dok je 'Novo ruho Brijuna' bilo u provedbi, o tome su, naime, izvještavali svi nacionalni i lokalni mediji, a kada je prošle godine sve napokon trebalo krenuti u pogon, kada je Mali Brijun trebao dočekati prve posjetitelje, uslijedila je - omerta.

U jeku radova na obnovi vojnih spavaonica u ožujku 2021. godine, Jutarnji list je posjetio Mali Brijun i izvijestio da je značaj projekta u tome što će se „Mali Brijun otvoriti izletnički i smještajno što dosad nije bio slučaj“. Također, u jednom od promidžbenih video spotova, još uvijek dostupnom na mrežnim stranicama Nacionalnog parka Brijuni, Marno Milotić ističe: „Mali Brijun se, kao jedan od 14 otoka, ponovno stavlja u posjetiteljsku funkciju“. U istom spotu Maša Mihelić, voditeljica Službe za pripremu i provedbu projekta, pojašnjava da je 'Novo ruho Brijuna' najznačajniji europski projekt Nacionalnog parka Brijuni te da je njegova najznačajnija aktivnost otvaranje tog otoka za posjetitelje i za smještaj.

NP Ulyssesu prepolovio smještajne kapacitete

Naravno, s obzirom na to da je Ulyssesu unaprijed na korištenje dao jedina četiri objekta gdje se može prenoćiti, sve da su i neke grupe vrtićaraca ili školaraca i htjele tamo boraviti u ovo vrijeme, tijekom srpnja i kolovoza, to ne bi bilo moguće.

Za komentar čitave situacije obratili smo se i ravnatelju Ulyssesa, Dušku Ljuštini.

- Svake godine vode se velike rasprave što će biti sa hotelskim objektima na Brijunima, a poglavito objektima Franina i Jurina koji su u takvom stanju da se ne mogu koristiti u ozbiljne turističke svrhe. Iz tih razloga Kazalište Ulysses je i pokrenulo inicijativu za uređenje derutnih objekata na Malom Brijunu te osnovne nacrte i idejne projekte darovalo Nacionalnom parku. U prvoj fazi obnove uređeni su objekti u uvali Sveti Mikola, a nadamo se da će se u perspektivi obnoviti i naselje Pisak u kojemu se nalaze objekti iz vremena Austrougarske, a koji su u izvrsnom građevinskom stanju, kao i natkrivena ljetna pozornica na lokaciji Simensa (bivša tvornica, op.n.), kaže Ljuština.

Pojašnjava da je Nacionalni park prošle i ove godine prepolovio smještajne kapacitete Ulyssesu u objektu Jurina na Velikom Brijunu zbog smještaja svojih radnika.

Ljuština: Proveli smo tri edukativne radionice

- Iz tog razloga dogovorili smo korištenje Malog Brijuna i to samo za mjesec srpanj i kolovoz. Da nismo izgubili smještajne kapacitete na Velikom Brijunu ne bismo imali potrebu za korištenjem objekata na Malom Brijunu, osim za upravo edukativne programe koje smo provodili prošle godine, veli.

Duško Ljuština, ravnatelj kazališta Ulysses

Ulysses je, naime, lani, tvrdi Ljuština, ali i NP Brijuni, proveo tri edukativne radionice. Ljuština govori da su dvije bile s ukrajinskom djecom i ukrajinskim umjetnicima.

Uz to napominje da Ulysses već 23 godine čisti, uređuje i popravlja tvrđavu Minor.

Ljuština navodi da je upoznat sa činjenicom da je Mali Brijun trebao biti otvoren za javnost i tvrdi da je lani jednim dijelom to i realizirano. Osobno bi, kaže, bio sretan da „predivnu tvrđavu Minor upozna i vidi što više ljudi“.

Na pitanje je li upoznat s time je li netko tražio smještaj u objektima na Malom Brijunu, odgovorio je da o tome nema informacija.

Kaže da apsolutno smatra da Nacionalni park mora biti dostupan svima, ali napominje da su u NP-u i hotel Neptun i Istra i safari te nam sugerira da malo pogledamo cijene smještaja i ulaza u Nacionalni park pa da sami prosudimo o dostupnosti.

- No, moram ipak napomenuti da Ulysses navedene objekte koristi samo u srpnju i kolovozu. Kada su edukativni i obrazovni dječji programi velika rijetkost, i oni se mnogo češće održavaju u travnju, svibnju, lipnju i rujnu. Bit ću jako sretan kad se jedan takav program održi, zaključio je.

Istra24 pokušala stupiti u kontakt s Marnom Milotić. No, nažalost, on nije uzvratio poziv, niti je odgovorio na SMS poruku.


Nastavite čitati

Splitska zračna luka dobila ime Zračna luka Sveti Jeronim

Inicijativu za promjenom imena pokrenuo je župan Blaženko Boban, koji je rekao kako je sretan i ponosan zbog odluke, objavljeno je na stranici županije. "Naša inicijativa je urodila plodom i moram zahvatiti akademskoj zajednici, svim crkvenim velikodostojnicima, akademicima i svim ljudima s područja kulture iz Splita i naše županije što su nam bili potpora i podrška. Sveti Jeronim sletio je u našu zračnu luku", kazao je župan

Protiv bivšeg ministra Banožića podnesena kaznena prijava

Protiv bivšeg ministra obrane Maria Banožića podnesena je kaznena prijava vezana uz prometnu nesreću koju je skrivio prošlog mjeseca, a u kojoj je smrtno stradala jedna osoba, navode u petak hrvatski mediji. Bivšeg ministra sumnjiči se za kršenje triju točaka Kaznenog zakona, po kojima mu prijeti od jedne do osam godina zatvora ako mu se na sudu dokaže krivnja za izazivanje prometne nesreće.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.